WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Άνοδος των Βάσεων για το 2014

Panellinies9Οι εκτιμήσεις των Βάσεων 2014 είναι μια προσφορά του «φροντιστηριακού Οργανισμού ΦΑΣΜΑ»

 

Προβλέπεται άνοδος των βάσεων για το 2014 στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας όπως Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές σχολές και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων συμπεριλαμβανομένων και των Στρατιωτικών Σχολών.


Η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Άνοδος που μπορεί να περιλαμβάνει και εντυπωσιακές εκπλήξεις θα καταγραφεί στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι φέτος η τάση που αναμένεται ότι θα καταγραφεί κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, η οποία θα επηρεάσει και την τελική κίνηση των βάσεων.

 

Πιο συγκεκριμένα ανά πεδίο:

1° Επιστημονικό Πεδίο

  • λόγω των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων στα Αρχαία, με μικρή άνοδο θα κινηθούν οι Νομικές σχολές (Νομική Αθηνών: εκτιμάται ότι η βάση θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια), τα τμήματα Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας, με μεγαλύτερη άνοδο στα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ και των ΑΕΙ αυτού του πεδίου, π.χ. Σχολές Θεολογίας, Θεατρικών Σπουδών κ.λπ.

2° και 4° Επιστημονικό Πεδίο

  • οι βάσεις θα κινηθούν πάνω κάτω στα περσινά επίπεδα, αν και στις Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται άνοδος της τάξης και των 250 μορίων. Έχει ενδιαφέρον πως η εικόνα που παρουσιάζουν τα γραπτά στα Μαθηματικά, είναι καλύτερες από πέρυσι οπότε θα αυξηθούν κατά 400 έως 500 μόρια οι βάσεις εισαγωγής στις Φυσικομαθηματικές Σχολές.


3° Επιστημονικό Πεδίο

  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσίασαν τα θέματα στη Βιολογία και τη Χημεία σε σύγκριση με την περσινή χρονιά αλλά ταυτόχρονα και των πιο εύκολων θεμάτων στα Μαθηματικά για φέτος αναμένεται αισθητή άνοδος των βάσεων, με τη χαμηλότερη Ιατρική Σχολή να αναμένεται να κυμανθεί πάνω από τα 18.500 μόρια αλλά και την Ιατρική Αθηνών άνω το 19.000 μορίων.


5° Επιστημονικό Πεδίο

  • οι επιδόσεις στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σε συνδυασμό όμως με τους λιγότερους υποψηφίους στο 5° πεδίο για φέτος π.χ. 8%(Νομός Ηρακλείου), οι βάσεις δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις που η άνοδος θα είναι της τάξης άνω των 1000 μορίων σε περιζήτητα τμήματα όπως (Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά).


Ειδικές Κατηγορίες

Εδώ αναμένεται στροφή των παιδιών που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες). Εκτιμάται ότι θα στραφούν, όπως είναι φυσικό, προς τα χαμηλόβαθμα απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας, τα οποία και θα τους εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου. Έτσι, επειδή εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» αισθητά τα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων.

 

Φροντιστηριακός Οργανισμός ΦΑΣΜΑ: www.fasma.fro.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.