Πανελλαδικές: Τα SOS για τις αιτήσεις των υποψηφίων
Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις της 15ης Ιουνίου μπαίνει η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, με τους τελειόφοιτους της Γ' Λυκείου να επισκέπτονται υποχρεωτικά ως τις 14 του μήνα τα Λύκειά τους για να υπογράψουν τις Αιτήσεις-Δηλώσεις τους στη διαδικασία. Πρέπει να επισημανθεί ότι όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι στις εξετάσεις δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγών στις επιλογές που έκαναν κατά την «ηλεκτρονική» συμπλήρωση των Δηλώσεών τους, η οποία έγινε από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.
Θα πρέπει απλά να ελέγξουν στα σχολεία τους τα προσωπικά τους στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι δεν περιέχουν κάποιο λάθος και να υπογράψουν τις αιτήσεις τους. Παράλληλα, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές Σχολές και τους υποψηφίους τους. Οι σχετικές προκηρύξεις των Στρατιωτικών Σχολών και του Λιμενικού έχουν εκδοθεί, ενώ αναμένονται του Πυροσβεστικού Σώματος, των Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
Κρυμμένα κλειδιά
Κατά τα άλλα, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αναλυτής στατιστικών δεδομένων των εξετάσεων εκπαιδευτικός Γ. Χατζητέγας, η διαδικασία της συμπλήρωσης των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων φέτος είχε ιδιαίτερες διαστάσεις αλλά και κρυμμένα «κλειδιά». Και συγκεκριμένα:
Οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές
Οπως κάθε χρόνο οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και εκτός της συμμετοχής στα προγράμματά τους, την οποία δήλωσαν στην Αίτηση-Δήλωσή τους, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και στο αρμόδιο υπουργείο (Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη ή Ναυτιλίας). Στις Στρατιωτικές Σχολές οι αιτήσεις γίνονται φέτος από 14 έως 29 Μαΐου και για το Λιμενικό Σώμα από 11 έως 24 Μαΐου. Εχουμε όμως φέτος και αλλαγές στα τμήματα των Σχολών αυτών. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) πλέον εντάσσεται και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπως και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Παράλληλα, θα αποτελεί πλέον δυνητική επιλογή και για τους υποψηφίους του 4ου πεδίου και η κατεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), την οποία μέχρι πέρυσι, όπως και τις ΣΜΥ και ΣΜΥΝ, μπορούσαν να δηλώσουν μόνο υποψήφιοι που είχαν πρόσβασης στο πεδίο Θετικών-Τεχνολογικών Επιστημών.
Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών
Αλλαγές έχουμε και στα διαβατήρια «εισόδου» στα Μουσικά Τμήματα της χώρας. Δύο από αυτά, το Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το αντίστοιχο του Αριστοτελείου απαιτούν εκτός από τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές και την εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, την Αρμονία και τον Ελεγχο Μουσικών Ικανοτήτων. Τρία άλλα όμως τμήματα δεν μπαίνουν στην «τετράδα» των Πανελλαδικών και οι υποψήφιοι γι' αυτά εισάγονται ως εξής: με την εξέτασή τους σε επίπεδο Πανελλαδικών μόνο στη Γλώσσα και Λογοτεχνία (30% των μορίων που απαιτούνται), με 10% συμμετοχή του μέσου όρου των Απολυτηρίου τους και με την εξέτασή τους σε δύο άλλα μουσικά μαθήματα, τη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (30%) και τη Μουσική Αντίληψη και Γνώση (30%). Τα τρία αυτά τμήματα είναι το Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα και το Μουσικών Σπουδών στην Αρτα.
Τα ειδικά μαθήματα
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η συμπλήρωση της εξέτασης των Ειδικών Μαθημάτων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας που προηγείται των Πανελλαδικών. Ολοι οι υποψήφιοι του πρώτου επιστημονικού πεδίου (των Ανθρωπιστικών Σπουδών) αλλά και του τέταρτου (των Οικονομικών και Πληροφορικής) θα πρέπει να ξέρουν διαχρονικά ότι η εξέταση στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών (εφόσον βρίσκονται σε ένα καλό σημείο γνώσης της γλώσσας) μπορεί να τους βοηθήσει να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες εισόδου τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, «ξεκλειδώνοντας» πολλά τμήματα με ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών και πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας. Το ίδιο ισχύει φυσικά για όποια γλώσσα γνωρίζουν καλά οι υποψήφιοι. Τέτοια τμήματα είναι οι Φιλολογίες, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Τουριστικών Σπουδών και Επαγγελμάτων.
Οπως είναι γνωστό, φέτος το καλοκαίρι οι τελειόφοιτοι Λυκείου που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα θα έχουν τη συνεξέταση Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους, την Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και επιλογή μόνο ενός επιστημονικού πεδίου.
Πηγή: tanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea