WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Economist: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που γίνεται η κατασκοπεία

Economist: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που γίνεται η κατασκοπεία

Η κατασκοπεία έχει αλλάξει. Ίσως ένα από τα ενδεικτικά περιστατικά αυτής της παρατήρησης την οποία κάνει σε άρθρο του ο Economist ήταν το πως Κινέζοι χάκερς είχαν καταφέρει διεισδύσουν σε κάμερες CCTV στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα μέσω ενός malware το οποίο τις συνέδεε με έναν μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της Ινδίας (πιθανώς για μελλοντικό σαμποτάζ).


Η επίθεση αυτή δεν αποκαλύφθηκε από κάποια ινδική ή δυτική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά από την Recorded Future, μια εταιρεία στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης.

Η κινεζική αυτή επίθεση και η ανακάλυψή της αποτελεί μόνο ένα μικρόκοσμο στο πως δρουν μυστικές υπηρεσίες σήμερα. Το διαδίκτυο και οι συσκευές που συνδέονται με αυτό βρίσκονται παντού, προσφέροντας ευκαιρίες για παρακολούθηση, παγίδευση στόχων και μυστικές επιχειρήσεις. Οι οντότητες που το παρακολουθούν και ενεργούν βάσει αυτού, είναι συχνά ιδιωτικές εταιρείες και όχι κυβερνητικές υπηρεσίες, σημειώνει ο Economist.


Οι κάμερες στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο αντίστοιχες που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως, μέρος ενός αναπτυσσόμενου δικτύου παρακολούθησης που έχει κάνει τη ζωή των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και των πρακτόρων που πρέπει να στρατολογήσουν πιο δύσκολη, προσθέτει.

Καθώς ο κόσμος μετατοπίστηκε από τους ταχυδρόμους στον τηλέγραφο και στο ραδιόφωνο, οι μυστικές υπηρεσίες «μηχανοποιήθηκαν και βιομηχανοποιήθηκαν», γράφει ο πρώην ιστορικός της CIA, Μάικλ Γουόρνερ. Τότε, όπως και τώρα, μέρος αυτής της τεχνολογίας προερχόταν από τον κόσμο των κατασκόπων.


Η τεχνολογία σύμμαχος των κατασκόπων

Αυτό όμως που διαφέρει σήμερα, σημειώνει ο Economist, είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε κάθε γωνιά της ζωής. Υπάρχουν πλέον 8,5 δισεκατομμύρια smartphones παγκοσμίως, μέρος μιας επανάστασης κατά την οποία το κόστος των καμερών, των μικροφώνων, των πομπών GPS και άλλων αισθητήρων έχει πέσει κατακόρυφα και η παγκόσμια διείσδυση του διαδικτύου εκτοξεύτηκε από 35% το 2013 σε 67% το 2023. Παράλληλα, οι αλγόριθμοι και η υπολογιστική ισχύς για την αξιοποίηση του χείμαρρου των δεδομένων έγιναν εκθετικά πιο ικανοί και αποδοτικοί.

Αυτό έχει αλλάξει τα πράγματα που ενδιαφέρουν τους κατασκόπους. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει όχι μόνο να παρακολουθούν την τεχνολογία των αντιπάλων τους αλλά και να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν ότι η κινεζική επιρροή στα προϊόντα που συνδέονται στο διαδίκτυο, από το TikTok έως τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων, την πολιτική ανάμειξη ή το σαμποτάζ σε καιρό πολέμου.

Ο Economist προσθέτει πως η τεχνολογία κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο έχει περιπλέξει τις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη επίσης της «πανταχού παρούσας επιτήρησης» έχει καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη της ταυτότητας των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, τη μετακίνησή τους με ψευδώνυμο και δυσκολότερη τη συνάντησή τους με πράκτορες χωρίς να συλληφθούν. Αυτός ο έλεγχος είναι πιο ισχυρός, πιο διαδεδομένος και πιο εχθρικός και η Κίνα έχει εξάγει τεχνολογία παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.


Αυτά δεν είναι απλώς απόκρυφα παιχνίδια κατασκόπων εναντίον κατασκόπων, αναφέρει. Η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε τις συνέπειες της αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών. Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος των μεγάλων δυνάμεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, οι καλές πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη σταθερότητα.

Στον ψυχρό πόλεμο, το ΝΑΤΟ ήθελε οι πληροφορίες του Συμφώνου της Βαρσοβίας να είναι «αξιοπρεπείς ή καλές», σημειώνει ο Τζον Φέρις στην εγκεκριμένη ιστορία της GCHQ, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, επειδή κάτι τέτοιο βοηθούσε στην αποτροπή.

 

Πηγή: in.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.