Alphabet: «Παγώνει» το πρόγραμμα ανάπτυξης «έξυπνων» φακών επαφής για μέτρηση γλυκόζης
Ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά της προγράμματα, αυτό της δημιουργίας ενός «έξυπνου» φακού επαφής με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως «παγώνει» η Verily της Alphabet, αντικείμενο της οποίας είναι ο κλάδος των επιστημών ζωής.
Το πρόγραμμα αυτό είχε αρχίσει το 2014, με σκοπό να βοηθά τους διαβητικούς να διαχειρίζονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ενσωματώνοντας αισθητήρες σε έναν φακό επαφής για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στα δάκρυα.
Σε σχετικό blogpost, η Verily ανέφερε πως δε βρέθηκε επαρκής συνάφεια στον συσχετισμό μεταξύ της γλυκόζης στα δάκρυα και στη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα για να υποστηρίζει επαρκώς τις απαιτήσεις μιας ιατρικής συσκευής.
Η Verily, που ανήκε προηγουμένως στη Google X - τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης της Google - συνεργάστηκε με την Alcon της Novartis για την ανάπτυξη του φακού.
Όπως αναφέρει το Reuters, στη δική της ανακοίνωση, η Alcon ανέφερε πως η απόφαση για παύση του προγράμματος ελήφθη από κοινού με τη Verily. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες είπαν πως θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε άλλα δύο προγράμματα «έξυπνων φακών» - ένα για πρεσβυωπία κι ένα που αποσκοπεί στη βελτίωση της όρασης μετά από εγχειρήσεις για καταρράκτη.
Ο εν λόγω φακός επαφής διέθετε ένα μικροσκοπικό ασύρματο τσιπ, καθώς κι έναν αισθητήρα γλυκόζης, που τοποθετούνταν μεταξύ δύο στρωμάτων υλικού φακών επαφής. Επίσης, σε κάποια φάση εξεταζόταν το ενδεχόμενο χρήσης μικροσκοπικών φώτων LED τα οποία θα άναβαν για να ενημερώνουν πότε τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia