Ρομποτικοί φύλακες για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Ένα υποβρύχιο drone το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση της «υγείας» του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και να σκοτώνει ένα είδος επικίνδυνου αστερία είναι έτοιμο να αρχίσει δοκιμές, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Queensland University of Technology (QUT), της Google και του Great Barrier Reef Foundation.
Εξοπλισμένο με προηγμένο σύστημα όρασης, που του επιτρέπει να «βλέπει» κάτω από το νερό, και λειτουργώντας μέσω tablet, το RangerBot είναι ένα χαμηλού κόστους αυτόνομο ρομπότ που κέρδισε το βραβείο Google Impact Challenge People's Choice το 2016, επιτρέποντας στους ειδικούς του QUT να φέρουν την ιδέα τους σε οδό υλοποίησης. Όπως τόνισε ο καθηγητής Μάθιου Ντούνμπαμπιν, η τεχνολογία του RangerBot είναι έτοιμη πλέον να δοκιμαστεί από αυτούς που παρακολουθούν και προστατεύουν τον Ύφαλο.
«Το RangerBot είναι το πρώτο υποβρύχιο ρομποτικό σύστημα του κόσμου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για περιβάλλοντα κοραλλιογενών υφάλων, χρησιμοποιώντας μόνο robot-vision για πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο, αποφυγή εμποδίων και πολύπλοκες επιστημονικές αποστολές» είπε σχετικά. «Αυτό το πολυλειτουργικό drone ωκεανού μπορεί να επιτηρεί ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι... μπορεί να βοηθήσει στη χαρτογράφηση μεγάλων υποβρύχιων περιοχών σε εκτάσεις που δεν ήταν δυνατές προηγουμένως, καθιστώντας το ένα πολύτιμο εργαλείο για έρευνα και διαχείριση υφάλου».
Το RangerBot, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό τρεις φορές περισσότερο από έναν άνθρωπο δύτη, να συλλέγει περισσότερα δεδομένα, και να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, περιλαμβανομένων σημείων που θα ήταν επικίνδυνα για ανθρώπους. Επίσης, όπως σημείωσε ο Ντούνμπαμπιν, το ρομπότ διαθέτει πολλαπλούς κινητήρες για να μπορεί να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι «εκπαιδευμένο» να εντοπίζει τον αστερία crown of thorns, που καταστρέφει τους υφάλους, με ακρίβεια που φτάνει το 99,4%. Όταν τον βρίσκει, του κάνει ένεση η οποία είναι θανατηφόρα για αυτόν, αλλά δεν επηρεάζει τίποτα άλλο στον ύφαλο.
Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα, μια αυτόνομη, οικονομική, πολλαπλών λειτουργιών λύση για την αποτελεσματική προστασία και αντιμετώπιση των απειλών στους υφάλους. «Είναι εντυπωσιακό τεχνολογικά, αλλά το RangerBot είναι επίσης χαμηλού κόστους, για να μπορεί η παραγωγή να αυξηθεί σε κλίμακα όταν ολοκληρωθεί το επόμενο επίπεδο επιχειρησιακών δοκιμών και δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις» πρόσθεσε.
Το βάρος του είναι 15 κιλά και είναι 75 εκατοστά, ενώ για τον έλεγχό του απαιτούνται μόλις 15 λεπτά.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia