37 χρόνια «Emoticons», μια μακρά και ένδοξη ιστορία
Σε αναπόσπαστο κομμάτι της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσω e-mail, instant messages, chat και SMS στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, έχουν αποδειχθεί τα «Εmoticons», που αυτή την εβδομάδα συμπλήρωσαν 25 χρόνια παρουσίας.
Ο όρος «Εmoticons» χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για να περιγράψει τα σύμβολα που αποτελούνται από ενωμένα σημεία στίξεως για να περιγράψουν σε συντομία ανθρώπινα συναισθήματα.
Τα εν λόγω σύμβολα, που πλέον αριθμούν αμέτρητους και ιδιαίτερα ευφάνταστους συνδυασμούς συμβόλων, αποτελούν έναν ευρύτατα διαδεδομένο τρόπο έκφρασης ακόμη και στον γραπτό λόγο, ενώ έχουν κερδίσει επάξια μία θέση στον χώρο του επονομαζόμενου «ηλεκτρονικού λεξιλογίου».
Το πλέον διαδεδομένο «Εmoticon» είναι το γνωστό σε όλους «Smiley Face», που απεικονίζει ένα χαμογελαστό πρόσωπο με τη χρήση μίας άνω και κάτω τελείας, μίας παύλας και μίας παρένθεσης. Το σύμβολο αυτό αποτέλεσε και το πρώτο «Εmoticon» που χρησιμοποιήθηκε σε ηλεκτρονική επικοινωνία στις 19 Σεπτεμβρίου του 1982.
Η επινόηση του συμβόλου αποδόθηκε στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, Σκοτ Ε. Φέλμαν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές για την «πατρότητα» της πρωτότυπης αυτής ηλεκτρονικής γλώσσας.
Το γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Φέλμαν είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το σύμβολο σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, στο πλαίσιο μίας συζήτησης για την εξεύρεση συμβόλων που θα προσδιόριζαν τη χιουμοριστική διάθεση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Εκτοτε, τα «Εmoticons» χαίρουν της ευρείας αποδοχής των χρηστών της πληροφορικής, του Internet και των τηλεπικοινωνιών, που καταφεύγουν πολύ συχνά στη χρήση τους προκειμένου να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους στον περιορισμένο χώρο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Στα 25 χρόνια που ακολούθησαν, η γλώσσα των «Εmoticons» εμπλουτίσθηκε με πολλές νέες προσθήκες, μέσω συμβόλων που απεικονίζουν μία πληθώρα συναισθημάτων, όπως αγάπη, απογοήτευση, οργή, μειδίαμα κ.λπ.
Μεγάλη ανάπτυξη σημείωσε και το εικαστικό σκέλος της γλώσσας, καθώς πλέον τα «Εmoticons» εμφανίζονται σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και chatrooms σε καρτουνίστικη εκδοχή και όχι ως απλώς ενωμένα σημεία στίξεως.
Ακόμη και οι γλωσσολόγοι που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά έως αρνητικά το όλο φαινόμενο, αναγνωρίζουν τη σημασία του στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή, αλλά και την αξία τους στην έκφραση των συναισθημάτων που ο ηλεκτρονικός λόγος συχνά στερεί λόγω της δομής του.
Όπως επισημαίνουν πολλοί από αυτούς, η εν λόγω μορφή επικοινωνίας δεν αποτελεί απειλή για τον γραπτό λόγο, καθώς παρέχει ένα επιπλέον εκφραστικό μέσο στους χρήστες των νέων τεχνολογιών, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπεραπλούστευση των γλωσσικών μέσων.
Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 ετών, ο καθηγητής Φέλμαν ανακοίνωσε, πάντως, τη διεξαγωγή ενός φοιτητικού διαγωνισμού με την υποστήριξη της Yahoo για την εξεύρεση νέων καινοτόμων τεχνικών στις διαπροσωπικές ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Πηγή: texnologia.net
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia