Huawei Ελλάδος: Όταν η τεχνολογία και η Tεχνητή Nοημοσύνη (AI) προστατεύουν την ελληνική φύση
Το φαράγγι που ο Αώος ποταμός χάραξε μέσα στους αιώνες ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές και επιβλητικές κορυφές της Τύμφης και Τραπεζίτσας προσφέρει ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο στον επισκέπτη. Μαζί με το φαράγγι του Βίκου αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της Ελλάδας και με λιγοστούς δρόμους, η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για πλούσια άγρια πανίδα, όπως λύκους, αρκούδες και τον μεγαλύτερο πληθυσμό του συμβόλου της οροσειράς της Πίνδου – το Βαλκανικό αγριόγιδο ή σαμουά.
Όπως είναι λογικό η άγρια ομορφιά της περιοχής προσελκύει κάθε χρόνο λάτρεις της φύσης και του βουνού από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όχι μόνο… Περιστατικά λαθροθηρίας των σαμουά, ειδικά όταν τα κοπάδια κατεβαίνουν σε χαμηλότερου υψομέτρου λιβάδια κατά τους χειμερινούς μήνες, αναφέρονται κάθε χρόνο με επιπτώσεις τόσο στον πληθυσμό αλλά και στην συμπεριφορά του είδους. Δεδομένης της έκτασης και του δύσβατου της περιοχής αλλά και του περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού, η παρουσία φυλάκων των αρμόδιων φορέων δεν μπορεί να είναι συνεχής.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Huawei Ελλάδος στo πλαίσιo του παγκόσμιου προγράμματος TECH4ALL, και του περιβαλλοντικού πυλώνα του, δημιούργησε ένα δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνει του αρμόδιους φορείς για περιστατικά λαθροθηρίας με σκοπό την καλύτερη προστασία του απειλούμενου Βαλκανικού σαμουά στην χώρα μας.
Οι ακουστικοί αισθητήρες “Guardian” που έχει σχεδιάσει η Rainforest Connection (RFCx) μπορούν και ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο πυροβολισμούς αλυσοπρίονα, αυτοκίνητα κ.α. με τη χρήση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Επαναλαμβανόμενων Μοτίβων (Machine Learning). Αφού ο αλγόριθμος εντοπίσει ένα ηχητικό σήμα ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα πυροβολισμό, ενημερώνει μέσω ειδικών εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί για desktop αλλά και mobile περιβάλλον το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Πάρκου και της Θηροφυλακής. Η τοποθέτηση των αισθητήρων έχει γίνει σε «στρατηγικά» σημεία υψηλού κινδύνου για λαθροθηρία των σαμουά και σε περιοχές όπου θα μπορούν να ελεγχθούν έγκαιρα συγκεκριμένοι δρόμοι και μονοπάτια για την ταυτοποίηση των δραστών. Στόχος του έργου είναι να αποτραπούν τα περιστατικά λαθροθηρίας στο μέλλον, καθιστώντας την δραστηριότητα αυτή επικίνδυνη για τους δυνητικούς παραβάτες.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στη χώρα μας μία τέτοια τεχνολογία. Το έργο γίνεται σε συνεργασία με την Rainforest Connection (RFCx) και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Επιπλέον της έγκαιρης ενημέρωσης για περιστατικά λαθροθηρίας, το δίκτυο παθητικής ακουστικής παρακολούθησης καταγράφει και το ηχοτοπίο του φαραγγιού, και τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα κέντρα πληροφοριών του πάρκου.
Ο κος Κωνσταντίνος Τριάντης, Δασάρχης Κόνιτσας ευχαρίστησε την Huawei και την WIND Ελλάς για τη συμβολή τους στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Η τοποθέτηση του συστήματος εντοπισμού από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην περιοχή της Λάκκας Αώου θα βοηθήσει στην προστασία της περιοχής από παράνομη θήρα ή παράνομη υλοτομία». Στο ίδιο πνεύμα ο κος Ηλίας Παππάς Επιστημονικός Συνεργάτης Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου ανέφερε πως «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην πιλοτική εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας έγκαιρης ειδοποίησης για περιστατικά λαθροθηρίας, η οποία δυνητικά μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της ισχύος του έργου της θηροφυλακής. Ευχαριστούμε θερμά την Huawei και τη WIND Ελλάς για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του έργου». Ο κος Αθανάσιος Κοράκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Περιβάλλοντος στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, τόνισε τη δυσκολία της φύλαξης της χαράδρας του Αώου λόγω της τοπογραφίας και μορφολογίας της περιοχής και δήλωσε: «Με το πιλοτικό αυτό έργο και με την τεχνολογία αιχμής που μας προσφέρεται από την Huawei και τη WIND Ελλάς ελπίζουμε να καταφέρουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην επόπτευση της εν λόγω περιοχής».
Από την πλευρά του ο Lawrence Whittaker, Επικεφαλής Τεχνικής Ομάδας Πεδίου “Rainforest Connection” αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της περιοχής και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τη Huawei, την WIND Ελλάς, τον Σύλλογο “Αγριόγιδο στο Βουνό” και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ένα νέο project για εμάς και θα θέλαμε να δούμε πως θα λειτουργήσει και πως θα ανταποκριθούν οι τελικοί χρήστες και ελπίζουμε η επιτυχία του να βοηθήσει στο να αναπτυχθεί και να επεκταθεί». Τέλος ο Δρ. Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Συλλόγου “Αγριόγιδο στο Βουνό” επισήμανε πως η περιοχή είναι ένας από τους καλύτερους βιότοπους για το σπάνιο αγριόγιδο στην Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταγραφής ήχων το οποίο θα συμβάλλει και στην καταγραφή της βιοποικιλότητας καθώς και των παράνομων δραστηριοτήτων.
Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, μας δείχνουν νέους τρόπους προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και μας ανοίγουν νέους δρόμους αποτροπής παράνομων δραστηριοτήτων ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia