Ηλεκτρονικό ράμμα παρακολουθεί την επούλωση του τραύματος!
Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν ένα ασύρματο ηλεκτρονικό ράμμα το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί «θησαυρός» στην ορθοπαιδική καθώς «παρακολουθεί» την πορεία επούλωσης του τραύματος όπου τοποθετείται.
Το επίτευγμα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Nano» ανήκει σε ερευνητές του Τμήματος Ρομποτικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικής του DGIST (Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Yonsei και το Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.
Βελόνα και κλωστή…
Το νέο ηλεκτρονικό εμφυτεύσιμο σύστημα μπορεί να παρακολουθείται από τους ειδικούς εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η χρήση ξεχωριστού τσιπ ή μπαταρίας. Συγκεκριμένα ο αισθητήρας τοποθετείται με τον… παραδοσιακό τρόπο – κοινώς με χρήση βελόνας και κλωστής προκειμένου να κλείσει το τραύμα – και μετά την τοποθέτησή του λειτουργεί ως ηλεκτρονική συσκευή που καταγράφει τη διαδικασία της επούλωσης.
Ειδική επικάλυψη για αποφυγή ανοσολογικής απόκρισης
Το σύστημα φέρει μια ειδική ελαιώδη επικάλυψη προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υπέρμετρης ανοσολογικής απόκρισης, γεγονός που επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη σταθερή λειτουργία του στον οργανισμό. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι τοποθετείται με απλό τρόπο όπως ένα κανονικό ράμμα το καθιστά άκρως βολικό για ευρεία χρήση στην ιατρική.
Επιτυχημένη δοκιμή σε χοίρο
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το νέο ασύρματο ηλεκτρονικό ράμμα σε έναν χοίρο ο οποίος είχε υποστεί ρήξη Αχιλλείου τένοντα και παρακολούθησε επί 10 εβδομάδες τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος καταγράφοντας τις αλλαγές στις μηχανικές ιδιότητες του ιστού. Με βάση τα αποτελέσματα, η νέα ηλεκτρονική συσκευή μπόρεσε να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ιδιότητες αποκατάστασης του Αχιλλείου τένοντα.
Προς ανάπτυξη ηλεκτρονικών ραμμάτων με πολλαπλές λειτουργίες
«Αναπτύσσοντας ασύρματες συσκευές-αισθητήρες με τη μορφή ραμμάτων που είναι γνωστά στο ιατρικό πεδίο, φέρνουμε τώρα αυτού του είδους τις συσκευές πιο κοντά στην εφαρμογή τους σε συνθήκες του πραγματικού κόσμου» σημείωσε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Τζεϊχόνγκ Λι από το Τμήμα Ρομποτικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικής του DGIST και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας με αυτή τη μελέτη ελπίζουμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι στο πεδίο των ιατρικών συσκευών που τοποθετούνται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της ανάπτυξης διαφορετικών ηλεκτρονικών ραμμάτων με πολλαπλές λειτουργίες».
Πηγή: tovima.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia