WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Πανελλήνιες 2023: Ο οδικός χάρτης – Τι αλλάζει σε Ευελπίδων και αστυνομικές σχολές

Panelladikes2023Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων (αναπόφευκτα, αλλά κάπως συμβολικά) εφέτος συμπίπτει στο τελευταίο κομμάτι της με τον «δεύτερο γύρο» των βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται τελικά η εξέλιξή της από αυτήν, καθώς γύρω από την 25η Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις μουσικών δοκιμασιών των ειδικών μαθημάτων που γίνονται κυρίως στο υπουργείο Παιδείας και για συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων.

Στο αυτονόητο ερώτημα εάν θα επηρεαστούν η ολοκλήρωση των βαθμολογήσεων και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου όπως πέρυσι, η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δίνεται ακαριαία: «Οχι, οι υπηρεσίες έχουν πλέον συντονιστεί στο να μην ανακοινώνονται τα εξεταστικά αποτελέσματα τον Αύγουστο, ώστε να μπορούν οι οικογένειες των υποψηφίων να προχωρήσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους».

 

Η «μετατόπιση των υποψηφίων»

Και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα εφαρμοστεί το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ η «επέλαση» των Λατινικών στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών που φαίνεται ότι με τον νέο τρόπο εξέτασής τους… απομάκρυνε ένα ποσοστό 25%-30% των υποψηφίων του πεδίου, έφερε επακόλουθες αλλαγές κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής. Και αυτό γιατί εκεί φαίνεται ότι μετατοπίστηκε το μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών, που άλλαξαν τα τελευταία δύο χρόνια κατεύθυνση σπουδών. Ετσι, εφέτος ενισχύεται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (που μοιάζει πλέον το πολυπληθέστερο σε επίπεδο επιλογών) με οκτώ νέα τμήματα, τα οποία έως πέρυσι ανήκαν στο 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας.

Βέβαια, για να εκτονωθεί η αυξημένη ζήτηση του 4ου Πεδίου προστέθηκαν τελικά σε αυτό τμήματα που μοιάζουν… άσχετα με το περιεχόμενό του. Πολλά από αυτά, δε, αποτελούν τμήματα που έμειναν τα προηγούμενα χρόνια με ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, κινδυνεύοντας να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Συγκεκριμένα, το 4ο Πεδίο απέκτησε τρία τμήματα Περιβάλλοντος, ένα Δασολογίας, ένα με αντικείμενο την Κοινωνική Πολιτική και ένα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Μεταξύ τους το τμήμα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, το τμήμα Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα.

 

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Η εξεταστική διαδικασία του Ιουνίου έρχεται με αλλαγές στη βαθμολόγηση δύο κρίσιμων μαθημάτων: των Νέων Ελληνικών και των Αρχαίων Ελληνικών. Στο πρώτο μάθημα εξετάζεται το σύνολο των υποψηφίων και εδώ έχουμε μια προσθήκη 5 μονάδων (από τις 100) στην περίληψη του κειμένου που ζητείται από τους νέους στη διάρκεια της βαθμολογικής δοκιμασίας.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών που εξετάζονται πανελλαδικά στα Αρχαία. Εκεί, θα πρέπει να διεκδικήσουν επιπλέον μόρια από το άγνωστο κείμενο που θεωρείται πιο δύσκολο στην εξέτασή του.

Και συγκεκριμένα, έως και πέρυσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο (και θεωρητικά πιο βατό) και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από εφέτος οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50.

 

Το βαρόμετρο με τις βάσεις εισαγωγής

Παράλληλα με τα παραπάνω, σε παιδαγωγικά τμήματα κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων, τμήματα Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας Τροφίμων οι υπεύθυνοι πολλών τμημάτων έχουν ρίξει εφέτος τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) τους, ενώ, αντίθετα, άλλα τμήματα τους ανέβασαν, όπως εκείνα της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, της Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ή της Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο υπολογισμός της ΕΒΕ προκύπτει από τον συντελεστή που ορίζουν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Για παράδειγμα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών κατά την περσινή χρονιά, για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή το 0,80, η βάση εισαγωγής ορίστηκε στο 8,36 και όποιος υποψήφιος είχε γράψει χαμηλότερα από αυτό δεν πετύχαινε την εισαγωγή του στα ΑΕΙ της χώρας. Αντίθετα, σε τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή που είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν, δηλαδή το 1,20, η βάση εισαγωγής στα προγράμματά τους ανέβηκε στο 14,25.

 

Τα μαθήματα ανά ημέρα

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και στις 2 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας). Στη συνέχεια, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ το διάστημα 6-12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων Προσανατολισμού ανά επιστημονική κατεύθυνση.

Και συγκεκριμένα, την Τρίτη 6 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού – ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (ΟΠ Σπουδών Υγείας). Την Πέμπτη 8 του μήνα θα εξεταστούν τα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Τέλος, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου θα εξεταστούν Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Υγείας), Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Για τα ΕΠΑΛ, η έναρξη των εξετάσεων θα γίνει με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας), ενώ θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας, από 3 έως 16 Ιουνίου. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν το διάστημα 17-29 Ιουνίου.

 

Τι αλλάζει σε Ευελπίδων και αστυνομικές σχολές

Η περσινή εξεταστική διαδικασία και τα μηνύματα που έδωσε με τις δεκάδες κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων οδήγησαν σε μια σειρά αποφάσεων. Στη Σχολή Ευελπίδων (που «έριξε» τελικά τον υψηλό συντελεστή με τον οποίο διαμόρφωσε αρχικά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της) οι θέσεις εισακτέων εφέτος μειώνονται. Αντιθέτως, αυξάνονται οι αριθμοί στις θέσεις στις αστυνομικές σχολές (από 730 σε 850 εφέτος στις σχολές αστυφυλάκων). Μείωση θέσεων εισακτέων υπάρχει και στις σχολές του Λιμενικού, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός στη Σχολή Πυροσβεστών.

 

Πηγή: tovima.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.