WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μηχανογραφικό: Στην τελική ευθεία για την επιλογή των ΑΕΙ

Μηχανογραφικό: Στην τελική ευθεία για την επιλογή των ΑΕΙ

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Ετσι, από Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ ή μηχανογραφικό δελτίο για τα δημόσια ΙΕΚ. Προϋπόθεση για να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι να έχουν ξεπεράσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάποιου τμήματος στο επιστημονικό πεδίο σχολών που έχουν δηλώσει. Αυτό το μαθαίνουν αυτόματα, καθώς το σύστημα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου επιτρέπει στους υποψηφίους να δηλώσουν μία σχολή ή ένα τμήμα μόνο εάν έχουν «πιάσει» την ΕΒΕ τους συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των αγωνισμάτων για τα ΤΕΦΑΑ. Φέτος, 40 τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές στους συντελεστές της ΕΒΕ. Σε 21 αυξήθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ και σε 19 μειώθηκε. Επίσης, για την εισαγωγή σε ένα από τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών ο υποψήφιος από φέτος πρέπει να ξεπερνάει την ΕΒΕ του τμήματος και του καθενός από τα δύο μουσικά μαθήματα.


Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι εάν επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ κοντά στο πατρικό τους πρέπει να προσέξουν εάν επιτρέπονται οι μετεγγραφές από κάθε περιφερειακό τμήμα που σκοπεύουν να δηλώσουν προς κάποιο κεντρικό τμήμα με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών. Συγκεκριμένα, 317 τμήματα ΑΕΙ περιλαμβάνονται στον νέο «χάρτη των μετεγγραφών» όπου θα ισχύει από φέτος. Στον αντίποδα 104 τμήματα παραμένουν «μη αντίστοιχα», και άρα οι φοιτητές τους δεν έχουν δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ.

Ως προς τη διαδικασία της συμπλήρωσης οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, θα κάνουν τη δήλωσή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr.

 

Πηγή: kathimerini.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.