WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Πλανήτες με εξωγήινους πολιτισμούς: Το πιθανό «κλειδί» για τον εντοπισμό τους

Eksogiinos politismosΣτην αναζήτηση εξωγήινης ζωής και πιθανών πολιτισμών από άλλους πλανήτες, επιστήμονες διευρύνουν τις έρευνες έτσι ώστε να μην καταπιάνονται μόνο με βιολογικές ενδείξεις, μα και τεχνολογικές. Ενώ αστροβιολόγοι αναγνώριζαν από παλιά τη σημασία του οξυγόνου για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, το οξυγόνο θα μπορούσε επίσης να αποτελεί «κλειδί» για τον εντοπισμό προηγμένης εξωγήινης τεχνολογίας σε πλανητική κλίμακα.


Στο πλαίσιο νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy, ο Άνταμ Φρανκ, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και συγγραφέας του «The Little Book of Aliens» και ο Αμεντέο Μπάλμπι, αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ρόμα Τορ Βεργκάτα στην Ιταλία, παρουσιάζουν τις συνδέσεις μεταξύ του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και της πιθανής εμφάνισης προηγμένων τεχνολογιών σε μακρινούς πλανήτες.

«Είμαστε έτοιμοι να βρούμε “υπογραφές” ζωής σε άλλους κόσμους» λέει ο Φρανκ. «Μα πώς μας λένε κάτι οι συνθήκες σε έναν πλανήτη σχετικά με τις πιθανότητες για νοήμονα ζωή που παράγει τεχνολογία;».


«Στο επιστημονικό μας άρθρο διερευνούμε κατά πόσον κάποια ατμοσφαιρική σύνθεση θα ήταν συμβατή με την παρουσία προηγμένης τεχνολογίας» είπε ο Μπάλμπι. «Διαπιστώσαμε πως οι ατμοσφαιρικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ αυστηρές».

Η θέση των Φρανκ και Μπάλμπι είναι πως, πέρα από το ότι είναι αναγκαίο για την αναπνοή και τον μεταβολισμό σε πολυκύτταρους οργανισμούς, το οξυγόνο είναι κρίσιμης σημασίας για τη φωτιά- και η φωτιά είναι «σήμα κατατεθέν» ενός πολιτισμού με τεχνολογία. Οι ερευνητές καταπιάνονται με την έννοια των «τεχνοσφαιρών»- πεδίων προηγμένης τεχνολογίας που εκπέμπουν εμφανείς ενδείξεις (τις αποκαλούμενες «τεχνοϋπογραφές», technosignatures) εξωγήινης νοημοσύνης.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.