Βρετανικές έρευνες για διαστημικούς σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας πάνω σε διαστημικά συστήματα ηλιακής ενέργειας (SBSP) τα οποία θα χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλους δορυφόρους ηλιακής ενέργειας για να συλλέγουν ενέργεια, να τη μετατρέπουν σε ραδιοκύματα υψηλών συχνοτήτων και μετά να τη μεταδίδουν με ασφάλεια σε επίγειους δέκτες, οι οποίοι θα συνδέονται με δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ιδέα αυτή είχε πρώτος παρουσιάσει ο Ισαάκ Ασίμοφ το 1941, και σήμερα μελετάται από πολλές χώρες, καθώς οι τεχνολογίες ηλιακών συλλεκτών και ασύρματης μετάδοσης ενέργειας προχωρούν ταχύτατα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερου κόστους εκτοξεύσεις στο διάστημα για εμπορικούς σκοπούς, μπορεί να καταστήσει το concept των δορυφόρων ηλιακής ενέργειας πιο εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Της σχετικής μελέτης θα ηγηθεί η Frazer-Nash Consultancy και θα εξετάσει τη μηχανολογική και την οικονομική διάσταση ενός τέτοιου συστήματος- το αν θα μπορούσε να παρέχει φθηνή ενέργεια για τους καταναλωτές, και τι τεχνολογία απαιτείται για την κατασκευή του. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι η συναρμολόγηση τέτοιων γιγαντιαίων δορυφόρων σε τροχιά, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Όπως είπε ο Γκρέιαμ Τέρνοκ, διευθύνων σύμβουλος της UK Space Agency, «ο ήλιος δεν δύει ποτέ στο διάστημα, οπότε ένας διαστημικός σταθμός ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια οπουδήποτε στον πλανήτη, ημέρα ή νύχτα, με βροχή ή ηλιοφάνεια. Είναι μια ιδέα που υπήρχε για δεκαετίες, αλλά πάντα φάνταζε δεκαετίες μακριά. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει τη θέση του ως διεθνούς εμβέλειας παίκτη στο διάστημα και έχουμε τολμηρά σχέδια για εκτόξευση μικρών δορυφόρων στα προσεχή χρόνια. Η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα μας, και αυτή η μελέτη θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλη για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia