WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Πυραμίδες της Αιγύπτου: Λύθηκε το μυστήριο γιατί χτίστηκαν στην έρημο

PyramidesΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον έλυσαν το μυστήριο που αφορά τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: γιατί χτίστηκαν σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου;

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Sun oι Αιγυπτιακές Πυραμίδες πιθανόν προορίζονταν να υψώνονται πάνω από μια καταπράσινη έκταση κατά μήκος του ποταμού Νείλου, μέσα στην άνυδρη δυτική Σαχάρα. Αυτό που προβλημάτιζε τους ειδικούς είναι γιατί οι -τότε- κατασκευαστές του αρχαίου θαύματος το έφτιαξαν 8 χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο ποτάμι.


Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες οι πυραμίδες, 31 συνολικά, μπορεί αρχικά να είχαν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων. Αυτός ο παραπόταμος είχε συνεισφέρει στο να αναπτυχθεί πανίδα μακριά από την άμμο, αλλά πλέον δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει θαφτεί εδώ και καιρό κάτω από την έρημο.

Ο παραπόταμος Αχραμάτ μπορεί ακόμη και να εξαφανίστηκε πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή των πυραμίδων, ένα θαύμα που χρειάστηκε περίπου 1.000 χρόνια. Αυτός ο από καιρό χαμένος παραπόταμος μπορεί να ήταν το κλειδί για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή των πυραμίδων.


«Πολλές από τις πυραμίδες, που χρονολογούνται στο Παλαιό και το Μέσο Βασίλειο, έχουν δρόμους που οδηγούν στον παραπόταμο και καταλήγουν σε ναούς της Κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως λιμάνια του ποταμού κατά μήκος του. Πιστεύουμε ότι ο Αχραμάτ έπαιξε ρόλο στην κατασκευή των μνημείων και ότι ήταν ταυτόχρονα ενεργός και χρησιμοποιήθηκε ως υδάτινος δρόμος μεταφοράς εργατών και οικοδομικών υλικών στις τοποθεσίες των πυραμίδων» γράφουν οι ερευνητές σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις πυραμίδες είχαν διαδρόμους που κατέληγαν στις προτεινόμενες όχθες του Αχραμάτ.


Η έρευνα

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Eman Ghoneim, χρησιμοποίησε γεωφυσικές έρευνες και πυρήνες ιζημάτων για να βρει ποτάμια ιζήματα και πρώην κανάλια κάτω από την πιο σύγχρονη επιφάνεια της γης.

Πιστεύουν ότι μια σημαντική ξηρασία, πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο γιατί αυτός ο κλάδος του Νείλου δεν υπάρχει πλέον σήμερα.


«Η έρευνά μας προσφέρει τον πρώτο χάρτη ενός από τους κύριους αρχαίους κλάδους του Νείλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τον συνδέει με τα μεγαλύτερα πεδία πυραμίδων της Αιγύπτου» δήλωσε ο Eman Ghoneim, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η μελλοντική έρευνα για την ανεύρεση περισσότερων εξαφανισμένων κλάδων του Νείλου θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεκλειδωθούν περισσότερα μυστικά για την αρχαία ιστορία της Αιγύπτου.

 

Πηγή: tovima.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.