5G, η τεχνολογία των τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2019 και η κουβέντα για την επόμενη επανάσταση στο mobility, τα δίκτυα 5G, έχει ανοίξει για τα καλά σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.
Φυσικά η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη του 2021, ωστόσο τη διετία 2019-2020, θα αρχίσει να στήνεται η υποδομή ώστε να καταστεί εφικτή στη συνέχεια η επόμενη τεχνολογική επανάσταση στο mobility.
Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει σαφές: η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί μια γραμμική εξέλιξη στις κινητές τηλεπικοινωνίες. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν game changer που σε βάθος μερικών ετών θα μας προσφέρει δυνατότητες τις οποίες δεν έχουμε ακόμα φανταστεί, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει το άνοιγμα μιας σειράς αγορών που σήμερα απλά δεν υπάρχουν.
Καταρχήν θα προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, που θα ξεκινούν από 10 Gbps τη στιγμή που τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps. Ωστόσο η υψηλή ταχύτητα διακίνησης δεδομένων δεν είναι παρά ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας 5G και μάλιστα ίσως όχι το σημαντικότερο.
Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία 5G θα μπορεί να υποστηρίξει χωρίς δυσκολία μεγάλο αριθμό διασυνδεδεμένων συσκευών σε μια μικρή γεωγραφικά περιοχή (π.χ. ένα στάδιο) και υπόσχεται να μηδενίσει την καθυστέρηση – το λεγόμενο latency - που παρουσιάζουν τα σημερινά δίκτυα.
Και αν τα παραπάνω φαντάζουν περιττά στον μέσο χρήστη που απλά θέλει να μην «κολλάει» το βίντεο, στην πραγματικότητα αποτελούν τον απαιτούμενο τεχνολογικό ιστό πάνω στον οποίο θα πατήσουν τεχνολογίες όπως το Internet of Things, τα αυτόνομα οχήματα και η τηλεϊατρική.
Το αποκαλούμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) χρειάζεται την τεχνολογία 5G για να λειτουργήσει καθώς η ίδια η υφή του αφορά ένα περιβάλλον όπου πολλές συσκευές, ενίοτε σε μικρό χώρο, είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Αντίστοιχα, τα αυτοκινούμενα οχήματα και οι εφαρμογές τηλεϊατρικής απαιτούν αξιόπιστη σύνδεση με μηδενικό latency, αφού στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κάθε απώλεια ή καθυστέρηση στην διακίνηση δεδομένων είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Με άλλα λόγια η τεχνολογία 5G δεν θα αποτελέσει απλή συνέχεια των όσων έως σήμερα γνωρίζουμε αλλά καταλύτης για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων αγορών και κλάδων της οικονομίας. Μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποτελέσει την έναρξη μιας άλλης τεχνολογικής επανάστασης, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, γνωστής ως Industry 4.0, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν υφίσταται ένα ταχύτατο, αξιόπιστο δίκτυο πάνω στο οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» αμέτρητοι αισθητήρες, συσκευές και βιομηχανικά ρομπότ.
Ακριβώς λόγω του ότι το 5G έχει ρυθμιστεί να «σηκώνει» δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές η ακριβής επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς υπόσχεται να επανεφεύρει τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Όλοι, όμως, κάνουν λόγο για έναν «trillion dollar race», από τον οποίο κανένας οργανισμός και καμία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει απ’ έξω, αν δεν θέλει να καταστεί ιστορική… ανάμνηση.
Πηγή: liberal.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia