Ειδικότητες με μέλλον στην αγορά εργασίας
Το ζητούμενο για τους χιλιάδες φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων είναι να επιλέξουν τμήματα τα οποία οδηγούν σε επαγγέλματα που έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό το κριτήριο αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέγουν τμήματα στα οποία θέλουν να σπουδάσουν λαμβάνοντας υπόψη τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Το «EΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα που έχουν ευοίωνες προοπτικές παρουσιάζει συμπεράσματα ερευνών οι οποίες περιγράφουν τις περιζήτητες ειδικότητες οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στον επαγγελματικό «στίβο» τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες έρευνες ειδικών, τα επαγγέλματα του μέλλοντος συνδέονται με ειδικότητες Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών οι οποίες -όπως επισημαίνουν- θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι προγραμματιστές, οι αναλυτές συστημάτων, οι ειδικοί στη ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, οι μηχανικοί λογισμικού, οι υποστηρικτές βάσεων δεδομένων και στελέχη που ασχολούνται είτε με το hardware είτε με το software θα συνεχίσουν να έχουν ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται είτε με την ειδική αγωγή είτε με την πρόνοια γενικότερα, όπως ο ειδικός παιδαγωγός, ο εργοθεραπευτής, ο λογοθεραπευτής, ο κοινωνικός λειτουργός και γενικότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φροντίδα και την περίθαλψη, δεδομένης της ανόδου του προσδόκιμου ζωής αλλά και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, προδιαγράφουν θετικούς δείκτες.
Ακόμη, κερδίζουν έδαφος και ειδικότητες που σχετίζονται με τους βιοτεχνολόγους, βιογενετιστές, μηχανικούς ενεργειακών τεχνολογιών αλλά και οι ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με την ενεργειακή μηχανική, αλλά και χημικοί μηχανικοί και γενετικοί προγραμματιστές.
Θετικές είναι επίσης οι προοπτικές επαγγελμάτων στον τομέα της οικονομίας, ειδικά εφόσον συνδυάζουν τις οικονομικές σπουδές με την καλή γνώση της πληροφορικής, όπως λ.χ. του οικονομολόγου-πληροφορικού, του φοροτεχνικού-πληροφορικού κ.τ.λ.
Καταλυτικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και την επαγγελματική ανέλιξη του ενδιαφερομένου, διαδραματίζει και η περαιτέρω ειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδαστών.
Κανένας εργοδότης, άλλωστε, που επιθυμεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της επιχείρησής του δεν γυρνάει την πλάτη σε εργαζόμενους που έχουν πρόσθετες γνώσεις.
Γεωργικός πρωτογενής τομέας
Στον γεωργικό - πρωτογενή τομέα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές των εργαζομένων που κατέχουν σύγχρονες γνώσεις και εξειδίκευση στο πλαίσιο των σύγχρονων καινοτομικών και ανταγωνιστικών απαιτήσεων της γεωργίας, της αλιείας και των συναφών κλάδων.
Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, του γεωπόνου σύγχρονης εναλλακτικής ή οικολογικής γεωργίας, του ιχθυολόγου, του ιχθυοπαθολόγου, του ιχθυοκόμου, του παραγωγού θερμοκηπίων και ανθοκηπίων, του τεχνολόγου αρδεύσεων κ.ά.
Επίσης, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπάρχουν καλές προοπτικές για τους μηχανολόγους και τεχνολόγους τροφίμων, ενώ παρόμοιες διαπιστώσεις ισχύουν για τους ελεγκτές ποιότητας, τους τεχνολόγους αντιρρύπανσης κ.τ.λ.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea