Ελπίδα για την Πάρκινσον από θεραπείες βλαστοκυττάρων

Σημαντική εξέλιξη για τον χώρο της αναγεννητικής ιατρικής χαρακτηρίστηκαν δύο προκαταρκτικές μελέτες για τη χρήση βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο «Nature» δείχνουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και μπορεί επομένως να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Μόλις 19 άτομα συμμετείχαν στις δύο μελέτες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, αριθμός υπερβολικά μικρός για να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Οι ερευνητές είναι ωστόσο αρκετά αισιόδοξοι για να σχεδιάζουν από τώρα την εμπορική αξιοποίηση των μεθόδων τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα βλαστοκύτταρα που μεταφέρονται με ένεση στον εγκέφαλο επιζούν και παίρνουν τη θέση των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, τα οποία νεκρώνονται στους ασθενείς με Πάρκινσον με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κινητικά προβλήματα.
Στην αμερικανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12 ασθενείς, χρησιμοποιήθηκαν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα που είχαν περισσέψει από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενάμιση χρόνο μετά, οι τομογραφίες έδειξαν αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης, ενώ τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει σε ορισμένους ασθενείς.
Η δεύτερη μελέτη βασίστηκε σε βλαστοκύτταρα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο από τα κύτταρα ενήλικου δότη. Στη διάρκεια της διετούς περιόδου παρακολούθησης, η παραγωγή ντοπαμίνης αυξήθηκε και τα συμπτώματα εμφάνισαν μικρή υποχώρηση σε έξι από τους επτά ασθενείς.
Δεδομένου ότι δεν καταγράφηκαν σημαντικές παρενέργειες στις δύο δοκιμές, οι ερευνητές δεν αποκλείεται να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστοκυττάρων στις επόμενες φάσεις των κλινικών μελετών. Η αμερικανική ομάδα ήδη συνεργάζεται με την εταιρεία Bluerock Therapeutic, ενώ οι ιάπωνες ερευνητές έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματα της μεθόδου στη Sumito Pharma, η οποία σχεδιάζει να ζητήσει εσπευσμένη έγκριση της θεραπείας στην Ιαπωνία, πιθανώς εντός του έτους.
Πηγή: tovima.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia