WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Σπηλιά στη Σελήνη μπορεί να γίνει «σπίτι» αστροναυτών

Σπηλιά στη Σελήνη μπορεί να γίνει «σπίτι» αστροναυτών

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν στο φεγγάρι την ύπαρξη ενός σπηλαίου, όχι μακριά από το σημείο όπου οι Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν προσεδαφίστηκαν πριν από 55 χρόνια, εκτιμώντας πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλα σπήλαια που δυνητικά θα μπορούσαν στο μέλλον να φιλοξενήσουν βάσεις αστροναυτών.

 

Μια ομάδα αστρονόμων γνωστοποίησε χθες, Δευτέρα, πως υπάρχουν ενδείξεις για ένα μεγάλο σπήλαιο προσβάσιμο από τον βαθύτερο γνωστό λάκκο στο φεγγάρι. Βρίσκεται στη «Θάλασσα της Ηρεμίας» (Sea of Tranquility), μόλις 400 χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισης του Apollo 11.

Το ρήγμα αυτό, όπως και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 200 που ανακαλύφθηκαν εκεί, προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός τμήματος λάβας.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν μετρήσεις ραντάρ από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα ρήγματα λάβας στη Γη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Astronomy.

Τα δεδομένα από το ραντάρ αποκάλυψαν μόλις το αρχικό τμήμα της υπόγειας κοιλότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν πως έχει πλάτος τουλάχιστον 40 μέτρων και μήκος δεκάδων μέτρων, πιθανώς και περισσότερο.

 

«Τα σεληνιακά σπήλαια παρέμεναν ένα μυστήριο για πάνω από 50 χρόνια. Συνεπώς, ήταν συναρπαστικό που επιτέλους καταφέραμε να αποδείξουμε την ύπαρξη ενός», σημείωσαν ο Λεονάρντο Καρέρ και ο Λορέντσο Μπρουτσόνε από το πανεπιστήμιο του Τρέντο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες αυτές κοιλότητες φαίνεται να βρίσκονται στις αρχαίες πεδιάδες λάβας του φεγγαριού. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν κάποιες στον νότιο πόλο της Σελήνης, εκεί όπου αναμένεται να προσεδαφιστούν αποστολές της NASA αργότερα αυτή τη δεκαετία. Οι κρατήρες εκεί πιστεύεται ότι περιέχουν παγωμένο νερό το οποίο θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό και καύσιμα πυραύλων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.