Τεχνητή νοημοσύνη ξεχωρίζει άνδρες από γυναίκες χάρη στο χαμόγελο
Σημαντικές είναι οι διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που χαμογελούν άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα- και αυτό επιτρέπει σε μια τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίζει αυτόματα το φύλο, βάσει απλά και μόνο του χαμόγελου.
Αν και η αυτόματη αναγνώριση φύλου είναι ήδη διαθέσιμη ως τεχνολογία, οι υπάρχουσες μέθοδοι χρησιμοποιοπούν στατικές εικόνες και συγκρίνουν σταθερά χαρακτηριστικά προσώπου. Η νέα έρευνα, από το University of Bradford, είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τη δυναμική κίνηση του χαμόγελου για να διακρίνει αυτόματα τους άνδρες από τις γυναίκες.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Χασάν Ουγκάιλ, οι ερευνητές κατέγραψαν 49 σημεία στο πρόσωπο, κυρίως γύρω από τα μάτια, το στόμα και κάτω από τη μύτη. Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να αξιολογήσουν πώς το πρόσωπο αλλάζει όταν χαμογελάμε, εξαιτίας των κινήσεων των μυών που βρίσκονται από κάτω, περιλαμβανομένων αλλαγών αποστάσεων μεταξύ των σημείων αυτών και της «ροής» του χαμόγελου- πόσο, πόσο μακριά και πόσο γρήγορα κινούνται τα διαφορετικά σημεία στο πρόσωπο όταν σχηματίζεται το χαμόγελο.
Στη συνέχεια εξέτασαν εάν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, και διαπίστωσαν πως υπήρχαν, με τα χαμόγελα των γυναικών να «ανοίγουν» πιο πολύ.
Όπως είπε ο καθηγητής Ουγκάιλ, οι γυναίκες γενικότερα θεωρείται πως είναι πιο εκφραστικές ως προς το πώς χαμογελούν, και η έρευνα το έδειξε αυτό. «Οι γυναίκες σίγουρα έχουν πιο πλατιά χαμόγελα, διαστέλλοντας τις περιοχές του στόματος και των χειλιών πολύ περισσότερο από τους άνδρες».
Στη συνέχεια οι ερευνητές έφτιαξαν έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας την ανάλυσή τους και τον δοκίμασαν πάνω σε βίντεο 109 ανθρώπων που χαμογελούσαν, Ο υπολογιστής ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το φύλο επιτυχώς στο 86% των περιπτώσεων- και οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ποσοστό επιτυχίας μπορεί εύκολα να βελτιωθεί.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι περισσότερο να βελτιώσει τις δυνατότητες machine learning, σύμφωνα με τους συντελεστές της, ωστόσο έχει θέσει μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα, που ελπίζουν να διερευνήσουν σε μελλοντικά εγχειρήματα- όπως πχ η επίδραση της πλαστικής χειρουργικής ως προς τα επίπεδα αναγνώρισης κ.α.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia