Μηχανογραφικά 2015: Σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα
Στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν αρκετές σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας για τους μαθητές, που θα τις επιλέξουν. Καλό είναι τα τμήματα αυτά να τύχουν της προσοχής των μαθητών ειδικά στις μέρες μας όπου η ανεργία των νέων ανθρώπων ηλικίας έως 24 ετών έχει εκτοξευτεί.
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχουν αυξημένη ζήτηση και αυτό φαίνεται από τις βάσεις των σχολών, που στο μεν Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι 19.072 μόρια, στο δε Αριστοτέλειο είναι 18.670. Η χαμηλότερη βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 17.278 μόρια για το τμήμα της Ξάνθης ενώ στην Πάτρα η βάση ήταν 18.013 μόρια ενώ στο αντίστοιχο τμήμα του Βόλου αυτή διαμορφώθηκε στα 17.496 μόρια.
Οι απόφοιτοι των πιο πάνω τμημάτων μπορούν να εργαστούν τόσο ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί άλλα και ως Μηχανικοί Υπολογιστών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μπορεί να εργαστεί, τόσο σε μια βιομηχανία ή στο αντικείμενο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και ως καθηγητής πληροφορικής στη δημόσια ή και ιδιωτική εκπαίδευση. Παραθέτουμε και σχετικό χωρίο των επαγγελματικών προοπτικών όπως αυτές αναφέρονται στον οδηγό του ΕΜΠ:
«Oι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών απασχολούνται ως στελέχη σε κάθε είδους επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ πολλοί επιλέγουν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τυπικές περιοχές απασχόλησης είναι αυτές που αναφέρονται στην ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη βιομηχανία λογισμικού, τις τεχνολογίες διαδικτύου και κινητών επικοινωνιών, τους αυτοματισμούς, την ηλεκτρονική, τις κτηριακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Υπάρχει έντονη ζήτηση αποφοίτων της Σχολής τόσο από ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς, όσο και από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές, και η ανεργία στον κλάδο είναι σήμερα μηδενική. Επιπλέον, οι επαναστατικές μεταβολές που συντελούνται αυτή την εποχή τόσο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και της Ιατρικής Πληροφορικής, όσο και της αγοράς και των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, και οι οποίες παρακολουθούνται στενά από τη Σχολή ΗΜ&ΜΥ του ΕΜΠ, ανοίγουν συνεχώς νέες προοπτικές απασχόλησης για τους μελλοντικούς αποφοίτους της».
Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
Πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα. Η εν λόγω σχολή βρίσκεται στην Αθήνα και η βάση της διαμορφώθηκε στα 18.700 μόρια για τους υποψηφίους της γενικής σειράς. Οι προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος είναι θετικές στην αγορά εργασίας αφού έχουν και αυτοί διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Μπορούν να εργαστούν τόσο ως ναυπηγοί (κατασκευή, μετασκευή, επισκευή, λειτουργία πλοίων και πλωτών κατασκευών) άλλα και ως μηχανολόγοι μηχανικοί (μηχανολογικές μελέτες ψύξης, θέρμανσης, φωτοβολταϊκά-αιολικά πάρκα κλπ).
Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Κρήτης, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας, Ιωάννινα, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δυτικής Μακεδονίας
Αν και το μοναδικό τμήμα που φέρει την ονομασία Ηλεκτρονικών Μηχανικών είναι αυτό της Κρήτης, οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ Πάτρας, Ιωαννίνων, Μηχανικών Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας και Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στον κλάδο «Ηλεκτρονικών Μηχανικών». Οι απόφοιτοι των πιο πάνω τμημάτων μπορούν να εργαστούν τόσο ως καθηγητές πληροφορικής στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, έχουν όμως και το δικαίωμα, ως μηχανικοί, να γίνουν και εργολήπτες δημοσίων έργων σε έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Επιπρόσθετα, με βάση το ΤΕΕ, εντάσσονται στις κατηγορίες μελετών 9,15,27,28 και μπορούν να εκπονήσουν μελέτες ηλεκτρονικές, περιβαλλοντικές, συστημάτων πληροφορικής και δικτύων καθώς και μελέτες βιομηχανιών (προγραμματισμός-σχεδιασμός- λειτουργία). Τα τμήματα αυτά μειονεκτούν συγκριτικά με αυτά των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς έχουν λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα, φαίνεται, όμως να πλεονεκτούν συγκρινόμενα με ένα τμήμα πληροφορικής.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 243/Α/1997, που αφορά του αποφοίτους Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο πτυχιούχος έχει τη δυνατότητα, να ασχολείται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, κατασκευή, επίβλεψη κατασκευής, συντήρηση, έρευνα, επίβλεψη λειτουργίας και διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα, τις εγκαταστάσεις τους και τις εφαρμογές τους γενικότερα στους επιστημονικούς τομείς:
Α) Ηλεκτρονικής
Β) Τηλεπικοινωνιών και των Τηλεπικοινωνιών Συστημάτων
Γ) Πληροφοριακών Συστημάτων
Δ) Συστημάτων, ιδίως των συστημάτων αυτοματισμού, επεξεργασίας σημάτων, εικόνων και πάσης φύσεως εφαρμογών τους.
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πληροφορική Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πειραιά
Τμήματα που παρέχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους είναι αυτά της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής- κατεύθυνση Εφαρμοσμένης Πληροφορικής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με βάση 14.887, αλλά και της Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση 15.820 και του Πειραιά με βάση 15.255.
Τα τμήματα αυτά είναι αναγκαίο να τα προσέξουν οι υποψήφιοι γιατί από τη μια έχουν το δικαίωμα της εργασίας στο αντικείμενο της πληροφορικής μπορούν όμως παράλληλα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας και ως οικονομολόγοι όπως και οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών. Μάλιστα δεν είναι απαραίτητο οι φοιτητές να εξεταστούν στο μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας που είναι αναγκαίο για την εισαγωγή σε άλλα οικονομικά τμήματα.
Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου μπορούν να εργαστούν στην εκπαίδευση - αν και οι προσφερόμενες θέσεις είναι ελάχιστες ενώ πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος από τις Β αναθέσεις - καθώς εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ15. Επίσης οι απόφοιτοι εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο και μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου. Στις 14 Ιουνίου του 2013 υπήρξε σχετική ανακοίνωση-ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Τμήματος που αναφέρει τα ακόλουθα:
Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την K/87/19-2-2013 Συνεδρίασή της αποφάσισε να εγγράφονται οι απόφοιτοι, που έχουν ακολουθήσει το νέο πρόγραμμα Σπουδών, του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και έχουν όλα τα δικαιώματα που συνεπάγονται από αυτό.
Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά, Μαθηματικών- Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου
Οι απόφοιτοι των δυο αυτών τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως στατιστικολόγοι σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε γραφεία μελετών. Παράλληλα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και να εργαστούν ως οικονομολόγοι. Στη δημόσια εκπαίδευση εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ09 – Οικονομολόγων με ελάχιστες όμως πιθανότητες διορισμού.
Στην ιστοσελίδα της κατεύθυνσης Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Το επάγγελμα του Στατιστικού
Ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με πολύ ευνοϊκές συνθήκες στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές προσοδοφόρες θέσεις εργασίας για στατιστικούς σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες πετρελαιοειδών, εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Ο ρόλος του στατιστικού σ' αυτές τις εταιρίες είναι σημαντικότατος μια που τα συμπεράσματα και οι γνωμοδοτήσεις του είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν Τμήματα Στατιστικής σε Υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, τα οποία στελεχώνονται από στατιστικούς, οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν με χρήση στατιστικών πακέτων διάφορα δεδομένα στοχεύοντας στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Ένας πτυχιούχος στατιστικής με γνώσεις βιοστατιστικής μπορεί να εργαστεί σε μία φαρμακευτική εταιρία ή σ' ένα νοσοκομείο ως αναλυτής ιατρικών ή επιδημιολογικών δεδομένων. Τονίζεται ότι ο ρόλος της στατιστικής συμπερασματολογίας σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία είναι εξαιρετικά κρίσιμος και ότι υπάρχει διεθνώς έλλειψη επιστημόνων με εξειδίκευση στη βιοστατιστική.
Στον ακαδημαϊκό χώρο (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Ινστιτούτα) ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνα με στόχο την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής σε κάποιο θεωρητικό ή εφαρμοσμένο αντικείμενο. Σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν στατιστικοί ως επιστημονικοί συνεργάτες.
Το επάγγελμα του Αναλογιστή
Πρόκειται για ένα επαγγελματία ικανό να εκτιμήσει επιχειρηματικούς κινδύνους. Ο αναλογιστής χρησιμοποιεί μαθηματικά, στατιστική και οικονομική θεωρία για να μελετήσει αβέβαια μελλοντικά γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Είναι ικανός να πάρει αποφάσεις σχετικές με την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, να καταρτίσει ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια, να προτείνει επενδυτικές στρατηγικές. Ο αναλογιστής είναι σε θέση να συγκεντρώσει και να αναλύσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανότητες ασθένειας, θανάτου, ατυχήματος και φυσικών καταστροφών. Είναι ικανός να κάνει προβλέψεις σχετικές με το ύψος ζημιών ή κερδών για μια επιχείρηση. Η σταδιοδρομία του αναλογιστή χαρακτηρίζεται καλύτερα ως "επιχειρηματία" με μαθηματικές βάσεις παρά ως "τεχνοκράτη" μαθηματικού.
Το εργασιακό περιβάλλον είναι άριστο. Στις εκδόσεις 1988 και 1995 του Les Krantz's Jobs Rated Almanac (έκδοση Wall Street Journal), γίνεται συγκριτική αξιολόγηση 250 επαγγελμάτων στις ΗΠΑ. Η αξιολόγηση έγινε με βάση τους εξής παράγοντες:
Αμοιβές
Ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος
Σταθερότητα εργασίας (επαγγελματική ασφάλεια)
Προοπτικές
Στρες
Βαρύτητα (σωματική δυσκολία)
Με βάση τα παραπάνω, η δουλειά του αναλογιστή κατετάγη πρώτη στον πίνακα των συνολικών επιδόσεων.
Το επάγγελμα του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου
Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος παρέχει συμβουλές στους πελάτες του σχετικά με τον οικονομικό τους προγραμματισμό ή τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου αυτοί να πραγματοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους. Η πελατεία ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου μπορεί να ποικίλει από ιδιώτες που επιθυμούν επαγγελματικές συμβουλές και προγραμματισμό προκειμένου να επιτύχουν κάποιους οικονομικούς στόχους οικογενειακού προγραμματισμού έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή ακόμα και κράτη (που για παράδειγμα μπορεί να επιθυμούν την αναδιάρθρωση του χρέους τους ή την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών ή την εύρεση τρόπων χρηματοδότησης μεγάλων έργων).
Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ένα τεράστιο εύρος περιοχών δραστηριοποίησης για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που περιλαμβάνει εξειδικεύσεις όπως επενδύσεις, διαχείριση κινδύνων, εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων, ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, εξαγορές και συγχωνεύσεις κλπ. Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος μπορεί να εργασθεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος εταιρειών συμβούλων ή χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών οργανισμών.
Εκτός από ένα καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος πρέπει να είναι ενήμερος για τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις νέες μεθόδους και τάσεις στα χρηματοοικονομικά, να διαθέτει αναπτυγμένες ικανότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργική και επιχειρηματική σκέψη, πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη.
Πηγή: news.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea