Οι μεταγραφές δίνουν τον τόνο στις βάσεις
Εντυπωσιακή άνοδο θα κατέγραφαν εφέτος, κατά γενική ομολογία, οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Η γενική κατεύθυνση για βατά θέματα και μια ήρεμη εξεταστική χωρίς επιστημονικά λάθη και προβλήματα προς αυτό συνέτειναν. Το υπουργείο Παιδείας όμως διέθεσε το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων και αυτό είναι το κλειδί που διαμορφώνει, κατά τους ειδικούς, τη μόλις οριακή άνοδο στα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία και μια μικρή πτώση στις περιζήτητες σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης). Την εξεταστική διαδικασία ανέλαβε με επιτυχία εφέτος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής.
Έτσι τα εύκολα θέματα ήρθαν σε μια περίοδο κατά την οποία στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων που πέρυσι αποτελούσαν ειδική κατηγορία εισαγωγής. Οπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα του υπουργείου Παιδείας, εφέτος αναμένεται οριακή άνοδος σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με εξαίρεση το πέμπτο, όπου ο αριθμός των υποψηφίων είναι εφέτος μικρότερος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Την ίδια στιγμή η πτωτική τάση των βάσεων εφέτος στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο δεν είναι εύκολο να αναστραφεί.
Όπως είναι επακόλουθο, η άνοδος των βάσεων θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Πάντως, όπως λέει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στατιστικών στοιχείων της εξεταστικής διαδικασίας κ. Γ. Χατζητέγας, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι εφέτος η τάση που αναμένεται να καταγραφεί κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία και θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων. Και αυτό διότι αναμένεται τα παιδιά που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, και άλλες κατηγορίες) να στραφούν, όπως είναι φυσικό, προς τα χαμηλόβαθμα απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας, τα οποία και θα τους εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μεταγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου.
Καθώς εφέτος οι μεταγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ., το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).
Πηγή: tovima.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea