Ένας στους δύο χρήστες θα συνδέεται στο internet μέσω κινητού το 2020
Ραγδαία αυξάνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο όλο και περισσοτέρων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και μάλιστα όλο και περισσότεροι χρήστες επιδιώκουν να βρίσκονται συνεχώς online, απ’ όπου κι εάν βρίσκονται, επιλέγοντας τις φορητές συσκευές τους ως μέσο σύνδεσης στο internet.
Σύμφωνα με μελέτη της GSM Association, στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), μέχρι το τέλος 2020 προβλέπεται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, από μόλις 36% το 2015. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ήδη σήμερα πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή περίπου το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού, από 4,6 δισεκατομμύρια που ήταν στο τέλος του 2015.
Αυτό σημαίνει, ότι η βιομηχανία έχει προσθέσει περισσότερα από 400 εκατ. μοναδικούς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία 3 χρόνια. Η ψηφιακή πρόοδος του πλανήτη αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της μελέτης του GSMA. Για παράδειγμα, σχεδόν 600 εκατομμύρια άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σύνδεση στο internet από το 2015, φθάνοντας τα 3,3 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2017.
Επιπλέον, περισσότεροι από 250 εκατ. πολίτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες mobile banking από το 2015, αποκτώντας πρόσβαση σε μια σειρά από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, χωρίς τη συνδρομή του διαδικτύου, οι άνθρωποι αυτοί θα αποκλείονταν από το τραπεζικό σύστημα.
Εκπαίδευση
Το internet έχει αρχίσει εδώ και καιρό να διεισδύει και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής του πλανήτη. Για παράδειγμα, υπάρχουν πλέον πάνω από 750.000 εφαρμογές, που σχετίζονται με την εκπαίδευση, αριθμός αυξημένος κατά 62% από το 2015, με αποτέλεσμα 1,2 δισεκατομμύρια πολίτες να χρησιμοποιούν τα κινητά τους, για να βελτιώσουν την εκπαίδευσή τους ή την εκπαίδευση των παιδιών τους και να γεφυρώσουν το χάσμα των φύλων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επιπρόσθετα, από το 2015 έως σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια περισσότεροι αγρότες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν online υπηρεσίες, για την εκτέλεση των καθημερινών τους καθηκόντων.
Βιώσιμη ανάπτυξη
Την ευθεία συνάρτηση της τεχνολογικής προόδου με τη βιωσιμότητα μιας χώρας επιβεβαιώνουν και άλλες μελέτες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι τα κράτη που επενδύουν σε τεχνολογικές υποδομές, οδεύουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς τους στόχους της “Βιώσιμης Ανάπτυξης” (SDG) των Ηνωμένων Εθνών. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει έκθεση, που δημοσίευσε η Huawei και αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ του τομέα Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) και την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της “Βιώσιμης Ανάπτυξης”.
Για την ακρίβεια, η ανάπτυξη του ICT σχετίζεται κατά 91% με την πρόοδο των στόχων της “Βιώσιμης Ανάπτυξης” και ως εκ τούτου, ο τομέας αποτελεί βασικό δείκτη για την αειφόρο ανάπτυξη των κρατών. Συνεπώς, η ψηφιακή αναβάθμιση είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, σε μόλις 12 χρόνια από σήμερα δηλαδή.
Πηγή: news.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia