Καθαρισμός βυθών... μέσω εφαρμογής για Smartphone!
Ονομάζεται ocLean, είναι μία καινοτόμος εφαρμογή για smartphones κι έχει ως στόχο της τον καθαρισμό των βυθών! Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το φιλόδοξο οικολογικό εγχείρημα; Η oclean είναι το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project μαθητών του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Υπεύθυνη καθηγήτρια του ομίλου είναι η μαθηματικός, κα. Μελίνα Μπρόζου. Το project τους θα συμμετέχει αρχικά στη «Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης» και σε μία δεύτερη φάση, με τις ευχές όλων μας, στον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2020» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
Καθαρισμός … εις βάθος
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ένταση με την οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της μόλυνσης των θαλασσών. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι το 2050 τα σκουπίδια στον βυθό θα ξεπερνούν κατά πολύ σε αριθμό τα ψάρια. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην κατάσταση αυτή είναι αρκετοί και το εγχείρημα για ερμηνεία τους θα ήταν δύσκολο. Μεγαλύτερη πρόκληση δε, αποτελεί ο καθαρισμός των τεράστιων αυτών υδάτινων εκτάσεων. Στο πλαίσιο του ομίλου επιχειρηματικότητας, μια δράση που πραγματοποιείται μετά το πέρας των μαθημάτων του σχολείου, μία ομάδα μαθητών από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης στοχεύει στο να κάνει το όνειρο των καθαρών βυθών πραγματικότητα. Με συντονίστρια τη μαθηματικό τους κα. Μπρόζου Μελίνα, τα παιδιά δημιούργησαν την επονομαζόμενη ‘εικονική επιχείρηση’ εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία μιας καινοτόμου υπηρεσίας που θα συμβάλει στον καθαρισμό των θαλασσών. Η κοινωνικού και οικολογικού προσήμου επιχείρηση που δημιούργησαν ονομάζεται ‘’oclean”, ώστε να αποδοθεί η διττή της έννοια, συνδυασμός των αγγλικών λέξεων ocean και clean. Με slogan «Νοιάζομαι κι δρω για έναν καθαρό βυθό» έχει βάλει πλώρη προς την επίτευξη του στόχου της. Πρόκειται για την πρώτη smart εφαρμογή εντοπισμού θαλάσσιας ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο. Η παρουσίασή της θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos. Βασικό εργαλείο της oclean αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή για smartphones μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε όλους μας, όταν εντοπίζουμε μόλυνση σε βυθούς, να επικοινωνούμε το πρόβλημα άμεσα και σε λίγα μόλις βήματα.
Η εφαρμογή είναι πραγματικά εύχρηστη!
Ο χρήστης της εφαρμογής/app αφού εντοπίσει τη ρύπανση θα μπορεί να επιλέξει το είδος (μόλυνση από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και το μέγεθος της μόλυνσης και παράλληλα να δώσει και τις ακριβείς συντεταγμένες αφού η εφαρμογή καταγράφει άμεσα τα δεδομένα πάνω σε κοινόχρηστο χάρτη. Εκεί, όταν η ένδειξη είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί μολυσμένη περιοχή. Όταν είναι η ένδειξη είναι πράσινη σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και η περιοχή έχει καθαριστεί! Επάνω στο χάρτη καταγράφεται το ιστορικό των ενεργειών, όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης φωτογραφίες του ‘πριν’ και του ‘μετά’ για μία ουσιαστική και υπεύθυνη θέση, για ένα καλύτερο μέλλον.
«Θέλουμε καθαρές θάλασσες»
«Θέλουμε καθαρές θάλασσες και η εφαρμογή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του εντοπισμού της ρύπανσης και της προστασίας» τονίζουν στο ethnos.gr οι συμμετέχοντες του προγράμματος. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της, η τελειόφοιτος μαθήτρια Λάουρα Κάσο δεν μετάνιωσε για την συμμετοχή της στον όμιλο επιχειρηματικότητας. «Ο όμιλος επιχειρηματικότητας ήταν αυτό που με βοήθησε να καταλάβω πως θέλω να ασχοληθώ με τον κλάδο του Business στην Αμερική. Φέτος στον όμιλο ασχολούμαστε με τον καθαρισμό του βυθού, κάτι που από μικρή ηλικία έκανα από μόνη μου. Η «ocLean» μου έδωσε την ευκαιρία να ‘πάω’ την εθελοντική μου συνείδηση ένα βήμα παραπέρα» δήλωσε η 17χρονη Kάσο στο ethnos.gr. Για πρώτη φορά στον όμιλο επιχειρηματικότητας συμμετέχει και η μαθήτρια Α' Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της «ocLean» Θεοδώρα Κουκουρίκη. «Προσπαθούμε να κάνουμε το όνειρο των καθαρών βυθών πραγματικότητα. Για αυτό και εστιάσαμε στην δημιουργία μιας υπηρεσίας η οποία θα συμβάλει στον καθαρισμό των θαλασσών» είπε στο ethnos.gr η μαθήτρια της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής από το τμήμα μάρκετινγκ της «ocLean» Όλγα Κωνσταντάρα. «Η ‘ocLean’ με ευαισθητοποίησε ακόμα πιο πολύ για το περιβάλλον και ειδικότερα για τον καθαρισμό των βυθών αφού μέσα από τον όμιλο έχω μάθει περισσότερα για το περιβάλλον και την προστασία του». Κύριος στόχος της «οcLean» είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ μαθητών για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είπε από την πλευρά της η μαθήτρια Β’ Λυκείου και οικονομική διευθύντρια της «ocLean» Νικολέτα Πελαγίδου και πρόσθεσε: «Η ‘ocLean’ με έχει ευαισθητοποιήσει περισσότερο για το περιβάλλον και την θαλάσσια ζωή». Όντας 3 χρόνια σε αυτό τον όμιλο έχω μάθει τι θα πει επιχειρηματικότητα, καινοτομία και σκληρή δουλειά. Φέτος με την ‘ocLean’ έμαθα τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για το περιβάλλον παραδέχθηκε η μαθήτρια Γ Λυκείου και διευθύνων σύμβουλος της «ocLean» Ελευθερία Τοπάλογλου.
«Ως καθηγήτρια Μαθηματικών θέλω να θέτω υψηλούς στόχους και να ενθαρρύνω τους μαθητές να είναι μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Με τα παιδιά ο όμιλος επιχειρηματικότητας ήταν κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη συνάντηση. Η ανταλλαγή ιδεών, οι πρωτοπόρες ιδέες τους, οι καινοτόμες λύσεις και το πάντρεμα της οικολογικής συνείδησης με την τεχνολογική εξέλιξη πάθιασαν τόσο τους μαθητές μου όσο κι εμένα την ίδια. Έτσι γεννιούνται οι μεγάλες ιδέες, οι επιτυχημένες start up επιχειρήσεις και οι επόμενοι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας μας» δήλωσε στο ethnos.gr η μαθηματικός και υπεύθυνη του προγράμματος Μελίνα Μπρόζου. Η εφαρμογή κατασκευάστηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών/Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και μέγας χορηγός τους είναι η Antipollution, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων ναυτιλίας, όσον αφορά στα στερεά απόβλητα πλοίων.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia