Πανελλαδικές 2014: Οι βάσεις τραβούν την ανηφόρα - συνωστισμός στις μεσαίες σχολές
Για άνοδο βάσεων στα 4 από τα 5 Επιστημονικά Πεδία και συνωστισμό υποψηφίων όχι μόνο στις υψηλόβαθμες, αλλά κυρίως στις σχολές με μεσαίες βαθμολογίες και στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό πανεπιστήμιο προϊδεάζουν τα πρώτα στοιχεία των βαθμολογιών στις φετινές εξετάσεις.
Τις μεταβολές των βάσεων - εκτός από τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα δηλωθούν με τα Μηχανογραφικά όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί - επηρεάζουν δύο αντίρροπες συνιστώσες: η μία είναι η δυσκολία των θεμάτων που στα περισσότερα μαθήματα ήταν σαφώς μικρότερη εφέτος σε σχέση με πέρυσι και η άλλη είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) περίπου κατά 20%. Ανάλογο ποσοστό μέχρι πέρυσι δινόταν μεν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών, όμως η διαφορά εφέτος είναι ότι για τις ίδιες θέσεις θα διαγωνιστούν όλοι και κατόπιν, εφόσον εισαχθεί υποψήφιος πρώην ειδικής κατηγορίας, θα λάβει μετεγγραφή. Συνεπώς η πρώτη συνιστώσα (πιο εύκολα θέματα, κατά τεκμήριο) ωθεί τις βάσεις προς τα πάνω και η άλλη (περισσότερες θέσεις) προς τα κάτω.
Εδώ όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφέτος θα εμφανιστεί το εξής ιδιαίτερο στοιχείο από την τρίτη παράμετρο, τις προτιμήσεις των υποψηφίων: λόγω των μετεγγραφών, αναμένεται αύξηση των βάσεων ιδίως σε περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, που έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα. Π.χ., ένας ενδιαφερόμενος για τη Νομική της Αθήνας που δικαιούται μετεγγραφή, αν δει ότι οι βαθμοί του δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι του εξασφαλίζουν εισαγωγή στην Αθήνα, θα δηλώσει τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ώστε κατόπιν να μετεγγραφεί στην Αθήνα. Αυτό όμως, όπως είναι επόμενο, θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στη Θράκη. Ενα δεύτερο στοιχείο είναι ότι αναμένεται άνοδος βάσεων και στα χαμηλόβαθμα τμήματα κάθε Πεδίου, αλλά όχι ίδιας έκτασης στα υψηλόβαθμα. Αυτό επειδή εφέτος η πλειονότητα των μαθητών, όπως προκύπτει από τις βαθμολογήσεις - μέχρι τώρα τουλάχιστον -, φαίνεται πως προσεγγίζει πολύ πιο εύκολα μια βαθμολογία έως 14 μονάδες, ενώ πέρυσι αυτό ήταν πολύ δυσκολότερο. Στην κλίμακα 14-16 αναμένεται μεγάλος συνωστισμός. Στις υψηλές βαθμολογίες η διαφοροποίηση δε θα είναι σημαντική και η αύξηση θα είναι μικρή.
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Υπάρχουν και εξαιρέσεις: στις Σχολές Υγείας (3ο Επιστημονικό Πεδίο) τα θέματα στη Βιολογία και Χημεία μπορούν να χαρακτηριστούν δυσκολότερα από τα περσινά. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι βαθμολογίες μέχρι τώρα παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις. Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας πάντως η μεγάλη πλειονότητα έγραψε πολύ καλύτερα εφέτος και προκύπτουν πολλές βαθμολογίες που προσεγγίζουν το 15 και το 16.
Ένα ακόμα στοιχείο που θα διαμορφώσει τις βάσεις είναι ο αριθμός εισακτέων. Δεδομένου ότι φέτος θα εισαχθούν 70.305 (πέρυσι 69.398), με μείωση 450 θέσεων στο 1ο Πεδίο (που απευθύνεται ιδίως στη Θεωρητική Κατεύθυνση, άρα και στις Νομικές Σχολές) αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή ευνοεί τους υποψηφίους των υπόλοιπων Πεδίων, άλλους πολύ (Πολυτεχνεία, Φυσικοχημεία, Πληροφορική, Οικονομικά, επαγγέλματα που σχετίζονται με Γεωπονία, Κτηνοτροφία κ.λπ.) και άλλους λιγότερο (Ιατρικές, Νοσηλευτικές Σχολές κ.λπ.). Ειδικά στο 5ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις Οικονομικές Σχολές, αναμένεται και πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ.
Καλύτερη και ακριβέστερη εκτίμηση θα μπορεί να γίνει όταν το υπουργείο ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών και την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης.
Πηγή: tanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea