WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Smartphones: Τεχνολογία αφής φέρνει επανάσταση στους τυφλούς

Smartphones: Τεχνολογία αφής φέρνει επανάσταση στους τυφλούς

Η τεχνολογία αφής αναδεικνύεται ως ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την ενίσχυση της πρόσβασης των τυφλών στην πληροφορία. Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν καινοτόμες συσκευές που μετατρέπουν το ψηφιακό περιεχόμενο σε αισθητές υφές και εικόνες, προσφέροντας στους τυφλούς μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης.

Συσκευές όπως το Dot Pad της Dot και το Monarch της Humanware προσφέρουν οθόνες Braille υψηλής ανάλυσης, επιτρέποντας στους χρήστες να διαβάζουν κείμενα, γραφικά και ακόμη και να «βλέπουν» κινούμενες εικόνες μέσω της αφής.

 

Όπως σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal, πολλοί τυφλοί άνθρωποι χάνουν τον τρόπο με τον οποίο ο υπόλοιπος κόσμος χρησιμοποιεί τα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για ανάγνωση, ταινίες και περιήγηση στο διαδίκτυο. Οι ανακαλύψεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν την αφή θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.

Ένα κύμα νέων ψηφιακών συσκευών αναδύεται για την ψηφιακή πρόσβαση σε πληροφορίες και την προβολή ανυψωμένου κειμένου Braille και γραφικών αφής, που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να προβάλλουν τελικά ακόμη και κινούμενες εικόνες και ζωντανά αθλήματα που θα μπορούν να παρακολουθούνται με την αφή.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι σχεδόν μια επανάσταση», λέει η Κάρεν Άντερσον, συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, η οποία είναι και η ίδια τυφλή.

 

Η έλλειψη επενδύσεων φρέναρε την καινοτομία

Η καινοτομία ήταν αργή για δεκαετίες, παρεμποδισμένη από την έλλειψη επενδύσεων. Η γραφή Braille, το σύστημα ανάγνωσης και γραφής με χαρακτήρες από ανάγλυφες κουκκίδες, αναπτύχθηκε το 1800. Ο ψηφιακός εξοπλισμός Braille ήταν ογκώδης, ακριβός και με περιορισμένες δυνατότητες.

Μεταξύ των νέων τεχνολογιών, η εταιρεία Dot με έδρα τη Νότια Κορέα δημιούργησε ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα που επιτρέπει σε χιλιάδες μικροσκοπικές ακίδες να κινούνται πάνω και κάτω στην επιφάνεια ενός ψηφιακού μαξιλαριού ως μέρος μιας ανανεώσιμης οθόνης Braille. Η NewHaptics, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, εργάζεται σε μια συσκευή με διαφορετική τεχνολογία που χρησιμοποιεί την πίεση του αέρα για να μετακινεί κουκκίδες σε μια οθόνη.

Άλλοι ερευνητές δοκιμάζουν κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη μετάφραση βιβλίων σε γραφή Braille -μια επίπονη διαδικασία που μπορεί σήμερα να κοστίσει περισσότερα από 50.000 δολάρια για ένα βιβλίο κειμένου- και τη μετατροπή εικόνων σε μορφή αφής.

 

Οι συσκευές αφής για μαθητές με προβλήματα όρασης

Κάποιοι ελπίζουν ότι οι νέες συσκευές αφής θα βοηθήσουν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τους μαθητές με προβλήματα όρασης, οι οποίοι συνήθως μαθαίνουν με τη χρήση γραφής Braille ή ηχητικών εργαλείων. Τα παιδιά που μπορούν να δουν εκτίθενται σε πολλές εικόνες από τη στιγμή που ξεκινούν την προσχολική εκπαίδευση, και αυτό βοηθά επίσης στη χωρική κατανόηση. Τα μαθηματικά και η φυσική, λόγω των συμβόλων και των εξισώσεών τους, διδάσκονται και μαθαίνονται ευκολότερα μέσω της γραφής Braille παρά μέσω συσκευών ήχου. Η εξάρτηση από τον ήχο μπορεί επίσης να βλάψει την ορθογραφία, καθώς είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς π.χ. όταν οι λέξεις ακούγονται ίδιες αλλά γράφονται διαφορετικά.

«Η ακρόαση δεν είναι αλφαβητισμός», λέει η Anne Lancaster, επικεφαλής της καινοτομίας και της στρατηγικής του American Printing House for the Blind, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1858 και βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης και μαθητές να έχουν πρόσβαση σε βιβλία, υλικό για την τάξη και τεχνολογίες. «Δημιουργείτε μια εντελώς εναλλακτική πραγματικότητα από τον υπόλοιπο κόσμο».

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου που είναι τυφλοί, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου το ήμισυ του ενήλικου τυφλού πληθυσμού των ΗΠΑ δεν εργάζεται, σύμφωνα με ερευνητές του Yang Tan Institute on Employment and Disability του Πανεπιστημίου Cornell – ένα στατιστικό στοιχείο που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη πρόσβασης και γνώσης της γραφής Braille.

Μόνο περίπου 10.000 συσκευές Braille πωλούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο, με πολλές από τις αγορές να γίνονται με κρατικά κονδύλια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Τυπογραφείο Τυφλών.

Το Perkins Brailler της δεκαετίας του 1950, μια συσκευή που μοιάζει με γραφομηχανή και δημιουργεί ανυψωμένους χαρακτήρες Braille στο χαρτί, παραμένει ευρέως χρησιμοποιούμενο και κοστίζει πάνω από 800 δολάρια. Οι περισσότερες από τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την «πιεζοηλεκτρική» τεχνολογία, η οποία παράγει ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας πίεση για να μετακινήσει μικρές υπερυψωμένες καρφίτσες για να δημιουργήσει κουκκίδες Braille που ανανεώνονται, αντί για ανάγλυφο στο χαρτί. Με αυτή την τεχνολογία, είναι δύσκολο να κατασκευαστεί μια οθόνη Braille πολλαπλών γραμμών και συνήθως δείχνουν μια μόνο γραμμή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαβαστούν μόνο μέχρι 40 χαρακτήρες κάθε φορά.

Οι Ki Kwang Sung και Eric Ju Yoon Kim, παιδικοί φίλοι στη Νότια Κορέα, ίδρυσαν την Dot το 2015. Βλέποντας φωτογραφίες μιας Βίβλου Braille που -λόγω του μεγέθους των χαρακτήρων- είχε πολλούς τόμους και ζύγιζε πάνω από 90 κιλά, βοήθησε να εμπνευστεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια προσιτή και βολική συσκευή για τους τυφλούς, λέει ο Kim. Η διεύρυνση της πρόσβασης στη γραφή Braille είναι ένας σημαντικός στόχος, λέει. «Σκεφτήκαμε ότι αν δημιουργήσουμε μια οθόνη αφής που να ανταποκρίνεται σε ένα παγκόσμιο πρότυπο, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας, την ψυχαγωγία, την αποκατάσταση».

 

Το έξυπνο ρολόι αφής Dot Watch

Το 2016 η Dot παρουσίασε ένα έξυπνο ρολόι αφής με την ονομασία Dot Watch, το οποίο χρησιμοποίησε μαγνήτες και ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία για να ενεργοποιήσει τέσσερα ανανεώσιμα κελιά Braille, ή χαρακτήρες, για να δείχνει την ώρα. Βασιζόμενοι σε αυτή την τεχνολογία, συγκέντρωσαν μια ομάδα μηχανικών και συνεργάστηκαν με το Korea Advanced Institute of Science and Technology για να δημιουργήσουν την τελευταία τους συσκευή, το Dot Pad.

