Τα εικονίδια των δημοφιλών εφαρμογών φτιάχνονται για να παγιδεύουν ψυχολογικά τους χρήστες
Είναι διαπιστωμένο ότι οι δημιουργοί εφαρμογών και διαφόρων διαδικτυακών υπηρεσιών, κυρίως εκείνοι που εργάζονται για υπηρεσίες επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούν την επιστήμη της ψυχολογίας για να κάνουν τη χρήση αυτών των υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο εθιστική. Τώρα μαθαίνουμε ότι με ανάλογο τρόπο γίνεται και η επιλογή του λογότυπου μίας εφαρμογής/υπηρεσίας έτσι ώστε οι χρήστες να έλκονται από το εικονίδιο της και να το επιλέγουν.
Δεδομένου ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει μεγάλο ποσοστό της χρήσης των διαφόρων εφαρμογών και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από το κινητό του τηλέφωνο οι εταιρείες προσπαθούν όπως φαίνεται να σχεδιάζουν τα εικονίδια με τρόπο τέτοιο ώστε να προτρέπει τον κάτοχο του κινητού να τοποθετήσει το δάχτυλο του πάνω στο εικονίδιο.
Σύμφωνα με ειδικούς όπως η Ντάρια Τζ. Κους καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent ο Τζέι Όλσον μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα ψυχολογία του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά και η Δρ. Ανάσταζια Ντεντγιούκινα διευθύντρια του Consciously Digital Institute η δημιουργία των εικονιδίων των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται στην προσπάθεια επηρεασμού των χρηστών σε σχέση με τις παιδικές τους μνήμες.
Όπως λένε τα εικονίδια του WhatsApp, του Instagram και του Messenger είναι φτιαγμένα για να μοιάζουν με κουμπιά επειδή στον άνθρωπο αρέσει να πατάει κουμπιά από την παιδική του ηλικία και τα παιδιά πατούν ακόμη και τα κουμπιά που γνωρίζουν ότι για διαφόρους λόγους δεν πρέπει να το κάνουν.
Το μεγάλο σε μέγεθος X έχει επιλεχθεί για να αντικαταστήσει το μπλε πτηνό του Twitter επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς μοιάζει με ένα ελικοδρόμιο από ψηλά πάνω στο οποίο μπορεί να… προσγειωθεί το δάχτυλο μας στο κινητό τηλέφωνο και έτσι το καθιστά ελκυστικό.
«Το στρογγυλεμένο F του Facebook σε ένα τετράγωνο μοιάζει με κουμπί που σας κάνει να θέλετε να το πατήσετε, ενώ το χαμογελαστό βέλος του Amazon είναι φιλικό και μοιάζει με λαβή σε ένα πακέτο που ταιριάζει με το θέμα παράδοσης. Στο Instagram το εικονίδιο της κάμερας θυμίζει στους ανθρώπους παλιές κάμερες Polaroid κάτι που είναι νοσταλγικό και τα φωτεινά χρώματα το κάνουν να φαίνεται διασκεδαστικό και συναρπαστικό» δήλωσαν οι ειδικοί στη Daily Mail.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζονται γενικά γύρω από μια νοοτροπία «κουμπώματος. Πατάμε κουμπιά για να παραγγείλουμε προϊόντα ή να καλέσουμε ένα ταξ, πατάμε κουμπιά για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας (μέσω emoji, εικονίδια χεριών κ.λπ., ) πατάμε κουμπιά για να κάνουμε, για να συμπληρώσουμε αιτήσεις και να επικοινωνήσουμε. Ιστορικά το πάτημα κουμπιών έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με ευχαρίστηση, στιγμιαία ικανοποίηση και γρήγορη επικοινωνία» αναφέρει Ρέιτσελ Πλότνικ, θεωρητικός πολιτισμού το Πανεπιστήμιο Indiana Bloomington στις ΗΠΑ συγγραφέας ενός βιβλίου για τον ρόλο που έχει παίξει η διαδικασία πατήματος κουμπιών στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia