WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μηχανογραφικό 2022: «Παγίδες» και ευκαιρίες - Ποια τμήματα δεν δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής

Mixanografiko4Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2022 αποτελεί δύσκολο «γρίφο» για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2022, οι οποίοι καλούνται να το συμπληρώσουν και να το καταθέσουν διεκδικώντας έτσι μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στους φετινούς υποψηφίους συστήνεται μάλιστα να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς συμβούλους για να κάνουν τις τελικές επιλογές τους, καθώς θα πρέπει να προσμετρήσουν πολλές παραμέτρους πριν προχωρήσουν σε οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου.

Σημειώνεται ότι το μηχανογραφικό 2022 «κρύβει» αρκετές ευκαιρίες, αλλά και «παγίδες» και, σίγουρα, δεν θα πρέπει οι μαθητές και μαθήτριες να το συμπληρώσουν επιπόλαια.


Μηχανογραφικό 2022: Προθεσμία υποβολής – «Παγίδες» και ευκαιρίες

Βασικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί προφανώς η επιθυμία του μαθητή για το τι θέλει να σπουδάσει και, άρα, το ποιες Σχολές και ποια Τμήματα μπορούν να του προσφέρουν το αντικείμενο σπουδών που επιθυμεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό εάν δεν έχει συγκεντρώσει κανείς τα μόρια που απαιτεί κάποια Σχολή.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, αν τα μόρια που διαθέτει κάποιος είναι κοντά στα περσινά, πρέπει να δηλώσει το Τμήμα που επιθυμεί, διότι κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα το πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο «γρίφος» του μηχανογραφικού 2022 ξεκίνησε για χιλιάδες υποψηφίους των φετινών Πανελληνίων, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις 28/06/22. Μετά τα αποτελέσματα, το πιο κρίσιμο στάδιο αφορά τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η οποία και θα αποτυπώνει τις επιθυμίες και τους στόχους των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου 2022.


Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού

Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού «κρύβονται» για όσους έχουν χαμηλές βαθμολογίες σε σχολές που δεν απαιτούν υψηλές βάσεις, παρόλα αυτά όμως, οι απόφοιτοι μπορούν να έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει μία διαδικασία εξαντλητικής αναζήτησης, και κυρίως σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των σχολών. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ο χρόνος να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι/-ες όλες τις σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις προοπτικές που σχετίζονται με τις επιλογές τους, καθώς και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μετά την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες με διακρίσεις νικών σε αθλητικά αγωνίσματα κ.α., μπορούν να εισαχθούν εκεί που θέλουν έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους.


Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού

Μια από τις σοβαρότερες «παγίδες» του μηχανογραφικού είναι τα Τμήματα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα και συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή.

Τα τμήματα αυτά που δεν είναι αντίστοιχα, είναι πάρα πολλά σε αριθμό (94 συνολικά) και καλό θα είναι να τα γνωρίζετε. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε πού βαδίζετε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εισαχθεί στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα και συγκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι έχουν ίδιο όνομα, δεν είναι αντίστοιχες. Επομένως, για όλα τα τμήματα που θα δηλώσετε, θα πρέπει να ξέρετε με ποια είναι είναι αντίστοιχα και ποια όχι.

 

Δείτε και τα 94 τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχίες και άρα ούτε δυνατότητα μετεγγραφής στους ΠΙΝΑΚΕΣ εδώ.

 

Πηγή: neolaia.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.