Facebook, Twitter και Google συνασπίζονται ενάντια στις ακραίες φωνές του Διαδικτύου
Οι μεγάλοι του Διαδικτύου ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα διάδοσης της ρητορικής του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού που διακινούνται μέσα από τις πλατφόρμες τους. Μετά τις επιθέσεις στους μουσουλμανικούς λατρευτικούς χώρους στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και τη ζωντανή μετάδοση της αποτρόπαιας πράξης μέσω Facebook, έγινε ένα κάλεσμα σε όλες τις πλατφόρμες online μεταφοράς περιεχομένου, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στο τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, μαζί με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντεν, μετά από τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ανακοίνωσαν το πλαίσιο συμφωνίας με τον τίτλο “Κάλεσμα του Κράιστσερτς”, στο οποίο συμμετέχουν οι Facebook, Twitter, Google, Microsoft και Amazon. Ο σκοπός της συμφωνίας αυτής είναι να συνεργαστούν τόσο οι κολοσσοί του Διαδικτύου όσο και οι παγκόσμιοι ηγέτες προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του online εξτρεμισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπήκαν στη συμφωνία αυτή, δηλώνοντας ότι στέκονται εναντίον της ρητορικής του μίσους και της προώθησης εξτρεμιστικών φωνών μέσω του Διαδικτύου. Η αμερικανική πλευρά σημειώνει ότι πιέζει τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να διενεργούν αυστηρότερους ελέγχους στο κομμάτι της χρήσης των υποδομών τους για τη μετάδοση μηνυμάτων που προωθούν τους σκοπούς της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.
Facebook, Twitter, Google, Microsoft και Amazon συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα σχέδιο που αποτελείται από 9 διακριτά βήματα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα ρατσιστικά και προπαγανδιστικά μηνύματα από τις πλατφόρμες τους. Ιδιαίτερα το Facebook, ανακοίνωσε ότι θα λάβει πολύ δραστικά μέτρα για να κινείται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου θα συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς, όπως είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μαζί με ποικίλους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες όχι μόνο για να εκπαιδευτούν οι χρήστες στην αντιμετώπιση τέτοιου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, αλλά και για τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεσή του.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia