WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Πανελλήνιες 2022: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των εξετάσεων

Panellinies11Στις αρχές Ιουνίου, όπως συνέβαινε και προ πανδημίας, αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλήνιες 2022 και άρα, νωρίτερα αναμένουμε για φέτος και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλήνιων 2022 έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως.


Πότε όμως θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες 2022;

Προς το παρόν φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει οι Πανελλήνιες 2022 να αρχίσουν αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, η οποία πέφτει φέτος στις 13 Ιουνίου.

 

Με βάση τις ημερομηνίες έναρξης των προηγούμενων χρόνων, οι Πανελλήνιες ξεκινούσαν είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στις 14 Ιουνίου (Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) 2022, αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλήνιες 2022 για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ στον ίδιο αριθμό με τον περυσινό αναμένεται να και οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια.


Επίσης, υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση για έναρξη τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ή την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.

Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει να αρχίσουν αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος (13 Ιουνίου).

 

Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022

Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλήνιες 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, όσο και οι υποψήφιοι των προηγούμενων ετών.

 

Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2022, θα ισχύουν και πάλι οι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.

 

Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.

Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μαθηματικών, ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας, μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

 

Δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει και πάλι η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης, από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

 

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πολλά Τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές. Δηλαδή Τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν τους συντελεστές τους.

 

Στις περσινές Πανελλήνιες 2021, η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94,
2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50,
3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70 και
4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27.

 

Πηγή: neolaia.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.