Φιλοσοφία και Λογοτεχνία - Ροή ειδήσεων
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Δ’)
Πάντως, αποφασιστικής σημασίας για την καταξίωση του Πινδάρου σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν οι σικελικές επιτυχίες του. Ο ποιητής απέκτησε στενές σχέσεις και με τους δύο ισχυρούς άνδρες εκείνης της περιόδου στη Σικελία, τον Ιέρωνα Α’, τύραννο των Συρακουσών, και τον Θήρωνα, τύραννο του Ακράγαντα. Ανάμεσα στα έτη 476 και 474 π.Χ. ο βοιωτός ποιητής έζησε αρκετόν καιρό στις αυλές του Ιέρωνα και του Θήρωνα, βιώνοντας τη δύναμη και τη λάμψη του ελληνισμού της Δύσης.
Στη Σικελία πρέπει να βρέθηκαν στο δρόμο του Πινδάρου οι δύο Κείοι, ο Σιμωνίδης και ο ανιψιός του Βακχυλίδης. Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη ορισμένων, αρκετοί στίχοι του στρέφονταν εναντίον των δύο κείων ποιητών, που επιχειρούσαν να εξασφαλίσουν την εύνοια των σικελιωτών δεσποτών.
Μεγάλα ήταν τα οικονομικά αλλά και τα καλλιτεχνικά οφέλη που αποκόμισε ο Πίνδαρος από την παραμονή του στη Δύση, στις αυλές των ισχυρών ανδρών της Σικελίας. Ακολούθησε μια εξόχως δημιουργική περίοδος για εκείνον, καθώς από όλα τα μέρη του ελλαδικού χώρου υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για τα έργα του ποιητή, που μπορούσε πλέον να διεκδικεί την πρώτη θέση ανάμεσα στους χορικούς ποιητές της εποχής του.
Βεβαίως, δεν έλειψαν και τα ζηλόφθονα σχόλια για τα επιτεύγματα του Πινδάρου στη Σικελία, όπως και οι κατηγορίες ότι ήταν φίλος των δικτατόρων και παραμελούσε την πατρίδα του.
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Α’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Β’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Γ’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Ε’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος ΣΤ’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Ζ’)
Πίνδαρος, ο ιεροπρεπής ποιητής του Ωραίου (Μέρος Η’)
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia