Στο μέλλον θα πατάμε γκάζι στα κόκκινα φανάρια
Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μία διασταύρωση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι;
Η αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων Ford δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο, έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.
Η τεχνολογία Intersection Priority Management (IPM), που δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στην Μ. Βρετανία, στο πλαίσιο του προγράμματος κυβερνητικής χρηματοδότησης που έχει στόχο την οδήγηση και την άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση.
Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση. Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμό με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.
Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν.
Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι. Σύντομα αυτό θα εφαρμόζεται στα αυτόνομα οχήματα που θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία και θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα.
Πηγή: tanea.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia