WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μεταπτυχιακό στη Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Hot
Μεταπτυχιακό στη Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στοιχεία επικοινωνίας

Σχολή Μηχανικών Oρυκτών Πόρων
Πολυτεχνειούπολη, 731 00 Χανιά Κρήτης
Τηλ. 28210 37645, Φαξ. 28210 69554
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ίδρυμα

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Πλήρους φοίτησης

Επιστημονικοί τομείς

  • Επιστήμες γης και περιβάλλοντος

Περιοχή

  • Χανιά

Περιγραφή

Κύρια αποστολή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι η προετοιμασία μηχανικών και ερευνητών με άρτια γνώση του περιεχομένου και των μεθόδων στα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος «Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον». Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά εφόδια για να δημιουργήσουν επιστημονική γνώση και να τη διαδώσουν ευρέως τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως και στη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση του Προγράμματος.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον» θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν θέματα που αφορούν το περιβάλλον και σχετίζονται ή προκύπτουν από τη χρήση και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις τεχνολογικές εφαρμογές που απορρέουν από την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα:

• Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκατάσταση περιβάλλοντος σε περιοχές εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων (λιγνίτες, γεωθερμία, βιομηχανικά ορυκτά, γαίες, υδρογονάνθρακες, ύδατα).

• Αριστοποιημένος σχεδιασμός εκμεταλλεύσεως ενεργειακών και ορυκτών πόρων με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

• Αποκατάσταση εδαφών από επιφανειακές και υπόγειες εκμεταλλεύσεις ορυκτών πόρων.

• Επιλογή κατάλληλων ορυκτών για τη δέσμευση ανόργανων και οργανικών τοξικών ουσιών και ραδιενεργών αποβλήτων κατά την ταφή τους.

• Επιλογή και αξιολόγηση θέσεων απόθεσης αποβλήτων και απορριμμάτων χρησιμοποιώντας Γεωφυσικές, Γεωλογικές, Γεωστατιστικές και Γεωχημικές μεθόδους καθώς και μεθόδους Τηλεπισκόπησης.

• Μελέτες, έρευνες και σχεδιασμός φαινομένων φυσικής και τεχνητής ρύπανσης των εδαφών και υπόγειων υδάτων ορθολογική διαχείριση των υπόγειων υδάτων.

• Εντοπισμός ρύπανσης από διαρροές πετρελαιοειδών και άλλων ρυπαντών.

• Εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνικών γεωτρήσεων με σεβασμό στο περιβάλλον.

• Ανίχνευση, εντοπισμός, εξακρίβωση και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών απορρύπανσης.

• Νομοθεσία και κοινωνικές επιπτώσεις στη διαχείριση του περιβάλλοντος.

• Μέτρα προστασίας από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

• Ανακύκληση αποβλήτων από μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη συμμετοχή αντιστοίχων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ερευνητικών Οργανισμών του εξωτερικού, αναμόρφωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Γεωτεχνολογία», όπως εκείνο ορίσθηκε με το ΦΕΚ 2003/ 11-11-1999, Τεύχος Β (ακαδημαϊκά έτη 1997-98 έως και 2001-2002), σε «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον». Το νέο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον» αποσκοπεί στη χορήγηση (α) Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και (β) Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα προϋποθέτει τη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε την 1-9-2001 και διαρκεί 10 έτη (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 373/31-3-2003). Λειτουργεί αρχικά με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ-ΙΙ), και ειδικότερα του Μέτρου 2.6 «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», της Ενέργειας 2.6.1 «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και της κατηγορίας Πράξεων 2.6.1.η. «Διεύρυνση Προγραμμάτων Σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά, Εξειδίκευση)». Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η λειτουργία του ΠΜΣ παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 (ΦΕΚ. Αρ. Φύλλου 734/29-3-2013, τ.Β).

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον» υποστηρίζεται, εκτός από το υπάρχον ακαδημαϊκό και επιστημονικό δυναμικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, και από επιστήμονες Πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού σε στενή σχέση με τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σπουδών. Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Σχολές είναι τα εξής:

• Το Κοινό Κέντρο για την Τεχνολογία των Συστημάτων της Γης, του Πανεπιστημίου Maryland (Baltimore County) και του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της ΝΑΣΑ στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

• Το Τμήμα Μεταλλευτικής του Πανεπιστημίου Virginia Polytechnic Institute and State University στο Blacksburg των ΗΠΑ.

• Το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου του Leoben της Αυστρίας (Montanuniversitaet Leoben).

• Η Σχολή Μηχανικών Γεωπληροφορικής του University of New South Wales του Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Με την εξειδικευμένη κατάρτιση των αποφοίτων του, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην ορθολογική ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων, στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης και αξιοποίησης στερεών και υγρών ορυκτών πρώτων υλών και στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας, φιλικής προς το περιβάλλον.

Το λειτουργούν σύγχρονο και ανταγωνιστικό Πρόγραμμα επιχειρεί την άριστη και πολύπλευρη κατάρτιση των μεταπτυχιακών αποφοίτων, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις επιχειρήσεων, καθώς και ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών. Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα έχουν όλα τα τεχνικά εφόδια για να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν επιτυχώς δικές τους επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επικοινωνήστε με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό οργανισμό, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα:

>Βαθμολογίες αξιολογητών

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για αυτή την καταχώρηση.
Έχετε ήδη λογαριασμό; ή Δημιουργία λογαριασμού

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.