WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μήπως το παιδί μου έχει πρόβλημα λόγου;

Μήπως το παιδί μου έχει πρόβλημα λόγου;

Από την κ. Ειρήνη Λεντάρη, MD, PhD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (βλ. Πανόραμα)


Η επικοινωνία του ανθρώπου ξεκινά αμέσως μετά την γέννησή με την ανταλλαγή συναισθημάτων μεταξύ γονιών και παιδιού. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται μέσα από τη βλεμματική επαφή και τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού οι οποίες δηλώνουν δυσαρέσκεια ή ευχαρίστηση ή την ανάγκη για τροφή, ξεκούραση ή σωματική επαφή. Έτσι οι αρχές της επικοινωνίας καλλιεργούνται από τις πρώτες σχέσεις που δημιουργούμε, το πρώτο χαμόγελο ακόμα και από το πρώτο αντανακλαστικό ‘πιάσιμο’ του δακτύλου μας από το νεογέννητο μωρό μας.


Για την ανάπτυξη του λόγου το παιδί περνά σταδιακά από τις πρώτες φωνούλες ικανοποίησης σε συνθετότερες, που δίνουν την θέση τους σε ακούσματα που μοιάζουν με λέξεις όπως ‘μπαμπαμπα’ ή ‘μαμαμαμα’ τις λεγόμενες «προ-λέξεις». Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός «προ-λέξεων», νοημάτων και κανονικών λέξεων και σιγά σιγά φθάνουμε στην απλοποιημένη ομιλία.


• Τα παιδί μου δεν μιλά καθαρά. Τι συμβαίνει;


Πολλά παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομιλία και εμφανίζουν δυσνόητη, απλοποιημένη, ‘μωρουδίστικη’ ή μη καθαρή ομιλία. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν από εξειδικευμένους στα θέματα λόγου και ομιλίας επιστήμονες.


Αρχικά θα πρέπει να αποκλεισθούν τα οργανικά προβλήματα και οι παθήσεις που πιθανόν ευθύνονται για διαταραχές στον λόγο και στην ομιλία. Εάν ο παραπάνω έλεγχος είναι αρνητικός είναι πολύ πιθανό η μη «καθαρή» ομιλία να οφείλεται σε μια εξελικτική ανωριμότητα ή διαταραχή του φωνολογικού συστήματος.


• Ποιες παθήσεις προκαλούν διαταραχές στον λόγο και στην ομιλία;


Σε πολλά παιδιά η εξέλιξη του λόγου μπορεί να γίνεται με αργό ρυθμό ή να ακολουθεί μια μη τυπική πορεία εξέλιξης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες συγκεκριμένες παθήσεις ευθύνονται για τις διαταραχές στον λόγο και στην ομιλία.


Τα προβλήματα στην ακοή είναι καθοριστικής σημασίας. Η βαρηκοία ακόμα και όταν είναι ήπια ή παροδική μπορεί να ευθύνεται για καθυστέρηση στο λόγο και στην ομιλία. Μια από τις συνήθεις παθήσεις της παιδικής ηλικίας που συνήθως συνοδεύεται από παροδική βαρηκοία είναι η εκκριτική ωτίτιδα στην οποία εμφανίζεται συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο. Η βλάβη του ακουστικού νεύρου που δημιουργεί μόνιμη βαρηκοία ή κώφωση είναι μια από τις αιτίες σοβαρών διαταραχών στο λόγο και την ομιλία.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.

Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/mathisiakes-diskolies

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.