Έχει περίπου το μέγεθος ενός iPad και εμφανίζει 320 κελιά Braille, τα οποία μπορούν να εμφανίζουν κείμενο καθώς και γραφικά και εικόνες. Η υποκείμενη τεχνολογία χρησιμοποιεί 2.400 ακίδες που ανταποκρίνονται σε περισσότερες από 5.000 γραμμές ελέγχου που εκτελούνται από έναν ηλεκτρονικό μικροελεγκτή. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από συνδεδεμένους υπολογιστές και smartphones και να το εμφανίζουν σε γραφή Braille, ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο. Το Dot Pad είναι συμβατό με συσκευές Apple και συνεργάζεται με το VoiceOver της Apple.

Η Dot ελπίζει ότι η τεχνολογία της θα οδηγήσει σε προβολές κινούμενων εικόνων, κινούμενων σχεδίων και ζωντανών αθλημάτων, εν μέρει βελτιώνοντας τις τελείες στις οθόνες ώστε να κινούνται ταχύτερα και σε διαφορετικά ύψη, παρέχοντας μια πιο σύνθετη εικόνα στους χρήστες. Εργάζεται επίσης για τη βελτίωση της ανάλυσης των απτικών εικόνων.

 

Ο φορητός υπολογιστής Monarch

Το Αμερικανικό Τυπογραφείο για τους Τυφλούς, σε συνεργασία με την Humanware, θυγατρική της εταιρείας οφθαλμολογικών προϊόντων EssilorLuxottica, χρησιμοποίησε την τεχνολογία της Dot για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας συσκευής στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή που ονομάζεται Monarch και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Η οθόνη του Monarch εμφανίζει 10 γραμμές Braille, με στόχο να διευκολύνει τους μαθητές να διαβάζουν τα βιβλία.

Σε αντίθεση με το Dot Pad, πρόκειται για μια αυτόνομη συσκευή που δεν χρειάζεται να συνδεθεί με άλλον υπολογιστή. Περιλαμβάνει ένα πληκτρολόγιο Braille και ο επεξεργαστής κειμένου του επιτρέπει τη μορφοποίηση, όπως κεφαλίδες και παραγράφους, κάτι που δεν ήταν διαθέσιμο στο παρελθόν. Τα γραφικά και το κείμενο μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα και οι δυνατότητες της οθόνης αφής επιτρέπουν τη μεγέθυνση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να παίξουν σκάκι.

 

Δαπανηρές οι συσκευές αφής

Οι συσκευές αυτές παραμένουν δαπανηρές. Ορισμένοι διανομείς στις ΗΠΑ παραθέτουν το Dot Pad για περισσότερα από 12.000 δολάρια. Ο Κιμ λέει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί προσιτά υλικά και ότι η συσκευή θα πρέπει τελικά να διατίθεται περίπου στο ίδιο κόστος με ένα φορητό υπολογιστή, καθώς ο όγκος και η διανομή θα αυξάνονται. Το Monarch πωλείται στη λιανική προς 17.900 δολάρια και, με τις κρατικές επιδοτήσεις, πέφτει στα 14.900 δολάρια. Τα ομοσπονδιακά κονδύλια βοήθησαν στην αγορά πολλών από τις 400 συσκευές Monarch που έχουν παραγγείλει τα σχολεία των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, η Dot πιέζει να πουλήσει τη συσκευή της σε εταιρικούς εργοδότες. Σε διεθνές επίπεδο, χρησιμοποιείται από ορισμένα πανεπιστήμια για ερευνητικούς σκοπούς. Σχολεία τυφλών, στη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες, την προμηθεύουν στους μαθητές τους.

Το Dot Pad κέρδισε πρόσφατα την καταχώριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως ιατρική συσκευή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση του σε εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τυφλούς. Η Dot σχεδιάζει να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή το επόμενο έτος για να δει αν η συσκευή μπορεί να βελτιώσει την αισθητικοκινητική μάθηση ενός τυφλού ατόμου, η οποία, αν είναι επιτυχής, λέει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ασφαλιστική κάλυψη.

 

Πηγή: powergame.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.