Ο στρατός φτιάχνει δικό του app – Ποιες υπηρεσίες θα αφορά
Από το κινητό τους τηλέφωνο θα ενημερώνονται σύντομα οι στρατεύσιμοι και οι έφεδροι για ό,τι αφορά τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (application) που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα σύγχρονα smartphones, tablets και άλλες κινητές συσκευές και σε αυτή θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει ή πρόκειται να υπηρετήσουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Η εφαρμογή η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στρατολογικά έγγραφα των ενδιαφερομένων αναμένεται να είναι διαθέσιμη εντός του 2025.
Οι έφεδροι
Ακολουθώντας το παράδειγμα του ισραηλινού στρατού, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στοχεύει στην ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που αφορούν τους πολίτες αλλά και τα στελέχη του, ώστε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τους ενδιαφερομένους και να μην απαιτείται η μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών.
Σήμερα, για παράδειγμα, προκειμένου να κληθεί για μετεκπαίδευση ένας έφεδρος θα πρέπει να τον εντοπίσει η αστυνομία και να του επιδώσει το Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ).
Το πρόβλημα, όμως, είναι ο εντοπισμός των εφέδρων, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολος ή αδύνατος, αφού οι υπόχρεοι έχουν αλλάξει διεύθυνση εντός Ελλάδος ή ζουν στο εξωτερικό.
Η ψηφιοποίηση που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έρχεται να εκσυγχρονίσει το ελληνικό σύστημα εφεδρείας, που βρίσκεται ακόμη στην αναλογική εποχή.
Σήμερα, την ευθύνη τήρησης των στοιχείων διεύθυνσης των εφέδρων έχουν οι μονάδες επιστράτευσης (Μ.Ε.), τα οποία οι υπόχρεοι οφείλουν να επικαιροποιούν ύστερα από κάθε αλλαγή μόνιμης κατοικίας.
Δεν είναι μυστικό, ωστόσο, ότι οι κατάλογοι των μονάδων επιστράτευσης είναι απαρχαιωμένοι, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των εφέδρων που ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των μονάδων τους για κατάταξη να είναι απογοητευτικά, ενώ οι υπόχρεοι που δεν εμφανίζονται κηρύσσονται ανυπότακτοι και αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Τόσο το Γενικό Επιτελείο Στρατού όσο και η ψηφιακή πύλη δημόσιας διοίκησης, το γνωστό gov.gr, διαθέτουν ηλεκτρονικές θυρίδες επικαιροποίησης των στοιχείων εφέδρου.
Για την είσοδο στην υπηρεσία απαιτείται ο στρατιωτικός αριθμός και οι κωδικοί του Taxisnet.
Ωστόσο, η ηγεσία έκρινε ότι η εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο θα είναι πιο εύχρηστη, καθώς θα απαιτεί λιγότερα βήματα για την ταυτοποίηση, αφού θα λειτουργεί στο πρότυπο του ψηφιακού πορτοφολιού (gov.gr wallet) και θα περιλαμβάνει το σύνολο των στρατολογικών εγγράφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή σταδιακά θα επεκταθεί στους υπόχρεους στρατιωτικής θητείας, αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελώντας τον ψηφιακό «βοηθό» τους.
Μεταρρύθμιση
Η «Ατζέντα 2030» την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της εφεδρείας.
Εκτός από τις ηλεκτρονικές προσκλήσεις, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα ασκήσεων και μετεκπαιδεύσεων σε πιο τακτική βάση σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα.
Επιπλέον, οι έφεδροι δεν θα ασκούνται μόνο στις ειδικότητες που ήδη διαθέτουν από την εποχή που υπηρέτησαν τη θητεία τους, αλλά θα εκπαιδεύονται σε νέες, όπως η χρήση drones και συστημάτων αντι-drone, νέων μεθόδων επικοινωνίας και σε ό,τι άλλο επιτάσσει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές και στη θητεία με τον θεσμό των δεξιοτήτων που θα αποκτούν οι στρατεύσιμοι στις μονάδες τους, αλλά και με σημαντικές αλλαγές στο δόγμα της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι πιο εντατική και πιο σκληρή, οι οπλίτες θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και στην εξοικείωση με τα οπλικά συστήματα και τις στρατιωτικές τακτικές, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα εθελοντικής στράτευσης γυναικών.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia