WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Hot
Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στοιχεία επικοινωνίας

Πολυτεχνείο Κρήτης, Κουνουπιδιανά, T.K. 73100, Χανιά Κρήτης,
Τηλ. 28210 37781, 28210 37788, fax: 28210 37846, 28210 37858

Ίδρυμα

Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Πλήρους φοίτησης

Επιστημονικοί τομείς

  • Επιστήμες γης και περιβάλλοντος

Περιοχή

  • Χανιά

Περιγραφή

Στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος λειτουργεί το Μεταπτυχιακό λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με κύριο στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και τεχνογνωσίας στην Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική από το 2003.

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι: α) η χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική» και β) η απονομή Διδακτορικού Διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Μηχανική. Το ΠΜΣ έχει οργανωθεί έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους επιστήμονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων να ειδικευτούν στις κατευθύνσεις: 1. Περιβάλλον και Υγεία (Environmental and Health Engineering) και 2. Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Ζώνης (Ιntegrated Water Resources and Coastal Management).

Στόχοι του Προγράμματος είναι: (α) η εμβάθυνση στη διεπιστημονική γνώση και στην πρακτική της περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής και η περαιτέρω εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς της, (β) η προαγωγή της έρευνας που διεξάγεται για το Περιβάλλον και Υγεία (Environment and Health Engineering) και τη διαχείριση των υδατικών πόρων και παράκτιας ζώνης (Ιntegrated Water Resources and Coastal Management) και (γ) η μετεκπαίδευση φοιτητών και η δημιουργία επιστημόνων-ερευνητών που θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για την προσφορά εξειδικευμένου έργου, τη διεξαγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και τη συνεισφορά στην επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην προστασία της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και γενικότερα η υφήλιος.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι σήμερα δόθηκαν 169 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης και υπάρχουν σήμερα 60 ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Διδακτορικών ανέρχεται στα 8 ενώ σήμερα υπάρχουν 74 εγεγγραμμένοι υποψήφιοι.

Με την ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων καταφέραμε μέχρι σήμερα να εκπαιδεύσουμε φοιτητές στην επιστημονική περιοχή της Περιβαλλοντικής Μηχανικής με σκοπό την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και να δημιουργήσουμε ερευνητές με υψηλό επιστημονικό κύρος.

Ανάλυση των Στόχων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στοχεύει στην αντιμετώπιση ή/και διαχείριση:

(1) Περιβαλλοντικών Προβλημάτων – Περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, τοξικών αποβλήτων και ρυπασμένων εδαφών καθώς και η επίδραση αυτών στην υγεία, είναι θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά οι απόφοιτοι μας. Για παράδειγμά το νέο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει θέματα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο των απορριμμάτων, όσο και των προϊόντων που παράγονται κατά την επεξεργασία των απορριμμάτων (π.χ. εδαφοβελτιωτικό κόμποστ). Επιπρόσθετα, οι εκπομπές ρύπων (υγροί και αέριοι) από χώρους επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων πρέπει να παρακολουθούνται και να καταγράφονται σε συστηματική βάση. Οι απόφοιτοι μας θα εφαρμόσουν σύνθετα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εξελιγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι θα συντελέσουν (α) στην χωροθέτηση των ΧΥΤΑ με βέλτιστο τρόπο και κοινωνική συναίνεση, (β) στη βέλτιστη και οικολογικά αποδεκτή λειτουργία των ΧΥΤΑ, (γ) την παραγωγή προϊόντων και την ανακύκλωση υλικών και (δ) την αποκατάσταση εγκαταλειμμένων χωματερών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία καθορίζει πως όλοι οι δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5.000 κατοίκων πρέπει να διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας λυμάτων. Η διαχείριση αστικών λυμάτων παραμένει κύριο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συχνά απαντώνται μικροί δήμοι όπου οι υπάρχουσες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων είτε δεν λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν με πολλά προβλήματα. Ακόμα και δήμοι που έχουν μεγάλα κέντρα επεξεργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα οσμών ή προβλήματα διαχείρισης της λάσπης. Οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να προτείνουν βέλτιστες λύσεις που θα είναι γενικά αποδεκτές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

(2) Υδατικών Πόρων και Παράκτιας ζώνης –Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθέτησε την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για την ποιότητα των νερών 2000/60 και για την προστασία και τη βέλτιστη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της χώρας. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο είναι η δημιουργία σχεδίου διαχείρισης των νερών στα πλαίσια της λεκάνης απορροής και της παράκτιας ζώνης που να περιγράφει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και προστασία των επιφανειακών νερών, των υπογείων νερών και της παράκτιας ζώνης. Η δημιουργία διαχειριστικού σχεδίου προϋποθέτει την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Το μεγάλο στοίχημα της οδηγίας πλαίσιο είναι να αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και οι αποφάσεις να παίρνονται με διαφάνεια και στηριζόμενες σε επιστημονικά δεδομένα. Οι απόφοιτοι μας θα παίξουν το ρόλο του «καταλύτη» στην εύρεση τεχνολογικά ορθολογικών και συναινετικών λύσεων.

Αντικείμενο Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι: α) η χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική» και β) η απονομή Διδακτορικού Διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Μηχανική. Το ΠΜΣ έχει οργανωθεί έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους επιστήμονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων να ειδικευτούν στις κατευθύνσεις:

1. «Περιβάλλον και Υγεία (Environmental and Health Engineering) και 2. Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Ζώνης (Ιntegrated Water Resources and Coastal Management)

Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμει τους εξής τίτλους σπουδών:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική»,

2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.)

Επικοινωνήστε με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό οργανισμό, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα:

>Βαθμολογίες αξιολογητών

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για αυτή την καταχώρηση.
Έχετε ήδη λογαριασμό; ή Δημιουργία λογαριασμού

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.