WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

ΗΠΑ vs Κίνα: Μια τεχνολογική «μάχη» που μπορεί να σπάσει τον κόσμο στα δύο

HPA KinaΠρόκειται πράγματι για μια τιτάνια εμπορική μάχη τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ο λόγος για την αντιπαράθεση των αμερικανών κολοσσών της τεχνολογίας με επικεφαλής τις Facebook, Amazon, Apple, Netflix και την μητρική της Google, Alphabet – γνωστές και ως FAANG – και των κινεζικών τεχνολογικών γιγάντων - Baidu, Alibaba και Tencent – γνωστές και ως BDT.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες του πλανήτη και η κεφαλαιοποίησή τους δημιουργεί συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 4 τρισ. δολάρια. Όσο για την διαμάχη τους, ειδήμονες της αγοράς αναφέρουν πως θα είναι σίγουρα καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη, παρότι μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαφύγει της ευρύτερης προσοχής. Ποιος είναι όμως ο λόγος για το χαμηλό προφίλ αυτής της μάχης κυριαρχίας


Αρχικά το γεγονός ότι οι παραπάνω εταιρείες έχουν αποφύγει τον ευθύ συναγωνισμό στις εγχώριες αγορές τους και οι εμπορικές πιέσεις που αυξάνονται τον τελευταίο καιρό καθιστούν όλο και πιο απίθανη μια μεταξύ τους απευθείας σύγκρουση.

Εκτός από την Amazon και την Apple, οι λοιπές εταιρείες της FAANG έχουν ήδη απαγορευτεί στην Κίνα. Την ίδια στιγμή η Αμερική δεν σταματά να βάζει εμπόδια στις κινεζικές επιχειρήσεις βάζοντας εδώ και καιρό τις βάσεις για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε κι επίσημα αυτή την εβδομάδα. Να υπενθυμισουμε ότι μέσα στην εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η China Mobile, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος παγκοσμίως, αποτελεί πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή η Ant Financial, μια από τις θυγατρικές του κολοσσού της Alibaba έβαλε φρένο στην εξαγορά μιας αμερικανικής εταιρείας πληρωμών νωρίτερα μέσα στο έτος ενώ πρόσθετοι περιορισμοί επενδύσεων διανύουν ήδη το δρόμο της υλοποίησης. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι υπερδυνάμεις της τεχνολογίας να ποντάρουν σε ουδέτερες αγορές και μάλιστα αναδυόμενες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Ινδονησία.


Ένας ακόμα λόγος για τους χαμηλούς τόνους είναι ότι δεν λαμβάνει χώρα «στα ανοιχτά». Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει, σε γενικές γραμμές, τις υπηρεσίες τους σε άλλες αγορές. Η Amazon έχει θυσιάσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσαρμόσει τις προσφορές της στην Ινδική αγορά. Ωστόσο οι κινεζικοί κολοσσοί έχουν μια διαφορετική στρατηγική : αντί να δραστηριοποιούνται με παραρτήματα σε ξένες αγορές προτιμούν να αγοράζουν μερίδια σε τοπικές επιχειρήσεις και να υλοποιούν από κοινού πολύπλοκες λύσεις υπηρεσιών. Αρκεί να σημειώσουμε ότι Tencent και Alibaba, διαθέτουν πάνω από 1.000 συμμετοχές σε ξένες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων σε αναδυόμενες αγορές. Μαζί δε με την Ant, αποτελούν το 43% όλων των ασιατικών «μονόκερων», εταιρειών δηλαδή που η χρηματιστηριακή τους αξία που ξεπερνά το 1 δισ. Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας επένδυσαν 5 δισ. δολάρια σε ινδικές startups μόνο το 2017, πενταπλασίασαν το ποσό που είχαν διαθέσει την προηγούμενη χρονιά.

Βέβαια ο συναγωνισμός στις αναδυόμενες αγορές χρίζει μεγάλης προσοχής, όχι μόνο επειδή υπήρξε για καιρό εκτός του ραντάρ των επενδυτών αλλά γιατί θα έχει και έχει και σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις. Για του λόγου το αληθές να αναφέρουμε πως πάνω από τα μισά έσοδα της Google προέρχονται από χώρες εκτός Αμερικής. Την ίδια στιγμή οκτώ από τις 10 μεγαλύτερες περιοχές της Facebook από άποψη αριθμού χρηστών είναι αναδυόμενες αγορές.


Στην αντιπέρα όχθη η Alibaba θέλει να αυξήσει την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό μέσω της πλατφόρμας της φτάνοντας έως και το 50% των εσόδων της μέχρι το 2025, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο κοντινό μέλλον θα επενδύσει στην ανάπτυξή της σε μέρη όπως η Ινδία. Λαμβάνοντας υπόψη κανείς πως το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα online κατανοεί πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για να κερδίσει κανείς χρήματα.

Ωστόσο μια ανατολικοδυτική μάχη μπορεί να φέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη.


Στις πατρίδες τους οι τεχνολογικοί κολοσσοί προκαλούν ανησυχίες για την κυριαρχία τους. Στο εξωτερικό, κομματιάζουν από τη μία τους καταναλωτές κι από την άλλη τις εταιρείας. Ant και Tencent, για παράδειγμα, μυούν τους Γερμανούς στις χαρές της Alipay και της WeChat Pay.

Η Amazon από την άλλη βοήθησε στην εξοικείωση της Ινδίας με τις μεγάλες αποθήκες και τις λοιπές υποδομές του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου. Όσο περνά ο καιρός και τα μεγέθη μεγαλώνου αρκετές ψηφιακές αγορές καταγράφουν μια τάση συγκέντρωσης και οι νικητές είναι αυτοί που φεύγουν με τα περισσότερα λάφυρα.


Πέρα από τα παραπάνω βέβαια που δείχνουν πόσο καθοριστική θα είναι η κυριαρχία των ΗΠΑ ή της Κίνας σε αυτό το πεδίο υπάρχει κι ένας ακόμα καλός λόγος για να παρακολουθήσετε αυτή τη μάχη, ο γεωπολιτικός.

Αμερική και Κίνα αγωνίζονται για την ψηφιακή υπεροχή. Ο αγώνας μεταξύ των τεχνολογικών τους κολοσσών θα έχει αναπόφευκτα και πολιτικές αποχρώσεις. Η κινεζική τεχνολογία πωλείται από επιχειρήσεις που κατεξοχήν συνεργάζονται με τις αρχές. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τις συνεργασίες σε χώρες με λιγότερο δημοκρατικά καθεστώτα


Η αποθήκευση των ηλεκτρονικών δεδομένων, που αποτελούν το καύσιμο για την τεχνητή νοημοσύνη, σε κινεζικά ή σε αμερικανικά σύννεφα θα καθορίσουν όχι απλά τις συμμαχίες του μέλλοντος, αλλά θα δημιουργήσουν ολόκληρους γεωπολιτικούς σχηματισμού από τις χώρςε που θα εξαρτούν τα δεδομένα τους από τη μια ή την άλλη υπερδύναμη.

Η μάχη μεταξύ των FAANGs και των BATs είναι εμπορική. Αλλά το αποτέλεσμά της θα μπορούσε να κατατάξει τις τρίτες χώρες στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο αυξάνοντας τον κίνδυνο ο κόσμος να χωριστεί εντέλει σε δύο όχι απλά τεχνολογικά μπλοκ.

 

Πηγή: insider.gr

 
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.