Συνεντεύξεις - Ροή
Mediterranean College: Εκπαίδευση σημαίνει Εμπιστοσύνη
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε η κυρία Κατερίνα Ξυνή, Managing Director του Mediterranean College
Αξιότιμη κυρία Ξυνή, πότε ιδρύθηκε το Mediterranean College (MC) και ποια υπήρξαν τα πλέον σημαντικά ορόσημα στη μέχρι τώρα πορεία του;
Τo Mediterranean College είναι το πρώτο ελληνικό, ιδιωτικό αγγλόφωνο κολλέγιο στην Ελλάδα. Με έτος ίδρυσης το 1977, πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις και πρωτοπόρησε στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, το Mediterranean College σύναψε την πρώτη συνεργασία Franchise με κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο το 1991 (Coventry University), ενώ το 1989 έφερε το πρώτο MBA στην Ελλάδα (Laredo State University).
Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς του Mediterranean College υπήρξε η πρωτοβουλία του «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο», η οποία αποσκοπούσε στην ανάδειξη της χώρας μας ως ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης. Την περίοδο αυτή ο Πρόεδρος του Κολλεγίου, καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής, πρωτοστάτησε στον αγώνα για το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στους Δελφούς (1995), συνεχή άσκηση πίεσης και ειδικό υπόμνημα που υπέβαλε προς τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γενικά προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι προσπάθειες αυτές δικαιώθηκαν και οδήγησαν τελικά σε αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας το 2001, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος για έκδοση visa και άδειας παραμονής αλλοδαπών που σπουδάζουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αξίζει να αναφερθούν οι σημαντικές προσωπικότητες που έχουν πλαισιώσει το έργο του Mediterranean College όλα αυτά τα χρόνια. Μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Κολλεγίου υπήρξαν προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Noam Chomsky (MIT), η Graciela Chichilnisky (Columbia University) και ο Richard Falk (Princeton University). Ο μεγάλος διανοητής Noam Chomsky, καθηγητής γλωσσολογίας και φιλοσοφίας στο ΜΙΤ, ήρθε στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του Κολλεγίου και πραγματοποίησε ανοιχτή διάλεξη στο ελληνικό κοινό. Η Graciela Chichilnisky, καθηγήτρια Μαθηματικών και Οικονομικών στην έδρα της UNESCO του Columbia University, Αρχιτέκτων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, υποψήφια για το βραβείο Nobel Οικονομικών, έδωσε επίσης δύο διαλέξεις στην Ελλάδα, ως επίσημη προσκεκλημένη του Mediterranean College.
Τέλος, ορόσημο τόσο για το Mediterranean College όσο και για όλα τα ιδιωτικά κολλέγια υπήρξε το Προεδρικό Διάταγμα του 2010, που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 και επέλυσε το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων. Έτσι, σήμερα, οι απόφοιτοι του Mediterranean College μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μπορούν να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων οργανισμών και γενικά έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Σήμερα, το Mediterranean College προσφέρει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναγνωρισμένα Bachelors και Masters στους πιο περιζήτητους τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Τουρισμού, Ψυχολογίας, Εκπαίδευσης, Μηχανικών και Υγείας. Συνεργάζεται με καταξιωμένα και δημοφιλή κρατικά βρετανικά πανεπιστήμια (University of Derby και Manchester Metropolitan University) και προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες υποστήριξης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των φοιτητών του.
Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Mediterranean College και πώς επιδιώκεται η πραγμάτωσή τους;
Είμαστε ένα ανοιχτό και εξωστρεφές ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, που στόχο έχει να προσφέρει εφαρμοσμένα προγράμματα σπουδών σε όλο το φάσμα των επιστημών και μέσα από τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας οι φοιτητές να αναπτύσσουν στο μέγιστο τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.
Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται:
- Με την προσεκτική επιλογή προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς αλλά και την ορθή επιλογή συνεργαζόμενων πανεπιστημίων (καλή κατάταξη και έμφαση στην ποιότητα).
- Με την ανάπτυξη του πρωτοποριακού και ολοκληρωμένου Σχεδίου Απασχολησιμότητας του Mediterranean College (“MC Employability Scheme”), σκοπός του οποίου είναι να ενισχύσει τις επαγγελματικές δεξιότητες των φοιτητών και αποφοίτων μας και να τους προετοιμάσει για την είσοδό τους στη σύγχρονη, απαιτητική αγορά εργασίας.
- Με την παροχή πρόσβασης σε όλους τους φοιτητές (ανοιχτό ίδρυμα), ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό ή γνωστικό τους υπόβαθρο, καθώς προσφέρονται όλες οι υποδομές και υπηρεσίες υποστήριξης, ώστε οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους (υποτροφίες, ακαδημαϊκή υποστήριξη, φοιτητική μέριμνα).
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία του Mediterranean College;
Όπως λέει και το μότο μας, “Excellence in Education”!
Κατ’ αρχήν ξεκινάμε από εκεί, το οποίο είναι δέσμευσή μας από την ίδρυση του Κολλεγίου μέχρι σήμερα και εν πολλοίς οφείλεται στους άριστα επιλεγμένους και καταρτισμένους καθηγητές μας. Από εκεί και πέρα, η φιλοσοφία του Mediterranean College συνοψίζεται στα εξής:
• Παροχή εκπαίδευσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, συνδεδεμένη με τη σύγχρονη πραγματικότητα και απόλυτα συνυφασμένη με την επαγγελματική επιτυχία.
• Προσωπική επαφή με τους φοιτητές μας και προσφορά εξατομικευμένης υποστήριξης.
• Δημιουργία έρευνας, η οποία ενσωματώνεται άμεσα στη διδασκαλία των προγραμμάτων του.
• Προσφορά «εμπειρικής μάθησης», όπου οι φοιτητές εφαρμόζουν στην πράξη όλα αυτά που διδάσκονται.
Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι παράγοντες εκείνοι που διαφοροποιούν το Mediterranean College σε σχέση με ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνιστούν τους κύριους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να το επιλέξει σήμερα για τις σπουδές του ένας νέος άνθρωπος;
Υψηλή κατάταξη συνεργαζόμενου πανεπιστημίου. Το συνεργαζόμενο με το Mediterranean πανεπιστήμιο του Derby συγκαταλέγεται πλέον στα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Πανεπιστημιακό Οδηγό του Guardian (2015), ενώ είναι το πρώτο σε κατάταξη βρετανικό πανεπιστήμιο από τα εκπροσωπούμενα στην Ελλάδα στους τομείς Διοίκησης, Marketing, Παιδαγωγικών, Τουρισμού - Φιλοξενίας και Μηχανολογίας. Επίσης, τα προγράμματά του είναι πλήρως ανανεωμένα, σε συνεργασία με φορείς της αγοράς, ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το University Of Derby βρίσκεται στη 10η θέση από όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων του, με το 97,6% των αποφοίτων Bachelor να βρίσκονται μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών στην αγορά εργασίας.
Μικτή γλώσσα διδασκαλίας. Στα προπτυχιακά του προγράμματα, το πρώτο μισό (50%) του προγράμματος είναι στα Ελληνικά, ενώ παράλληλα διδάσκεται εντατικά η αγγλική γλώσσα, με έμφαση σε ειδικές ορολογίες, και το δεύτερο μισό στα Αγγλικά. Η μικτή γλώσσα διδασκαλίας στα προπτυχιακά προγράμματα οδηγεί σε δίγλωσσους επιστήμονες - επαγγελματίες, που είναι προϋπόθεση τόσο για την αναγνώριση των πτυχίων τους όσο και για τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και φυσικά απαραίτητη δεξιότητα σε κάθε εργασιακό πλαίσιο.
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Απασχολησιμότητας Φοιτητών “MC-Employability Scheme”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το οποίο έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα αντίστοιχων σχεδίων που αναπτύσσουν πανεπιστήμια του εξωτερικού και το οποίο περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων προγραμμάτων και υπηρεσιών του και τη διοργάνωση καινοτόμων δράσεων που στοχεύουν να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες των φοιτητών και να τους προετοιμάσουν για την απαιτητική αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο του δραστικού σχεδίου ανάπτυξης της απασχολησιμότητας των φοιτητών του, βρίσκονται μοναδικές υπηρεσίες καριέρας (ατομικός σχεδιασμός ανάπτυξης σταδιοδρομίας, εγγυημένη πρακτική άσκηση, ετήσιο Employability Fair, εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια κ.ά.).
Τι ισχύει σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση και την επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών Bachelor και Master που λαμβάνουν οι απόφοιτοι του Mediterranean College;
Οι τίτλοι σπουδών απονέμονται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια μέσω συνεργασιών franchise και έχουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση σε όλο τον κόσμο. Οι απόφοιτοι του Mediterranean College μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματική αναγνώριση (ισοδυναμία) στην Ελλάδα με δύο τρόπους: 1. Είτε μέσω Αγγλίας, δηλαδή να εγγραφούν στην επαγγελματική ένωση/επιμελητήριο και μετά να κάνουν αίτηση αναγνώρισης (μεταφοράς επαγγελματικών δικαιωμάτων) στην Ελλάδα. 2. Είτε απευθείας, υποβάλλοντας αίτηση στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας, ποιες είναι οι πραγματικές επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους του Mediterranean College;
Οι απόφοιτοι του Mediterranean College διακρίνονται από τους αποφοίτους άλλων δημόσιων και ιδιωτικών προγραμμάτων, διότι μέσα από το Κολλέγιο έχουν αναπτύξει στο έπακρο τις δεξιότητές τους, έχουν παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων, έχουν αναπτύξει ισχυρές επαφές με ανθρώπους της αγοράς, έχουν εκπονήσει σημαντικές εργασίες και projects, τα οποία έχουν παρουσιάσει στο Ετήσιο Φοιτητικό Συνέδριο του Κολλεγίου ή σε άλλα επιστημονικά συνέδρια, έχουν κάνει πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, και έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της αγοράς.
Επίσης, η κατοχή ενός πανεπιστημιακού τίτλου από ισχυρό σε κατάταξη πανεπιστήμιο αλλά και η άριστη γνώση των Αγγλικών τούς καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς και τους παρέχουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν καριέρα διεθνώς.
Με ποιον τρόπο επιχειρεί το Mediterranean College να συνδεθεί στην πράξη με την αγορά και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου;
Μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Απασχολησιμότητας του Mediterranean College (MC-Employability Scheme), καθώς και μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς. Πρόκειται για πολυεπίπεδες συνεργασίες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εμπλοκή των επιχειρήσεων και οργανισμών στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω επισκεπτών καθηγητών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, την πρακτική άσκηση/μαθητεία των φοιτητών, καθώς και την από κοινού εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών.
Πώς αντιλαμβάνεται το Mediterranean College την έννοια της κοινωνικής ευθύνης; Ποιες είναι οι δράσεις που αναπτύσσει ο εν λόγω εκπαιδευτικός φορέας, ώστε να συνεισφέρει στην πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας;
Βασική φιλοσοφία του Mediterranean College, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, είναι να διοργανώνει και να υποστηρίζει δράσεις και ενέργειες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, που προάγουν την αλληλεγγύη και την προσφορά στον συνάνθρωπο. Το πρώτο αγγλόφωνο ιδιωτικό κολλέγιο της Ελλάδας αναπτύσσει ένα πολύπλευρο εύρος πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στους παρακάτω τομείς:
Υποτροφίες προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δήμους, περιφέρειες, αθλητικούς συλλόγους, φορείς, οργανισμούς, υιοθετώντας κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια (περίπου 1.000.000 € το χρόνο διατίθενται σε υποτροφίες και επιδοτήσεις διδάκτρων).
Εθελοντικές πρωτοβουλίες με τη συνδρομή των καθηγητών και φοιτητών για την υποστήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων, Μ.Κ.Ο. (Κιβωτός του Κόσμου, Το Χαμόγελο του Παιδιού, η Αγκαλιά κ.λπ.) μέσω των καθιερωμένων χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών Bazaar, αλλά και επιμέρους πρωτοβουλίες, όπως διάθεση μέρους εσόδων από εκδηλώσεις, φιλανθρωπικοί αθλητικοί αγώνες, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, ημέρες αιμοδοσίας, οργάνωση παιδικών εορτών κ.ά.
Δωρεάν εκπαίδευση και ευκαιρίες καριέρας. Οι μεγάλες μας δράσεις είναι ανοιχτές προς το ευρύτερο κοινό: Xinis Education Festival, Student Excellence Conference, Employability Fair κ.λπ.
Πιστεύοντας στην άρρηκτη διασύνδεση του αθλητισμού με την εκπαίδευση, το Mediterranean College προσφέρει υποτροφίες σε αθλητές και ολυμπιονίκες, διατηρεί αποκλειστική συνεργασία και στηρίζει το έργο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών, συνεργάζεται με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ είναι χορηγός σε αθλητικούς συλλόγους, όπως η ΚΑΕ Λαύριο, ο ΑΣ Ιλίου κ.λπ.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis