Πιθανή απάτη μέσω Facebook
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εξαπλωθεί και έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής πολλών από εμάς, όμως, όπως είναι αναμενόμενο, κατά τον ίδιο τρόπο έχουν επεκταθεί και οι διάφοροι απατεώνες του κυβερνοχώρου.
Το πιο ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι οι φίλοι των χρηστών, καθώς κάποιος είναι πιο πιθανό να ανοίξει ένα link που το έχει στείλει μια αξιόπιστη πηγή, όπως είναι οι φίλοι του. Έτσι, οι ίδιοι οι χρήστες αποστέλλουν εν αγνοία τους τα κακόβουλα links και, φυσικά, και τα malware.
Συνεπώς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα link που στέλνουν οι φίλοι και χρειάζεται πρώτα η επιβεβαίωση ότι το έστειλε αυτός και δεν είναι αποτέλεσμα μαζικής απάτης. Επίσης, ο χρήστης χρειάζεται να δώσει προσοχή σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους που προσφέρουν συγκλονιστικά βίντεο ή ασυνήθιστες ιστορίες, γιατί θα είναι ύποπτα κατά πάσα πιθανότητα. Καλό είναι ακόμα, να απορρίπτει αιτήματα φίλων που δεν γνωρίζει και να ανανεώνει πάντα το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή του καθώς και τον browser. Επιπλέον, χρήσιμο είναι να ενημερώνει συχνά την έκδοση της εφαρμογής antivirus που χρησιμοποιεί.
Παρόλα αυτά, αν κάποια στιγμή, ο χρήστης, έχει ενδείξεις ότι έχει πέσει θύμα απάτης πρέπει:
α) Να ελέγξει όλα τα browser plug-ins και να διαγράψει όσα είναι ύποπτα (σε Firefox: Tools/Add-ons/Plug-in, σε IE, Εργαλεία/Διαχείριση πρόσθετων, σε Chrome πληκτρολογήστε chrome://settings/extensions)
β) Να ελέγξει τις εφαρμογές που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο λογαριασμό του στο Facebook και να διαγράψει αυτές που δεν τις είχε δώσει ο ίδιος το δικαίωμα.
γ) Να αλλάζει αρκετά συχνά τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό του και καθώς και σε άλλες υπηρεσίες, αν χρησιμοποιεί τα ίδια στοιχεία πρόσβασης, γιατί μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος εξαπάτησης.