Φιλοσοφία και Λογοτεχνία - Ροή ειδήσεων
Τα 18 πιο σημαντικά Φιλοσοφικά ρεύματα και οι εκπρόσωποί τους (Μέρος Γ')
10 - Βοηθητικότητα
Ο χρησιμότητας είναι ένα φιλοσοφικό ρεύμα που δημιουργήθηκε από τον Jeremy Bentham (1748-1832). Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, τα πράγματα και οι άνθρωποι πρέπει να κριθούν από την ευχαρίστηση και το καλό που παράγουν, με την ευτυχία ως τελικό στόχο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση είναι χρήσιμο αυτό που παρέχει ευτυχία στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Ενώ ωφελιμισμός είναι μια coetáneo το κίνημα του Διαφωτισμού, τοποθετείται μετά το μαρξισμό τον δέκατο ένατο αιώνα από τη διάσταση που έδωσε ο John Stuart Mill. Ο Γιάννης είναι ο γιος του James Mill (1773-1836), επίσης οπαδός αυτής της θεωρίας.
Ο John Stuart Mill φέρνει μια νέα πτυχή σε αυτή τη θεωρία με τη σημαντική διάκριση μεταξύ ευχαρίστησης και ευτυχίας, καθιστώντας την πρώτη σαν μια ακριβή κατάσταση, ενώ η ευτυχία είναι κάτι πιο αφηρημένο. Μετά από αυτή τη δήλωση, επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να συσχετίζεται μια ζωή γεμάτη ικανοποιητικά γεγονότα με μια ευτυχισμένη ζωή.
11 - Θετικισμός
Κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Auguste Comte (1798-1857). Στοίχημα για μια κοινωνική μεταρρύθμιση μέσω μιας επιστήμης (κοινωνιολογίας) και μιας νέας θρησκείας που βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανδρών.
Με βάση αυτή τη θεωρία, θέτει το νόμο των τριών σταδίων. η θεολογική στάδιο που έχει ως επίκεντρο τον Θεό, η μεταφυσική στάδιο στο οποίο ο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και το θετικό στάδιο όπου η επιστήμη επικρατεί και οι άνδρες συνεργάζονται για να δώσει λύσεις σε προβλήματα.
12 - Παραλογισμός
Ο ανορθολογισμός υπερασπίζεται τον επιπολασμό της θέλησης του ανθρώπου πάνω από τη λογική. Εμφανίζεται τον δέκατο ένατο αιώνα και εκπροσωπείται κυρίως από τον Arthur Schopenhauer (1788-1860) και τον Nietzsche (1844-1900) .
Οι θεωρίες του Schopenhauer και του Nietzsche διαφέρουν από πολλές απόψεις, αλλά συμπίπτουν και σε άλλες που κάνουν αυτές τις δύο θεωρίες παράλογες. Και οι δύο θέτουν τον λόγο στην υπηρεσία του ατόμου.
Ο Schopenhauer υπερασπίζεται την αρχή της εξατομίκευσης, με την οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να κυριαρχήσει στην πραγματικότητα με τη λογική να επεκτείνει τη μέγιστη δυνατή ζωή του ατόμου.
Αυτή η επιθυμία για επιβίωση δεν είναι μόνο στους άντρες, αλλά σε όλα τα ζωντανά όντα, έτσι ώστε τελικά να υπάρχει ένας "κοσμικός αγώνας" για να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτή η επιθυμία είναι αυτό που ο φιλόσοφος αποκαλεί "θέληση να ζήσει".
Νίτσε εστιάζει επίσης στο άτομο, αλλά σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο από ό, τι Σοπενχάουερ ζωγραφική ένα άτομο απογοητευμένοι με τη ζωή, ενώ η ατομική Νίτσε είναι μια ψευδαίσθηση, να γίνει «Σούπερμαν».
Το σημαντικότερο έργο του Schopenhauer είναι Ο κόσμος ως βούληση και εκπροσώπηση (1818).
Τα έργα όπου ο Νίτσε αναπτύσσει τη θεωρία του είναι Η καταγωγή της τραγωδίας (1872), Η επιστήμη της γκάγια (1882 και 1887), Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα (1883-1891), Πέρα από το καλό και το κακό (1886) και Γενεαλογία της ηθικής (1887).
14 - Existentialism
Αυτό το ρεύμα προέκυψε στις αρχές του εικοστού αιώνα και, όπως λέει το όνομά του, το κύριο ζήτημα που ανακύπτει είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Ένας από τους πρόδρομους είναι ο Kierkegaard (1813-1855). Για τους υπαρξιστές, η ύπαρξη του ανθρώπου είναι πάνω από την ουσία του.
Μεταξύ των υπαρξιστών βρίσκουμε επίσης τον Jean-Paul Sartre ή τον Albert Camus. Ο Ortega y Gasset (1883-1955) επηρεάστηκε επίσης έντονα από τις υπαρξιακές προσεγγίσεις.
Εάν σας ενδιαφέρει αυτό το φιλοσοφικό ρεύμα, φροντίστε να επισκεφθείτε τις 50 καλύτερες υπαρξιακές φράσεις.
15 - Κινισμός
Φιλοσοφική σχολή που ιδρύθηκε από τον Αντίστανο τον 4ο αιώνα π.Χ. Υπερασπίστε ότι η αρετή είναι το μόνο καλό, οδηγώντας μια ζωή που περιφρονεί τα πλούτη. Μεταξύ των κυνικών, ο Διογένης ξεχωρίζει.
16 - Απόλυτος ιδεαλισμός
Κίνημα του 18ου αιώνα υπό την ηγεσία του Χέγκελ (1770-1831). Αυτό το δόγμα υπερασπίζεται ότι το πνεύμα είναι η μόνη απόλυτη πραγματικότητα. Άλλοι φιλόσοφοι όπως ο Schelling (1775-1854) μίλησαν επίσης για το απόλυτο.
17 - Υποκειμενικός ιδεαλισμός ή αχρεαλιστοποίηση
Το πραγματικό είναι αυτό που αντιλαμβάνεται το υποκείμενο θέμα. Κίνημα εκπροσωπούμενο από το Berkeley (1865-1753)
18 - Διαρθρωτισμός
Πολιτιστικό κίνημα με φιλοσοφικές πτυχές που αναλύει τα συστήματα ή τις δομές μέχρι να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη. Το ρεύμα αυτό ξεκινάει από τον Claude Lévi-Strauss. Ένας άλλος εκπρόσωπος αυτού του κινήματος ήταν ο Michel Foucault.
Τα 18 πιο σημαντικά Φιλοσοφικά ρεύματα και οι εκπρόσωποί τους (Μέρος Α')
Τα 18 πιο σημαντικά Φιλοσοφικά ρεύματα και οι εκπρόσωποί τους (Μέρος Β')
Πηγή: el.thpanorama.com
Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia