H τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας θα σκοτώνει τα μικρόβια στα αυτοκίνητα
Οι κατασκευαστές και ιδιαίτερα οι premium πασχίζουν προκειμένου να εξασφαλίσουν στους επιβάτες των μοντέλων τους ένα όσο το δυνατόν πιο πολυτελές και άνετο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν διάφορα στοιχεία εξοπλισμού, όπως π.χ. καθίσματα που κάνουν μασάζ, συσκευές έκλυσης αρωμάτων, συστήματα κλιματισμού με έως και τέσσερις διαφορετικές ζώνες ρύθμισης.
Η τελευταία τάση είναι να προσπαθούν να προστατεύουν τους επιβαίνοντες, για όσο βρίσκονται εντός αυτοκινήτου -έρευνες έχουν δείξει πως ένας οδηγός περνά τουλάχιστον 300 ώρες ετησίως πίσω από το τιμόνι- από το να αρρωστήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει με την εξουδετέρωση ιών, μικροβίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Η εξουδετέρωσή τους είναι εφικτή, σύμφωνα με τη Jaguar Land Rover που ασχολείται τον τελευταίο καιρό με το θέμα, με τη χρήση υπεριώδους τεχνολογίας (UV-C), η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο κύκλωμα του συστήματος κλιματισμού.
Η UV-C τεχνολογία δεν είναι κάτι το νέο για την ιατρική βιομηχανία, μιας και χρησιμοποιείται για πιο πολλά από 70 χρόνια στην απολύμανση νερού και επιφανειών και το φιλτράρισμα του αέρα. Για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικρο- οργανισμών χρησιμοποιείται συνήθως υπεριώδης ακτινοβολία μήκους κύματος από 220 έως και 280 Nm. Η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνθεση της μοριακής δομής του DNA των συγκεκριμένων οργανισμών, ενώ ενδιαφέρον είναι πως μπορεί να περιορίσει έως και κατά 30% και τους μικρο- οργανισμούς που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα.
Πηγή: cnn.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia