WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Μαθητές σχεδίασαν εφαρμογές ρομποτικής για το Κτηματολόγιο

Robochallenge KtimatologioΣυμμετέχοντας μαζί με πρωτοετείς φοιτητές στον διαγωνισμό Robochallenge, κλήθηκαν να αναπτύξουν μηχανισμούς που θα γυρίζουν αυτόματα σελίδες από τους υπέρογκους τόμους της υπηρεσίας.

Τη νέα γενιά επιστράτευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής της χώρας. Μαθητές και φοιτητές κλήθηκαν να βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων στα υποθηκοφυλακεία και κτηµατολογικά γραφεία της χώρας, ένα έργο διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναλογιστούμε τη σημασία αλλά και το μέγεθός του.


Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «είναι ένα έργο που αφορά πάνω από ένα δισεκατομμύριο σελίδες, με συμβόλαια που χρονολογούνται από το 1800, ιστορικά αρχεία που θέλουν αρκετή προσοχή, σε συνδυασμό με τη νεότερη «χαρτούρα» που συνεχίζει και έρχεται καθημερινά. Σε όλο αυτό το βαρύ project, επιλέξαμε να εμπλέξουμε και τη νέα γενιά».

Στις 18 Νοεμβρίου 2023 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη μαθητικές ομάδες ρομποτικής κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Robochallenge. Η πρόκληση που τους τέθηκε ήταν να αναπτύξουν μηχανισμούς που θα γυρίζουν αυτόματα σελίδες από τους τόμους του Κτηματολογίου.


Στόχος είναι οι καλύτεροι μηχανισμοί να αξιοποιηθούν από το Κτηματολόγιο για το έργο ψηφιοποίησης. «Για να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την ταχύτητα σε όλο αυτό το έργο χρειάζονται αυτοματισμοί. Τα παιδιά μέσα σε έναν μήνα φτιάξανε κάποια μηχανήματα που αξίζουν την προσοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά δέκα μαθητικές ομάδες και μία ομάδα πρωτοετών φοιτητών. Αφού παρουσιάστηκαν οι προτάσεις τους, η κριτική επιτροπή ανέδειξε τις τρεις καλύτερες. Την τρίτη θέση και το βραβείο των 1.000 ευρώ από την εταιρεία Fortinet κατέλαβε η ομάδα «πi», τη δεύτερη θέση και τα 2.500 ευρώ από την Cosmote κέρδισε η ομάδα «Robion», ενώ την πρώτη θέση με το μεγάλο έπαθλο των 5.000 ευρώ, μία χορηγία της Profile Software, κατέκτησε η ομάδα «Τhe Inventors».


Το «κλειδί» της επιτυχίας

Με το που ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός, η ομάδα «The Inventors» ξεκίνησε να αναζητά με ενθουσιασμό και αφοσίωση την ιδανική λύση για τη σάρωση του τεράστιου αυτού όγκου σελίδων. Οπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο 14χρονος Αγγελος, μέλος της νικητήριας ομάδας, «διαθέσαμε αρκετό χρόνο για έρευνα, αναζητώντας προϋπάρχουσες λύσεις για τη σάρωση βιβλίων. Καταλήξαμε στην ιδανική λύση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κόστος, ο χρόνος κατασκευής, η ταχύτητα σάρωσης, η ακρίβεια και η ευκολία χρήσης. Η ομάδα εργάστηκε σε διάφορους τομείς όπως είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο προγραμματισμός, αλλά και η σύνταξη του εγχειριδίου της συσκευής, ο σχεδιασμός του πλάνου προώθησης, καθώς και η εύρεση χορηγιών. Με εντυπωσιακή ομαδική προσπάθεια, καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξουμε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο».

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας του, ο Αγγελος δηλώνει περήφανος που η λύση τους θα συμβάλει στη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων των εντύπων του Κτηματολογίου: «Καθώς είμαστε νέοι, σκοπός μας είναι να ασχολούμαστε με προβλήματα της κοινωνίας που έχουν μεγάλο αντίκτυπο και να τα λύνουμε». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, στα μελλοντικά τους σχέδια οι «Inventors» έχουν στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα εισαχθεί στην αγορά, δίνοντας λύση σε θέματα αυτόματης σάρωσης και ψηφιοποίησης με τρόπο που να αποδεσμεύει ανθρώπινο δυναμικό.

Στο έργο αυτό θα έχουν και τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς, όπως υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «εμείς δεσμευτήκαμε να τους αγοράσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων για να εξελίξουν τη λύση τους, μήπως μπορέσουν να τη βγάλουν στην παραγωγή».


Το mega project

Η ψηφιοποίηση των αρχείων στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο, που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με έναν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στη χώρα.

Μόνο στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών υπάρχουν 63 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού, που αντιστοιχούν σε 63.780 τόμους/βιβλία. Στο σύνολο της Αττικής, οι σελίδες φτάνουν τα 116 εκατομμύρια.

 

Πηγή: tanea.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.