BlackFly: Ιπτάμενο αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται άδεια πιλότου
Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο το οποίο δεν απαιτεί άδεια πιλότου παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια: Το BlackFly μπορεί να πετάξει σε απόσταση 40 χλμ, σε ταχύτητα 100 χλμ/ ώρα.
Όπως αναφέρει το BBC, οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο να κοστίζει όσο ένα σημερινό σπορ αυτοκίνητο, ωστόσο τα πρώτα μοντέλα θα είναι σαφώς πιο ακριβά.
Η εταιρεία χρηματοδοτείται από τον Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτή της Google, που είναι επίσης πίσω από την Kitty Hawk, μια άλλη αμερικανική startup που αναπτύσσει και δοκιμάζει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος στο Λας Βέγκας. Δημιουργός του BlackFly είναι η Opener, η οποία εδρεύει στο Πάλο Άλτο. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο δοκιμάστηκε στον Καναδά, όπου οι αρμόδιες αρχές παρείχαν τη σχετική άδεια.
Το BlackFly θα μπορούσε ακριβέστερα να περιγραφεί ως drone μεταφοράς ανθρώπων, και δεν είναι σχεδιασμένο για να κινείται σε δρόμους. Μεταφέρει ένα άτομο σε ένα μικρό κόκπιτ και πετά χάρη σε οκτώ κινητήρας, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε δύο φτερά. Σύμφωνα με την Opener, λειτουργεί καλύτερα όταν απογειώνεται και προσγειώνεται σε περιοχές με γρασίδι/ χαμηλή βλάστηση.
Σε πολύ θετικά σχόλια προέβη ο Ντάρεν Πλέζανς, διευθυντής της US Experimental Aircraft Association, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχω δει ποτέ τίποτα σαν αυτό». Αν και δεν απαιτείται άδεια πιλότου για τη χρήση του, η Opener αναφέρει πως, για λόγους ασφαλείας, οι επιβαίνοντες θα πρέπει να περνούν ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης για να μάθουν όσα πρέπει να γνωρίζουν για το σκάφος.
«Αν και δεν απαιτείται από τους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής (FAA)Αεροπορίας, οι χρήστες του BlackFly θα χρειάζεται να περάσουν επιτυχώς τη γραπτή εξέταση της FAA για ιδιώτες πιλότους, και επίσης να περάσουν εκπαίδευση από την εταιρεία για εξοικείωση με το όχημα και τη λειτουργία του» υπογραμμίζει η εταιρεία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάρκους Λενγκ, τόνισε πως ο χρήστης έχει πλήρη και πολύ εύκολο έλεγχο του αεροσκάφους: «Όταν πατήσετε το κουμπί για άνοδο, έχετε απόλυτο έλεγχο. Όταν σταματήσετε στη μέση του αέρα και αφήσετε το joystick, το αεροσκάφος παγώνει. Και όταν λέω ότι παγώνει, παγώνει κυριολεκτικά στον αέρα» είπε στο CBS News, ενώ επίσης διευκρίνισε πως μπορεί να πετά και αυτόνομα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia