4 τρόποι που η τεχνολογία αλλάζει τον τομέα της Υγείας
Φοβάστε ότι τα ρομπότ θα αναλάβουν τις δουλειές των νοσοκόμων, των γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας; Φοβάστε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ελέγχει τον κόσμο, μέσα σε λίγα χρόνια; Φοβάστε να κάνετε ένα γενετικό τεστ γιατί μπορεί να αποκαλύψει πράγματα τα οποία δεν θέλετε να γνωρίζετε, αλλά πλέον η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει;
Όλα αυτά αποτελούν μισές αλήθειες και δυστοπίες της φαντασίας και, ταυτόχρονα, εναλλακτικά δεδομένα για το μέλλον της ιατρικής. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ένα κοινό: τον φόβο για το μέλλον και τι μπορεί να φέρει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια, βοηθώντας τραπεζικά συστήματα, όπως εκείνο της Eurobank για ασφάλεια στις συναλλαγές των πελατών της, αλλά και διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το καζίνο της Betsson, μία από τις μεγαλύτερεςonlineπλατφόρμες στον κόσμο, με πάρα πολλά διαθέσιμα παιχνίδια και ασφαλείς συναλλαγές. Η εικονική πραγματικότητα ανοίγει δρόμο για έναν νέο κόσμο ψυχαγωγίας και λιανικής και τα ρομπότ βοηθούν στην ιατρική έρευνα.
Στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη, η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετατροπή των μη βιώσιμων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε βιώσιμα, να εξισώσει τη σχέση μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών, να παρέχει φθηνότερες, γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις για ασθένειες και τελικά να οδηγήσει σε υγιέστερα άτομα που ζουν σε πιο υγιείς κοινότητες. Παρακάτω, διερευνούμε τέσσερις τρόπους, με τους οποίους η ιατρική τεχνολογία αναδιαμορφώνει την υγειονομική περίθαλψη.
Ο πρώτος τρόπος αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), η οποία φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει πλήρως την υγειονομική περίθαλψη. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να εξορύσσουν ιατρικά αρχεία, να σχεδιάσουν διαδικασίες θεραπείας ή να δημιουργήσουν φάρμακα πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε τρέχοντα παράγοντα στην παλέτα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε επαγγελματία ιατρού. Η Atomwise χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές που ξεριζώνουν θεραπείες από μια βάση δεδομένων μοριακών δομών. Το 2015, η νεοφυής εταιρεία βρήκε δύο φάρμακα που προβλέφθηκαν από την ΑΙ τεχνολογία της εταιρείας, τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μολυσματικότητα του Έμπολα.
Πιο πρόσφατα, το DeepMind της Google δημιούργησε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση καρκίνου του μαστού. Ο αλγόριθμος ξεπέρασε όλους τους ανθρώπινους ακτινολόγους σε προεπιλεγμένα σύνολα δεδομένων για τον εντοπισμό του ασθένειας, κατά μέσο όρο 11,5%!
Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με την Εικονική Πραγματικότητα (VR), που αλλάζει τη ζωή τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών. Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση μελλοντικών χειρουργών και για πραγματικούς χειρουργούς που εξασκούν επεμβάσεις. Μια πρόσφατη μελέτη του Harvard Business Review έδειξε ότι οι χειρουργοί που είχαν εκπαιδευτεί σε VR είχαν 230% αύξηση στη συνολική τους απόδοση, σε σύγκριση με τους παραδοσιακά εκπαιδευμένους ομολόγους τους. Οι πρώτοι ήταν επίσης ταχύτεροι και πιο ακριβείς στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.
Η Νανοτεχνολογία αποτελεί τον τρίτο τρόπο, καθώς ζούμε στην αυγή της εποχής της νανοϊατρικής. Οι νανοσυσκευές θα λειτουργούν σύντομα ως ακριβή συστήματα χορήγησης φαρμάκων, εργαλεία θεραπείας καρκίνου ή μικροσκοπικοί χειρουργοί. Ήδη από το 2014, ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck σχεδίασαν μικρορομπότ για να κολυμπούν κυριολεκτικά στα σωματικά υγρά. Μικρά, έξυπνα χάπια όπως το PillCam χρησιμοποιούνται ήδη για εξετάσεις παχέος εντέρου με μη επεμβατικό, φιλικό προς τον ασθενή, τρόπο. Στα τέλη του 2018, ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό χάπι που μπορεί να ελεγχθεί ασύρματα και να αναμεταδώσει διαγνωστικές πληροφορίες ή να απελευθερώσει φάρμακα από εντολές μέσω smartphone. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα δούμε πιο πρακτικά παραδείγματα νανοτεχνολογίας στην ιατρική.
Τέλος, η Ρομποτική είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης. Οι εξελίξεις κυμαίνονται από τους συντρόφους ρομπότ έως τα χειρουργικά ρομπότ μέχρι τα φαρμακοτεχνικά, τα απολυμαντικά ρομπότ ή τους εξωσκελετούς. Το 2019, είδαμε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στην Ευρώπη με τη βοήθεια εξωσκελετού και έναν τετραπληγικό άνδρα ικανό να ελέγξει έναν εξωσκελετό με τον εγκέφαλό του! Οι σύντροφοι - ρομπότ έχουν επίσης τη θέση τους στην υγειονομική περίθαλψη, με στόχο την ανακούφιση της μοναξιάς, τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας ή ακόμα και σε παιδιά με χρόνιες ασθένειες.
Πηγή: kosmoslarissa.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia