WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Η Ελλάδα αποκτά 6 θερμικούς μικροδορυφόρους – Πώς θα βοηθήσουν στις φυσικές καταστροφές

Η Ελλάδα αποκτά 6 θερμικούς μικροδορυφόρους – Πώς θα βοηθήσουν στις φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», η Ελλάδα αποκτά 6 συνολικά Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα σημαντικό Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν σήμερα, 09 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των εταιρειών OroraTech και ICEYE στο Περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

 

Πρόκειται για δύο έργα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, να εντοπίζουν μεταβολές, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές, τη φύση και την περιουσία. Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέσω των συμβάσεων αυτών, θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Επικεφαλής Έργων Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Dominique Gilliéron, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OroraTech, Martin Langer και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ICEYE, Rafal Modrzewski, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν και τα μέλη της Διοίκησης και του Επιστημονικού Προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου δήλωσε: «Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύουμε στο διάστημα και αποκτούμε πολύτιμα εργαλεία τα οποία θα μας παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι Μικροδορυφόροι θα μας προσφέρουν άμεση και ακριβή πληροφόρηση σε κρίσιμες στιγμές. Οι πρόσφατες εμπειρίες, που δυστυχώς αποκτήσαμε σε φυσικές καταστροφές, αναδεικνύουν την κρισιμότητα ύπαρξης δεδομένων ακριβείας για την έγκαιρη και έγκυρη λήψη αποφάσεων. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός πως η Ελλάδα αποκτά τον δικό της “χώρο” στο διάστημα και τα δικά της δεδομένα, τα οποία όλοι οι φορείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη χάραξη πολιτικών σε κρίσιμους τομείς όπως η πολιτική προστασία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Στόχος μας στο Υπουργείο είναι να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις και εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Σήμερα, με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων, που αφορούν στο διάστημα, αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στη Γη. Πλέον μπορούμε να χαρτογραφούμε, να παρατηρούμε, να οργανωνόμαστε με βάση τα «μάτια» που θα έχουμε εκεί ψηλά στο διάστημα, παρέχοντας έτσι στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία την κατάλληλα δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε: «Με τα σημερινά προγράμματα για την ανάπτυξη Θερμικών και Ραντάρ Μικροδορυφόρων υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος. Βελτιώνουμε την ικανότητά μας να παρακολουθούμε το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον νύχτα και μέρα, ενώ ενδυναμώνουμε το ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο της διαστημικής τεχνολογίας. Δημιουργούνται υποδομές, αναπτύσσεται τεχνογνωσία, εκπαιδεύονται και εργάζονται επιστήμονες και μηχανικοί μας σε τεχνολογίες αιχμής. Σημαντικά βήματα που συμβάλουν σταδιακά στην αυτονομία της χώρα μας στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων διαστημικών συστημάτων και δορυφόρων».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος & CTO της OroraTech Martin Langer δήλωσε: «Για εμάς στην OroraTech, αυτή η σύμβαση είναι κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία – είναι μια δέσμευση να εξοπλίσουμε την Ελλάδα με προηγμένη τεχνολογία για τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές, όμως η λύση μας στοχεύει να παρέχει στους πυροσβέστες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προστασίας εργαλεία που αλλάζουν τα δεδομένα και μειώνουν την τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Αυτό αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να αλλάξουμε το μέλλον της διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στην Ελληνική Δημοκρατία».

O Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της ICEYE, Rafal Modrzewski σημείωσε: «Η ICEYE είναι υπερήφανη που συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης και στην ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού τομέα. Οι δορυφόροι SAR της ICEYE και τα δεδομένα τους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρακολουθεί περιοχές ενδιαφέροντος και να βελτιώσει την εθνική της δυνατότητα παρατήρησης για την ασφάλεια και την προστασία, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πλημμυρών και της θαλάσσιας επιτήρησης. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξής της».

 

Πηγή: parallaximag.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.