WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Στιβ Τζομπς: Πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο θρύλος της τεχνολογίας

Στιβ Τζομπς: Πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο θρύλος της τεχνολογίας

Από τον υπολογιστή Macintosh μέχρι το iPhone, ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, έχει συνδέσει το όνομά του με την καινοτομία. Άφησε το αποτύπωμα ενός οραματιστή που συνέβαλε τα μέγιστα στο να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή.

 

Ένα βίντεο που χρονολογείται το 1983 αποκαλύπτει ότι ο Τζομπς μπορεί να ήταν πιο μπροστά από την εποχή του από όσο πιστεύαμε.

Η τελευταία ψηφιακή έκθεση του Steve Jobs Archive περιλαμβάνει βίντεο που δεν έχει προβληθεί ποτέ, και γράφτηκε πριν από μια ομιλία του θρύλου της τεχνολογίας στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού του 1983.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο τότε 28χρονος Τζομπς εξήγησε πώς έβλεπε την τεχνολογία να αναπτύσσεται στο μέλλον και περιέγραψε λειτουργικότητα που ακούγεται παρόμοια με τα σημερινά chatbot που λειτουργούν με AI.

Όπως είπε, ενώ του άρεσε να διαβάζει βιβλία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, ευχόταν να μπορούσε να τους κάνει ερωτήσεις. Αλλά, οραματίστηκε μια μηχανή που στα επόμενα 50 ή 100 χρόνια θα ήταν σε θέση να περικλείει το υποκείμενο πνεύμα ενός ατόμου, ή το υποκείμενο σύνολο αρχών ή οποιονδήποτε υποκείμενο τρόπο να βλέπει τον κόσμο.

 

Το μηχάνημα θα ήταν, είπε, σε θέση να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις παρόμοιες με το πώς μπορεί να απαντήσει το άτομο της πραγματικής ζωής.

«Όταν έρθει ο επόμενος Αριστοτέλης, ίσως αν κουβαλάει μια από αυτές τις μηχανές μαζί του όλη του τη ζωή, ολόκληρη τη ζωή του και πληκτρολογεί όλα αυτά τα πράγματα, τότε ίσως κάποια μέρα αφού πεθάνει και φύγει το άτομο, μπορούμε να ρωτήσουμε τη μηχανή: «Γεια, τι θα έλεγε ο Αριστοτέλης;» είπε ο Τζομπς κατά τη διάρκεια εκείνης της ομιλίας.

 

Generative AI vs Τεχνητή Νοημοσύνης

Περίπου 40 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται στην πρόβλεψη του Τζομπς για την εμφάνιση εργαλείων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Τα LLM, που συνήθως αναφέρονται ως chatbots AI, είναι ένας τύπος αλγόριθμου AI που εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ λέξεων και θεμάτων. Χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για την ερμηνεία των εντολών και τη δημιουργία νέας παραγωγής κειμένου, εικόνας ή ήχου.

 

Παρόμοια με την πρόβλεψη του συνιδρυτή της Apple, ένα LLM θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με όλα τα γνωστά έργα του Αριστοτέλη και στη συνέχεια να είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που πιστεύει το μοντέλο ότι θα απαντούσε ο Αριστοτέλης.

Επιπλέον, οι σημερινοί τεχνολογικοί κολοσσοί στοχεύουν στο επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης: τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), η οποία αναφέρεται σε γενικές γραμμές στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία στο ίδιο επίπεδο με έναν άνθρωπο ή ακόμα και ένα βήμα παραπάνω.

Αλλά το πότε μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των σημερινών ηγετών της τεχνολογίας.

Ο Ιλον Μασκ έχει πει πως θεωρεί ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να είναι διαθέσιμη μέχρι το 2026.

Ωστόσο, ο Ρόμπιν Λι, CEΟ της Baidu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου VivaTech στο Παρίσι, ότι απέχουμε περίπου 10 χρόνια από το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

 

Άλλες προβλέψεις του Τζομπς που έγιναν πραγματικότητα

Σε μια συνέντευξή του το 1985 στο περιοδικό Playboy, ο Τζομπς είπε ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν τελικά υπολογιστές κατά τον ελεύθερο χρόνο τους εκτός δουλειάς ή γραφείου. «Οι υπολογιστές θα είναι απαραίτητοι στα περισσότερα σπίτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 1984, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ διέθετε υπολογιστή, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τώρα, περίπου το 95% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχει τουλάχιστον έναν τύπο υπολογιστικής συσκευής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα Απογραφής.

Στην ίδια συνέντευξη, προέβλεψε επίσης ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε υπολογιστές για να συνδεόμαστε μεταξύ μας στο διαδίκτυο.

«Ο πιο επιτακτικός λόγος για τους περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν έναν υπολογιστή για το σπίτι θα είναι να τον συνδέσουν σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνιών», είχε πει.

Αυτή η ιδέα ήταν ο πρόδρομος του Παγκόσμιου Ιστού (σ.σ.: ίντερνετ), του γεννημένου στο Λονδίνο επιστήμονα υπολογιστών Tim Berners-Lee το 1989 ως ένας τρόπος να βοηθήσει τους συναδέλφους του να μοιραστούν πληροφορίες.

 

Πηγή: ot.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.