Μαθήματα πατριδογνωσίας - Ροή ειδήσεων
Νέδα, καταρράκτες και φυσικές πισίνες
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η Νέδα ήταν μια από τις Νύμφες, τις δευτερεύουσες θεότητες που προστάτευαν τις πηγές, τα σπήλαια, τους αγρούς και τα λιβάδια, τα δέντρα και τα δάση.
Στη Νέδα, την κόρη του Ωκεανού, εμπιστεύτηκε η Ρέα το έκτο τέκνο της, το νεογέννητο Δία, προκειμένου να μην έχει και αυτός την τύχη των πέντε αδελφών του (Εστίας, Δήμητρας, Ήρας, Πλούτωνα και Ποσειδώνα), τους οποίους είχε καταπιεί ο πατέρας τους, ο Κρόνος, επειδή φοβόταν ότι κάποιο από αυτά τα παιδιά θα μπορούσε να του στερήσει την εξουσία.
Η Νέδα όχι μόνο ανέλαβε καθήκοντα τροφού του Δία (μαζί με τις Νύμφες Αγνώ και Θεισόα) αλλά και έλουσε το βρέφος στο κεφαλάρι του Λυκαίου, του ιερού όρους των Αρκάδων. Το κεφαλόβρυσο αυτό έγινε αργότερα ποτάμι, που πήρε το όνομα της τροφού του Δία.
Ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της χώρας μας με όνομα θηλυκού γένους, η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο (οι πηγές της βρίσκονται κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας, στην περιοχή όπου είναι χτισμένο το χωριό Πέτρα) και εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (στην περιοχή όπου βρίσκεται ο οικισμός της Ελαίας), αποτελώντας το φυσικό όριο μεταξύ Μεσσηνίας και Ηλείας.
Ο χωματόδρομος που έχει την αφετηρία του σε σημείο που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του «Μπαρμπα-Αλέκου», πολύ κοντά στα Πλατάνια Μεσσηνίας, ορεινό χωριό με παραδοσιακό χρώμα, οδηγεί στο φαράγγι της Νέδας, τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Σημείο αναφοράς και πόλο έλξεως για τους περισσότερους φυσιολάτρες που επισκέπτονται το φαράγγι της Νέδας αποτελούν οι φημισμένοι καταρράκτες με τις λιμνούλες-φυσικές πισίνες (τα κρυστάλλινα νερά τους προσφέρονται για κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες). Φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Νέδας. Σε μικρή απόσταση από τους καταρράκτες βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας.
Μαγευτική εμπειρία αποτελεί η διάσχιση του κατάφυτου φαραγγιού της Νέδας με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα στενά περάσματα, την άφθονη βλάστηση, τα διάφανα νερά, τις μεθυστικές μυρωδιές και τους ξεχασμένους ήχους της φύσης.
Φυσικά, η γνωριμία με τη Νέδα μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την επίσκεψη των ταξιδιωτών σε δύο ιδιαίτερα αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, τη Φιγάλεια, σημαντική πόλη της αρχαιότητας, και το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη θέση «Βάσσες», γνωστό ως «δεύτερο Παρθενώνα», που συγκαταλέγεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia