Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα με τη δύναμη της τεχνολογίας
Έχετε σκεφτεί ποτέ αν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο πού θα ήταν αυτό;
Αν ως λάτρεις της Ιστορίας απαντήσατε στην αρχαία Αθήνα, για να γνωρίσετε την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και να δείτε από κοντά τα εμβληματικά της μνημεία, τότε υπάρχει λύση! Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού αυτό ακριβώς προσφέρει η νέα εφαρμογή για κινητά και tablet, COSMOTE CHRONOS.
Η εφαρμογή αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, αποκαλύπτοντας μια υψηλού επιπέδου ψηφιακή έκδοση της Ακρόπολης των Αθηνών, με 3D φωτορεαλιστικά μοντέλα των μνημείων της, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.
Πιάνουμε λοιπόν κινητό ή tablet και ξεκινάμε την περιήγησή μας!
Στάση 1η: Παρθενώνας
Εδώ οι συστάσεις είναι περιττές! Ο Παρθενώνας αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και το πρώτο και σημαντικότερο κτίριο που οικοδομήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης αναμόρφωσης του Βράχου, από τον Περικλή. Τη γενική εποπτεία του έργου είχε ο γνωστός γλύπτης Φειδίας, ενώ αρχιτέκτονες του ναού ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης. Ο Παρθενώνας δέσποζε στον βράχο, χάρη στις διαστάσεις του, την τελειότητα της κατασκευής του και τον πλούτο του γλυπτού του διακόσμου. Είχε μήκος 70 μέτρων, πλάτος 31 και ύψος 15 μέτρων και ήταν εξολοκλήρου σχεδόν από πεντελικό μάρμαρο.
Στάση 2η: Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος (δεν σώζεται σήμερα)
Ιερό αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμη Βραυρωνία, η οποία στα αρχαία χρόνια, ήταν προστάτιδα των γυναικών, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα. Υπολογίζεται ότι το Βραυρώνιο χτίστηκε τα χρόνια του Περικλή – γύρω στο 430 π.χ – πάνω σε προγενέστερο ναό. Το Βραυρώνιο αποτελείται από μια μακριά στοά, με κίονες δωρικού ρυθμού, όπου στα άκρα της ενώνονται δεξιά και αριστερά δύο μικρά κτίσματα, σχηματίζοντας σχήμα Π. Εντυπωσιακό είναι το μεγάλο χάλκινο άγαλμα του Δούρειου Ίππου.
Στάση 3η: Χαλκοθήκη (δεν σώζεται σήμερα)
Πολύ κοντά στο νότιο τείχος της Ακρόπολης βρίσκεται η Χαλκοθήκη, ένα μακρόστενο κτίριο που δεν ήταν ιερό. Εκεί φυλάσσονταν τα χάλκινα αντικείμενα της πόλης.
Στάση 4η: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που χρηματοδότησε την οικοδόμησή του. Αυτός ήταν ο Ηρώδης Αττικός, πλούσιος Αθηναίος ρήτορας που έζησε τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Ηρώδης Αττικός αφιέρωσε το Μεγάλο Ωδείο στη μνήμη της γυναίκας του, της Αχαΐας Ρηγίλλης, που είχε πεθάνει λίγο πριν αρχίσει να χτίζεται το Ηρώδειο, το 160 μ.χ. Το κτίριο προοριζόταν για μουσικές παραστάσεις με ορχήστρες, τραγουδιστές και χορωδίες, καθώς και μουσικούς αγώνες.
Η εφαρμογή αναπαριστά, επίσης, μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Οι χρήστες του app μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων, καθώς η εφαρμογή είναι διασυνδεδεμένη με τα social media.
Οι αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία.
Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιήγηση στην Ακρόπολη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου
Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία της Ακρόπολης στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.
Ψηφιακή οδηγός-ξεναγός με τεχνητή νοημοσύνη
Μία ακόμα καινοτομία της εφαρμογής είναι η ψηφιακή οδηγός-ξεναγός, «Κλειώ», μία λειτουργία που όταν ο χρήστης διαθέτει 5G συσκευή και είναι συνδεδεμένος σε 5G δίκτυο, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Μέσω αυτής, η Κλειώ μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που δέχεται, προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις. Η Κλειώ έχει τη δυνατότητα να απαντά ήδη σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη, σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Σε δίκτυο 5G, εκτός της ατομικής ξενάγησης, παρέχεται επιπλέον και η δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, που είναι ιδανική για ομάδες έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi ο χρήστης έχει την δυνατότητα ατομικής ξενάγησης με ηχογραφημένο ιστορικό περιεχόμενο για τα μνημεία.
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της είναι η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο και είναι διαθέσιμη σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Οι λάτρεις της ιστορίας (και μη) μπορούν να τη βρουν στο Google play και το Apple store. Η COSMOTE CHRONOS είναι συμβατή με κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής, καθώς και σε WiFi.
Δείτε παρακάτω demo της εφαρμογής:
Πηγή: in2life.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia