Messenger Rooms: Η απάντηση του Facebook στο Zoom
Τη νέα δωρεάν εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων Messenger Rooms, η οποία επιτρέπει σε έως 50 ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μια κοινή online συνομιλία, παρουσίασε το Facebook.
Ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στο ολοένα και πιο δημοφιλές Zoom και μια προσπάθεια του Facebook να κερδίσει το χαμένο έδαφος εν μέσω πανδημίας, περίοδο κατά την οποία έχει αυξηθεί η ομαδική τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.
Η ανακοίνωση του Facebook -το οποίο λόγω ευνοϊκής συγκυρίας διεθνώς επέσπευσε τη λειτουργία της νέας εφαρμογής που προοριζόταν για αργότερα- είχε ως συνέπεια την υποχώρηση της μετοχής του Zoom στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η οποία τον τελευταίο καιρό είχε σημειώσει σημαντική άνοδο. Αντίστοιχα, κέρδη σε μικρότερο ποσοστό είχε η μετοχή του Facebook.
Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να μοιράζονται συνδέσμους-προσκλήσεις (links), που θα επιτρέπουν σε μη χρήστες να συμμετέχουν στις βιντεοδιασκέψεις του Messenger Rooms μέσω του προγράμματος πλοήγησης στο διαδίκτυο (browser), είτε στον επιτραπέζιο υπολογιστή τους είτε σε φορητή συσκευή ή «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να «κατεβάσουν» στη συσκευή τους κάποια ειδική εφαρμογή ή να δημιουργήσουν κάποιο λογαριασμό.
Οι χρήστες θα μπορούν να «μπαινοβγαίνουν» στο «δωμάτιο» της βιντεοδιάσκεψης, ενώ δεν θα υπάρχει επίσης περιορισμός χρόνου στις βιντεοδιασκέψεις του Messenger Rooms. Αν θέλουν οι χρήστες, θα μπορούν να κρατούν «ιδιωτική» τη βιντεοδιάσκεψή τους. Το Facebook διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπορούν να «τρυπώσουν» απρόσκλητοι ενοχλητικοί στις βιντεοδιασκέψεις, κάτι που έχει στιγματίσει το Zoom (η λεγόμενη πρακτική του «zoombombing»). Σε πρώτη φάση τα video-chats δεν θα είναι πάντως πλήρως κρυπτογραφημένα, κάτι που μπορεί να συμβεί μελλοντικά.
Το Messenger Rooms θα είναι προσβάσιμο άμεσα από το News Feed και από τις άλλες σελίδες του Facebook (Groups, Events κ.α.), καθώς επίσης και από το Messenger, ενώ στο μέλλον η δυνατότητα πρόσβασης θα διευρυνθεί σε Instagram και WhatsApp, που ανήκουν επίσης στην «οικογένεια» του Facebook. Το τελευταίο έκανε γνωστό ότι σήμερα περισσότεροι από 700 εκατομμύρια λογαριασμοί συμμετέχουν καθημερινά σε κλήσεις μέσω των εφαρμογών Messenger και WhatsApp. Η εταιρεία σχεδιάζει -ταυτόχρονα με το Messenger Rooms- την επέκταση των ομαδικών βιντεοκλήσεων (με τη συμμετοχή έως οκτώ μόνο ατόμων αντί τεσσάρων έως τώρα) εντός του WhatsApp, το οποίο έχει περισσότερους χρήστες από το Messenger.
Η νέα εφαρμογή Messenger Rooms, που δοκιμάστηκε αρχικά στην Αργεντινή και στην Πολωνία, θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες, μέχρι να είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες του Facebook παγκοσμίως, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuteres. Το Facebook διαβεβαίωσε επίσης ότι το ίδιο δεν θα ακούει ή καταγράφει τι λέγεται στις βιντεοδιασκέψεις και βιντεοκλήσεις στις πλατφόρμες του.
Εκτός από το Zoom, που έχει γίνει το εργαλείο προτίμησης πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο ξεπερνώντας τους 300 εκατομμύρια χρήστες, σημαντική ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού γνωρίζουν οι ανάλογες πλατφόρμες άλλων εταιριών, όπως Microsoft Teams (η εταιρεία προ ημερών παρουσίασε επίσης το νέο Meet Now για το Skype), Cisco Webex και Google Meet.
Πηγή: real.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia