WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Μεγαλύτερες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις και νέοι ταχυδρομικοί κώδικες

InternetΗ αύξηση των ταχυτήτων που απολαμβάνουν οι Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά στις ευρυζωνικές συνδέσεις, η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας μας σε τομείς όπως η αεροδιαστημική βιομηχανία, η δημιουργία Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αλλά και νέοι ταχυδρομικοί κώδικες είναι ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία δείχνει να επικεντρώνεται για το 2020 η αρμόδια Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Αντώνης Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της ΓΓΤΤ και στις επόμενες κινήσεις της με μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις να είναι αυτή περί της δημιουργίας νέων ταχυδρομικών κωδικών, καθώς το υφιστάμενο σύστημα θεωρείται πλέον απηρχαιωμένο. Ο γενικός γραμματέας πάντως απέφυγε να αναφερθεί στο πότε θα είναι έτοιμοι προς χρήση οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες.

Όσον αφορά στα ΕΛΤΑ και το μέλλον τους, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη και θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αναδιοργάνωση του ομίλου είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) που είναι και ο μέτοχος των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκης, ο ρόλος της ΓΓΤΤ περιορίζεται στα θέματα της καθολικής υπηρεσίας και σε θέματα προσωπικού.


Σχολεία & ευρυζωνικότητα

Όσον αφορά στον τομέα των δράσεων για τις επικοινωνίες και την ευρυζωνικότητα, ο κ. Τζωρτζακάκης στάθηκε αρκετά στο θέμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμή σε περίπου 3.000 σχολεία έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συνδέσεων για την πρόσβασή τους στο δίκτυο με ταχύτητες των 50 Mbps και εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα νέα δράση που θα δούμε μέσα στο 2020 είναι το WiFi4GR, το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία 3000 δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο με τους δήμους να είναι εκείνοι που θα αναλάβουν να τα φτιάξουν.


Η αύξηση των ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι ένας τομέας όπου το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Γι’ αυτό και στο πλάνο είναι να συνεχισθεί η δράση Superfast Broadband που αφορά την παροχή επιδότησης 130 ευρώ για την απόκτηση σύνδεσης άνω των 100 Mbps. Η δράση, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, αφορούσε αρχικά μόνο οικιακούς καταναλωτές και αποκλειστικά συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας. Η πρώτη κίνηση ήταν να περιληφθούν και οι επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Η δεύτερη είναι η επέκταση του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, και στην επόμενη φάση ο στόχος είναι να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες που προσφέρουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps και όχι μόνο οι υλοποιήσεις οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο ή το σπίτι.

Σημειωτέον πάντως ότι σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, αυτή τη στιγμή σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι είναι εφικτή για περίπου 200.000 – 230.000 γραμμές με τον αριθμό αυτόν να εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 500.000 γραμμές στο επόμενο έτος. Πάντως, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι προς το παρόν η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps είναι σχετικά μικρή.

Επίσης, στα πλάνα της ΓΓΤΤ είναι η δημιουργία ενός μητρώου τηλεπικοινωνιακών υποδομών όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα δίκτυα και τις διαθέσιμες υπηρεσίες για οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος τους ενδιαφέρει.


Αλλαγές στο DESI

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαθεσιμότητα συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων αλλά αυτό δεν φαινόταν στον DESI, τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά το υπουργείο. Όπως επεσήμανε ο κ. Τζωρτζακάκης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών) όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων μπορεί να ξεπεράσει άνω των 100 Mbps, όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH), οπότε η Ελλάδα εμφανίζεται με πολύ χαμηλή κάλυψη και έχει ζητηθεί να υπάρξει η σχετική αλλαγή.


Υπέρ των ελληνικών παρατηρήσεων έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και το αποτέλεσμα είναι να θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο «NGA Overall» για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης.


Κινητή τηλεφωνία

Ερωτώμενος για το θέμα με τις χρεώσεις των υπηρεσιών δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε πως «παρατηρούμε πως η αγορά έχει μπει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών και εκτιμούμε πως θα αποτυπωθεί και στους δείκτες του DESI. Είμαστε υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές».

Όσον αφορά το 5G, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρόκειται να εφαρμόσει πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ αναφορικά με τα θέματα ασφαλείας, ενώ μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο και το κείμενο για την εθνική στρατηγική όσον αφορά στην αξιοποίηση των δικτύων 5G.


Για τις συχνότητες, ο στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι να πάμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης αδειών σε αρκετές φασματικές περιοχές ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η διαδικασία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της χρονιάς, θα περιλαμβάνει την εκχώρηση φάσματος στα 3,5 GHz και στα 26 GHz αλλά και την ανανέωση των αδειών στα 2,1 GHz. Ο στόχος, πάντως, δεν είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων από τις άδειες αλλά η προώθηση των σχετικών επενδύσεων.

Για το φάσμα στην περιοχή των 700 MHz, το οποίο θα προέλθει από τη «μετακίνηση» των τηλεοπτικών δικτύων της Digea και της ΕΡΤ και είναι το αποκαλούμενο Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2021, αρκετά νωρίτερα από την προθεσμία της ΕΕ που είναι για το τέλος του 2022.


Κυβερνοασφάλεια

Στα θέματα που δείχνουν να είναι ψηλά στην ατζέντα της ΓΓΤΤ είναι αυτό της κυβερνοασφάλειας. Η διαδικασία για τη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας έχει προχωρήσει και σε πρώτη φάση αναμένεται να απασχολεί 10 - 15 άτομα, τα οποία προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζωρτζακάκης, ρόλος της αρχής θα είναι να εποπτεύει τα μέτρα κυβερνοασφάλειας στις υποδομές που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες για τη χώρα και ο αριθμός των οποίων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 70 με τη σχετική λίστα να είναι απόρρητη. Σημειωτέον πως σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση ή κάποιο περιστατικό σε αυτές τις υποδομές, τότε ρόλο αναλαμβάνει η διεύθυνση κυβερνοάμυνας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί να έχει το ρόλο του κέντρου άμεσης αντίδρασης (CERT) για τις κρίσιμες υποδομές.

Όσον αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη στόχευση κρατικών και κυβερνητικών sites, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι αντιμετωπίστηκαν σε μόλις 1,5 ώρα, χρόνος που θεωρείται εξαιρετικά γρήγορος.


Διάστημα

Ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε και στις δράσεις που σχετίζονται με την προώθηση της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Όπως επεσήμανε, πλέον η Ελλάδα συμμετέχει τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) με ένα συνολικό ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ ανά έτος (10 εκατ. ευρώ τα υποχρεωτικά και 11 εκατ. ευρώ τα προαιρετικά). Πρακτικά, υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με το παρελθόν και το ποσό είναι αρκετά σημαντικό δεδομένου ότι ελληνικές εταιρείες θα κληθούν να αναλάβουν έργα που θα ξεπερνούν αυτό το ποσό, δεδομένου ότι ο συντελεστής «επιστροφής» για τη χώρα μας είναι στο 1,1.

Ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο τομέα αν αναλογιστεί κανείς ότι η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς φτάνει τα 66,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Ερωτώμενο για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι βρίσκεται υπό αναθεώρηση.


Κώδικας επικοινωνιών

Τέλος, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε και στον νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (e-code) καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για διατάξεις που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες και τις συνεπενδύσεις και αντιμετωπίζουν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, κ.τ.λ). Η προθεσμία της ΕΕ για την ενσωμάτωση της οδηγίας λήγει στο τέλος του 2020.

 

Πηγή: cnn.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.