Το «έξυπνο» καρότσι σούπερ μάρκετ για ΑμεΑ κατασκευάζεται στην Πάτρα
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία. Η ωφέλιμη πλευρά της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας αναδεικνύεται στην Πάτρα και αυτή τη φορά μέσα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, (στον χώρο του πρώην ΤΕΙ στην Πάτρα), το οποίο σε συνεργασία με εταιρεία που εξειδικεύεται σε υποδομές υποστήριξης για ΑμεΑ, δημιουργούν ένα «έξυπνο» καρότσι σούπερ μάρκετ, για άτομα με κινητική αναπηρία.
Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος έχει αρχίσει να κατασκευάζεται αυτή η πλατφόρμα ουσιαστικά, η οποία θα δίνει στα ΑμεΑ τη δυνατότητα της αυτόνομης πρόσβασης για αγορές σε ένα σούπερ μάρκετ. Ακόμα το καρότσι βρίσκεται υπό κατασκευή ενώ το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στην Πάτρα παραχώρησε αφιλοκερδώς τον χώρο του για δοκιμές και χαρτογράφηση, μια και η λειτουργία του απαιτεί αισθητήρες και στον χώρο του καταστήματος.
Πώς θα λειτουργεί
Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο Νίκος Βώρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Πάτρα, «η λογική είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε στα άτομα με αναπηρία την ίδια αίσθηση ελευθερίας και τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους, χωρίς κάποιος να τους σπρώχνει. Να πηγαίνουν δηλαδή στο σούπερ μάρκετ με την ίδια άνεση που το κάνει και ένας άνθρωπος χωρίς κινητική αναπηρία.
Αναπτύσσεται και γύρω στον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το αυτοματοποιημένο καρότσι. Δηλαδή, πηγαίνει το άτομο στο πάρκινγκ, κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του με την καρέκλα του, και το καρότσι του σούπερ μάρκετ κλειδώνει πάνω στο καροτσάκι. Από το κινητό του έχει επιλέξει τη λίστα με τα προϊόντα που θέλει, από εκεί στέλνει τη λίστα στο καρότσι και πλέον ξεκινάει αυτόνομα να τον πηγαίνει μέσα στο σούπερ μάρκετ, στα σημεία όπου βρίσκονται τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει».
Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του καροτσιού σούπερ μάρκετ «θα δοκιμάσουμε να κάνουμε και έναν ρομποτικό βραχίονα για τα προϊόντα που είναι σε πιο ψηλά ράφια».
Ο κ. Βώρος αναφέρει επίσης ότι το καρότσι θα έχει «ευφυία» και θα ασφαλίζει στην αναπηρική καρέκλα. «Πέρα από αυτό θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης τιμολόγησης. Με κάθε προϊόν που θα μπαίνει στο καλάθι, αυτομάτως θα ενημερώνεται το συνολικό ποσό των αγορών.
Είναι αυτόνομο με την έννοια ότι αν υπάρχουν εμπόδια, άτομα, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις διαδρομές του και να σταματάει. Επί της ουσίας το καρότσι αυτό αποτελεί ένα ρομποτικό όχημα. Η επιλογή των προϊόντων γίνεται μέσω εφαρμογής από πριν αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ο χρήστης κάτι από το προκαθορισμένο».
Πηγή: thebest.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia