WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Οι μέρες στη Γη μυστηριωδώς μεγαλώνουν και κανείς δεν ξέρει τον λόγο: Πού μπορεί να οφείλεται

Gi ImeraΣτις 29 Ιουνίου 2022 καταγράφηκε η πιο μικρή μέρα στη Γη: 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα ή 86.400.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενός κανονικού 24ώρου. Από τότε οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και να αφαιρεθεί μέχρι κι ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια μας. Ωστόσο, φαίνεται πως από το 2020 μέχρι σήμερα αφανώς η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, αν λάβουμε υπόψιν τις διακυμάνσεις λόγω παλιρροιών και εποχικότητας.


Η αλλαγή αυτή παραμένει ένα «μυστήριο», σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει το ScienceAlert. Τα ατομικά ρολόγια ακριβείας και οι αστρονομικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, αλλά κανείς δεν μπορεί να βρει τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Το έτος 2020 σημειώθηκαν οι 28 μικρότερες ημέρες από το 1960, ξεπερνώντας την προηγούμενη συντομότερη ημέρα του 2005,σύμφωνα με το TimeandDate.com. Οι διεθνείς χρονομετρητές προσθέτουν περιστασιακά ένα «άλμα δευτερόλεπτο» στα χρόνια, ώστε αντισταθμίσουν το γεγονός ότι η περιστροφή της Γης αλλάζει.


Τα «άλματα δευτερόλεπτα» προστίθενται για να διατηρηθεί η Γη σε συνάρτηση με τον «ηλιακό χρόνο», δηλαδή τη μέση διάρκεια μιας ημέρας, με βάση το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να περιστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι τα ατομικά ρολόγια είτε «σβήνουν» για ένα δευτερόλεπτο ή πηγαίνουν στις 23.59.60 πριν δείξουν 00.00.00.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι τι το προκαλεί. Ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με κλιματικά φαινόμενα όπως το La Niña ή ακόμα και με την έκρηξη στην Τόνγκα. Ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή μπορεί να σχετίζεται με φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, που σημαίνει ότι η διάρκεια του 24ωρου αλλάζει. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η μέρα διαρκεί 86.400 δευτερόλεπτα.


Ο Matt King, Διευθυντής του ARC Australian Center for Excellence in Antarctic Science, University of Tasmania έγραψε στο The Conversation: «Παρά το γεγονός ότι η Γη έφτασε στη συντομότερη ημέρα της στις 29 Ιουνίου 2022, η μακροπρόθεσμη τροχιά φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από τη συντόμευση στην επιμήκυνση από το 2020.

Αυτή η αλλαγή είναι άνευ προηγουμένου τα τελευταία 50 χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι αυτή η πρόσφατη, μυστηριώδης αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη σχετίζεται με ένα φαινόμενο που ονομάζεται ”ταλάντευση του Τσάντλερ” – μια μικρή απόκλιση στον άξονα περιστροφής της Γης με περίοδο περίπου 430 ημερών. Οι παρατηρήσεις από ραδιοτηλεσκόπια δείχνουν επίσης ότι η ταλάντευση της έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο μπορεί να συνδέονται».

 

Πηγή: nitro.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.